Izdvajamo

Budžetska sredstva koja su u proteklom periodu bila namijenjena finansiranju političkih partija, općina Ključ će u ovoj godini usmjeriti za pomoć socijalno ugroženim građanima.

Ovo je prva lokalna zajednica na području Unsko-sanskog kantona koja je donijela ovakvu odluku na svojoj redovnoj sjednici koja je održana protekle sedmice, a njeno usvajanje jednoglasno su podržali svi poslanici u tamošnjem Općinskom vijeću.

Radi se o 100.000 maraka i prema riječima Jasmina Zukanovića, načelnika te općine, tim novcem finansiraće se različiti socijalni programi.

"Drago mi je što su naši vijećnici izglasali ovakvu odluku i pokazali empatiju prema našim sugrađanima koji su u teškom socijalnom stanju. Ovo su teška vremena i pomenuta sredstva će dobro doći da pomognemo jedan broj naših sugrađana", kazao je Zukanović.

On je istakao kako se ova lokalna zajednica tokom ove godine opredijelila za provođenje programa mjera štednje i racionalizacije, podrške privredi i poljoprivredi, te otvaranja novih radnih mjesta. Inače, budžet općine Ključ za ovu godinu iznosi nešto manje od pet miliona maraka, što ovu lokalnu zajednicu svrstava u najmanje razvijene na području Unsko-sanskog kantona.

U posljednjih nekoliko godina Ključ se suočava s problemom sve većeg odlaska stanovnika na rad u inostranstvo.

Nezavisne

Evo vam ova misao Meše Selimovića za buđenje i razmišljanje.

"Život je izbor a ne sudbina, jer običan čovjek živi kako mora a pravi kako hoće. Život na koji se bez otpora pristaje to je bjedno tavorenje, a izabrani život je sloboda. Čovjek posta...je slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem."