Izdvajamo

Više od 200 delegata Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) izabralo je danas na 1. kongresu te stranke članove Predsjedništva te su glasali o izmjenama stranačkog statuta kojima će se, između ostalog, broj članova Predsjedništva povećati s 15 na 17.

Za predsjednika stranke potvrđen je Ibrahim Hadžibajrić te potpredsjednici Muhamed Ramović, Vehida Fazlić, Sead Džafić, Zlatko Hujić, Jusuf Arifagić, Lejla Begović-Hadžibajrić, Nermin Pećanac, Naida Delibašić, Šefik Bukalo, Emina Kiseljaković, Sinan Sinanović i Osman Mušić, a izabrana su i tri nova člana Edim Kadić, Slobodan Šoja i Sedin Spahić.

Na 1. kongresu stranke dopunjen je Statut stranke koji definira djelovanje stranke u šest bosanskohercegovačkih regija, s posebnim akcentom na općine i gradove koji su najbliži i najviše čine za život običnog građanina.

Kako je na današnjem Kongresu rečeno, stranka je osnovana iz potrebe da se pokrene, vodi i realizira novo političko djelovanje u cjelini bosanskohercegovačkog društva radi rekonstruiranja i osnaživanja svih oblika političke vlasti u skladu s temeljnim načelima država članica Evropske unije.

Predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić ponovio je da ta politička opcija ostaje pri stavovima da Bosna i Hercegovina treba biti građanska država, dodajući da bi se prije svega trebao ispoštovati Dejtonski mirovni sporazum u punom kapacitetu, a potom u nekom doglednom vremenu raditi na eventualnim izmjenama.

 U osvrtu na trenutnu političku situaciju kada BiH godinu nakon općih izbora još čeka na imenovanje novog saziva Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH, Hadžibajrić je podsjetio da je on odmah nakon izbora tvrdio da će BiH upravo godinu čekati na novu vlast.

- Takva situacija ipak je samo posljedica mnogo dubljih uzroka za to, a među njima najveći problem predstavlja važeći Izborni zakon koji ne poznaje institut vanrednih izbora niti elektronsko brojanje glasova. Kada bi se to promijenilo, mnogo stvari bi bilo riješeno - dodao je Hadžibajrić.

Ta stranka osnovana je u septembru 2017. kao novi politički subjekt koji je inicirao načelnik općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić s nekoliko općinskih načelnika i vijećnika koji su na lokalnim izborima 2016. pobijedili kao nezavisni kandidati.

Avaz/foto:Nijaz-Caja Huremović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic