Izdvajamo

Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša "Prijedor 92", u izjavi za "Avaz" kaže da je zadovoljan odlukom Ustavnog suda BiH, koji je potvrdio na današnjoj sjednici da je obilježavanje 9. januara kao dana Republike Srpske neustavno.

- Ono što se sa sigurnošću može reći jeste da vlasti u entitetu Republika Srpska neće poštovati odluku Ustavnog suda BiH i da će nastaviti s obilježavanjem ovog dana i ta činjenica nikoga ne treba da iznenađuje u ovoj zemlji. Na taj način sadašnje vlasti potvrđuju, po ko zna koji put, da nastavljaju kontinuitet politike koju su vodili njihovi prethodnici, odnosno oni koji su 9. januara 1992. godine proglasili ovo što se danas slavi u entitetu RS – kazao je Duratović.

Dodao je da se posljedice 9. januara vide se na svakom pedlju ove zemlje.

- To su masovne grobnice, šehidska mezarja, bivši logori, potrgane porodice, protjerano stanovništvo, uništena kulturno-historijska dobra, uništena ekonomija ove zemlje. Osnivači, odnosno oni koji su proglasili i učestvovali u stvaranju onog što su proglasili 9. januara su osuđeni do danas na više od 800 godina zatvora za ratne zločine, progon, maltretiranje, seksualno zlostavljanje, i to samo za Prijedor. Svi oni koji danas veličaju i slave 9. januar kao takav trebaju biti svjesni ovih činjenica. Ti isti danas kritiziraju vlasti u Hrvatskoj zbog zločina koje je počinila NDH nad Srbima u Jasenovcu i drugim stratištima, a veličaju iste takve zločince iz svojih redova – istaknuo je on.

Avaz

Nismo stigli pobjeći prije čišćenja.

Za mlade da pojasnim šta je to čišćenje. To je kad vojska traži žive i koga nađu ubija, a ponekog su odvodili u logore.

Iz trapa smo slušali kad vojnici govore "Da mi ga je vidjeti živa, nož će mi zarđati".

Mi smo u skloništu (trapu) pokušavali ostati tihi u strahu da nas ne pronađu. Moj otac Bejdo i Asimov otac Vahid su bolovali astmu. U trapu koji je bio negdje 1,5 x 2,5m a visine nekih 90cm, a nas 13. Bilo je jako zagušljivo i kad se sjetim da smo i nuždu vršili tu, pitam se kako su njih dvojica uspjevali kašalj zabušavati. Ovo pišem i plačem...

Nijaz Huremović