Izdvajamo

Više od 200 delegata Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) izabralo je danas na 1. kongresu te stranke članove Predsjedništva te su glasali o izmjenama stranačkog statuta kojima će se, između ostalog, broj članova Predsjedništva povećati s 15 na 17.

Za predsjednika stranke potvrđen je Ibrahim Hadžibajrić te potpredsjednici Muhamed Ramović, Vehida Fazlić, Sead Džafić, Zlatko Hujić, Jusuf Arifagić, Lejla Begović-Hadžibajrić, Nermin Pećanac, Naida Delibašić, Šefik Bukalo, Emina Kiseljaković, Sinan Sinanović i Osman Mušić, a izabrana su i tri nova člana Edim Kadić, Slobodan Šoja i Sedin Spahić.

Na 1. kongresu stranke dopunjen je Statut stranke koji definira djelovanje stranke u šest bosanskohercegovačkih regija, s posebnim akcentom na općine i gradove koji su najbliži i najviše čine za život običnog građanina.

Kako je na današnjem Kongresu rečeno, stranka je osnovana iz potrebe da se pokrene, vodi i realizira novo političko djelovanje u cjelini bosanskohercegovačkog društva radi rekonstruiranja i osnaživanja svih oblika političke vlasti u skladu s temeljnim načelima država članica Evropske unije.

Predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić ponovio je da ta politička opcija ostaje pri stavovima da Bosna i Hercegovina treba biti građanska država, dodajući da bi se prije svega trebao ispoštovati Dejtonski mirovni sporazum u punom kapacitetu, a potom u nekom doglednom vremenu raditi na eventualnim izmjenama.

 U osvrtu na trenutnu političku situaciju kada BiH godinu nakon općih izbora još čeka na imenovanje novog saziva Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH, Hadžibajrić je podsjetio da je on odmah nakon izbora tvrdio da će BiH upravo godinu čekati na novu vlast.

- Takva situacija ipak je samo posljedica mnogo dubljih uzroka za to, a među njima najveći problem predstavlja važeći Izborni zakon koji ne poznaje institut vanrednih izbora niti elektronsko brojanje glasova. Kada bi se to promijenilo, mnogo stvari bi bilo riješeno - dodao je Hadžibajrić.

Ta stranka osnovana je u septembru 2017. kao novi politički subjekt koji je inicirao načelnik općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić s nekoliko općinskih načelnika i vijećnika koji su na lokalnim izborima 2016. pobijedili kao nezavisni kandidati.

Avaz/foto:Nijaz-Caja Huremović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...