Izdvajamo

 

Grupe poslanika i delegata domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine posjetile su danas Foču, Prijedor, Bratunac, Gacko i Janju, gdje su se susreli sa izabranim zvaničnicima kao i predstavnicima povratnika u sredinama u kojima je proteklih dana zabilježeno uznemiravanje i ugrožavanje njihove sigurnosti.

Predsjedavajući i poslanici Predstavničkog doma Denis Zvizdić, Saša Magazinović i Predrag Kojović, te delegat u Domu naroda Denis Bećirović u Foči su razgovarali s predstavnicima povratnika u Foču kao i sa zamjenicom načelnika općine Foča Vesnom Rašević te predsjednikom Skupštine općine Foča Srđanom Draškovićem.
Nakon toga, uslijedila je posjeta Gacku i susret s predstavnicima povratničke zajednice sa kojima je također razgovarano o aktuelnoj situaciji u svijetlu nedavnih uznemiravajućih zbivanja.

Poslanici u Predstavničkom domu Mirjana Marinković- Lepić, Zlatan Begić i Šemsudin Mehmedović u Bratuncu su razgovarali s predsjednikom Skupštine općine Radislavom Jovanovićem, a ovom sastanku prisustvovao je i potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić.

Uslijedio je i radni sastanak s načelnikom općine Bratunac Srđanom Rankićem, a potom su razgovarali i sa predstavnicima povratnika u Janju.

Tokom posjete Prijedoru, poslanici Jasmin Emrić, Vlatko Glavaš, Aida Baručija i Zukan Helez razgovarali su sa predstavnicima povratnika kao i sa članovima Udruženja veterana Krajine iz Prijedora, Novog, Kostajnice, Dubice i Gradiške.

Grupa poslanika razgovarala je predsjednikom Skupštine grada Prijedora Mirsadom Duratovićem, a jedna od tema o kojima se danas razgovaralo bio je i zahtjev da se u Budžetu Federacije BiH predvide povećana sredstva za podršku povratku.

Jedinstvena ocjena sa današnjih sastanaka je da je potrebno zaustaviti ugrožavanje sigurnosti povratnika i nastaviti saradnju i izgradnju mira, jer je to jedino moguće i prihvatljivo rješenje za sve građane Bosne i Hercegovine.

Učesnici sastanaka saglasili su se da je potrebno raditi na jačanju cjelokupne ekonomske situacije u državi. Rekli su da su suživot i smirivanje tenzija važni za sve i da je neophodno raditi na još većoj izgradnji infrastrukturnih objekata koji su važni za poboljšanje kvaliteta života povratnika, kao i na izgradnji i rekonstrukciji stambenih jedinica, te na aktivnostima koje će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta -saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Juče smo živjeli zajedno,

danas smo pouka jedno drugom

- Mustafa Širbić