Izdvajamo

Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša "Prijedor 92", u izjavi za "Avaz" kaže da je zadovoljan odlukom Ustavnog suda BiH, koji je potvrdio na današnjoj sjednici da je obilježavanje 9. januara kao dana Republike Srpske neustavno.

- Ono što se sa sigurnošću može reći jeste da vlasti u entitetu Republika Srpska neće poštovati odluku Ustavnog suda BiH i da će nastaviti s obilježavanjem ovog dana i ta činjenica nikoga ne treba da iznenađuje u ovoj zemlji. Na taj način sadašnje vlasti potvrđuju, po ko zna koji put, da nastavljaju kontinuitet politike koju su vodili njihovi prethodnici, odnosno oni koji su 9. januara 1992. godine proglasili ovo što se danas slavi u entitetu RS – kazao je Duratović.

Dodao je da se posljedice 9. januara vide se na svakom pedlju ove zemlje.

- To su masovne grobnice, šehidska mezarja, bivši logori, potrgane porodice, protjerano stanovništvo, uništena kulturno-historijska dobra, uništena ekonomija ove zemlje. Osnivači, odnosno oni koji su proglasili i učestvovali u stvaranju onog što su proglasili 9. januara su osuđeni do danas na više od 800 godina zatvora za ratne zločine, progon, maltretiranje, seksualno zlostavljanje, i to samo za Prijedor. Svi oni koji danas veličaju i slave 9. januar kao takav trebaju biti svjesni ovih činjenica. Ti isti danas kritiziraju vlasti u Hrvatskoj zbog zločina koje je počinila NDH nad Srbima u Jasenovcu i drugim stratištima, a veličaju iste takve zločince iz svojih redova – istaknuo je on.

Avaz

Paradoks našeg vremena!

Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

"Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade, ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, uživamo manje. Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Kaže Uzvišeni: “Znajte da život na ovom svijetu nije drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onom svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (El-Hadid, 20.)

#Lijepa_riječ