Izdvajamo

 

Predsjedništvo BiH
Maršala Tita 16, 71000 Sarajevo

Vaša ekselencijo Milorad Dodik, Predsjedavajući Predsjedništva BiH
Vaša ekselencijo Željko Komšić, član Predsjedništva BiH
Vaša ekselencijo Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH

Ministrastvo vanjskih poslova BiH
Musala 2, Sarajevo 71000, Bosna i Hercegovina

Vaša ekselencija Bisera Turković, ministrica za vanjske poslove

Poštovane ekselencije,

Već ranije smo vam poslali pismo u kome smo izrazili duboko neslaganje načinom kako se BiH diplomatski predstavlja u prijateljskoj Kanadi. Ambasador BiH u Kanadi gospodin Marko Milisav ne predstavlja stavove i vanjsku politiku države BiH, već stavove onih koji su ga predložili za tu časnu diplomatsku dužnost. U ranijem pismo istakli smo antidržavno i antibosansko ponašanje ambasadora koji nije postupio u skladu sa smjernicama ministrice vanjskih poslova. Naime 11. jula na 25. godišnjicu od genocida u Srebrenici zastava na amabasadi nije bila spuštena na pola koplja.

Sada vas informišemo da se antibosansko i antiustavno ponašanje amabasadora nastavlja.

Tako ambasador BiH u Kanadi učestvuje u emisiji televizije entiteta RS u kojoj na nediplomatski i neljudski način blati pojedince iz bosanskohercegovačke dijaspore u Kanadi.

Povodom medijskih navoda da je Kanada predložila Jospeha Ingrama za visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, ambasador BiH u Kanadi, Marko Milisav je organizirao sastanak sa predstavnicima Vlade Kanade. Ambasador Milisav je na svoju ruku kanadskoj strani prenio da u BiH ne postoji konsenzus o daljnjem ostanku kancelarije Visokog predstavnika u BiH, te da je preovlađujući stav dva konstitutivna naroda da je vrijeme da se ta kancelarija zatvori. Amabasador Milisav je slagao kanadsku stranu jer niti jedna relevantna institucija BiH (Vijeće ministara, Parlament BiH) nije se izjašnjavala o statusu kancelarije Visokog predstavnika. To je učinio samo parlament jednog entiteta (RS) ali to nikako ne održava zvanični državni stav BIH, niti dva konstitutivna naroda, kako je to pokušao podvaliti ambasador Milisav. Ambasador Milisav je prenio i svoj privatni stav predstavljajući ga također kao službeni, da je BiH sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda “spremna da preuzme odgovornost za vlastitu budućnost i razvoj, u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom”, sugerirajući tako da bi Visoki predstavnik trebao napustiti BiH. Niti jedna institucija u BiH nikada nije zauzela stav da bi Visoki predstavnik trebao napustiti BiH, niti je pak ocijenila da su lokalne institucije spremne preuzeti odgovornost za vlastitu budućnost i razvoj.

Ambasador tako djeluje mimo ustava i ustaljene diplomatske prakse. To nanosi ogromnu štetu diplomatskim odnosima BiH i Kanade. Ambasador umjesto da produbljuje i širi biletaralne odnose, iznošenjem neistina nanosi veliku štetu ugledu BiH u Kanadi, prijateljskoj državi koja mnogo pomaže BiH u njenim evroatlanskim integracijama i ukupnom državnom prosperitetu.

Ambasador BiH djeluje i protiv interesa građana BiH koji žive u Kanadi. Diplomatski posao mu je da predstavlja sve građane BiH u Kanadi i da štiti i jača njihove interese u najboljem mogućem svijetlu. Kao Kanadski državljani o radu ambasadora informisaćemo organizacije i zajednice u Kanadi sa kojima sarađujemo.

Pozivamo Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH da hitno pokrene disciplinski postupak protiv ambasadora Marka Mislisava. Pozivamo Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH da službenom diplomatskom notom odmah informišu Vladu Kanade da je ambasador Milisav govorio u svoje ime, a ne u ime države BiH. Samo ovim hitnim mjerama možete spriječiti daljne rušenje ugleda države BiH u Kanadi. I na kraju bosanskohercegovčka dijaspora u Kanadi smatra da bi Visoki predstavnik za BiH iz Kanade predstavljao još jedan izraz povjerenja i saradnje nase dvije drzave.

S poštovanjem

Dr Emir Ramić
Supotpisnici bosanskohercegovačke organizacije i zajednice u Kanadi

Čitanje knjiga oplemenjuje razum, donosi mnoge pouke i vrijedne savjete i čovjeka osvjetljava mudrošću. Čovjek koji mnogo čita knjige lijepo i elokventno govori, zna usrećiti druge, utješiti ih, dati valjan savjet. Druženje s takvim čovjekom bolje je od svakog sijela, ono je slasno za svaki um i dušu. Mudrost koju on prenosi poput je bilja koje svoj plod daje uvijek.