Izdvajamo

Budžetska sredstva koja su u proteklom periodu bila namijenjena finansiranju političkih partija, općina Ključ će u ovoj godini usmjeriti za pomoć socijalno ugroženim građanima.

Ovo je prva lokalna zajednica na području Unsko-sanskog kantona koja je donijela ovakvu odluku na svojoj redovnoj sjednici koja je održana protekle sedmice, a njeno usvajanje jednoglasno su podržali svi poslanici u tamošnjem Općinskom vijeću.

Radi se o 100.000 maraka i prema riječima Jasmina Zukanovića, načelnika te općine, tim novcem finansiraće se različiti socijalni programi.

"Drago mi je što su naši vijećnici izglasali ovakvu odluku i pokazali empatiju prema našim sugrađanima koji su u teškom socijalnom stanju. Ovo su teška vremena i pomenuta sredstva će dobro doći da pomognemo jedan broj naših sugrađana", kazao je Zukanović.

On je istakao kako se ova lokalna zajednica tokom ove godine opredijelila za provođenje programa mjera štednje i racionalizacije, podrške privredi i poljoprivredi, te otvaranja novih radnih mjesta. Inače, budžet općine Ključ za ovu godinu iznosi nešto manje od pet miliona maraka, što ovu lokalnu zajednicu svrstava u najmanje razvijene na području Unsko-sanskog kantona.

U posljednjih nekoliko godina Ključ se suočava s problemom sve većeg odlaska stanovnika na rad u inostranstvo.

Nezavisne

Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.