Izdvajamo

U prijedorskoj dvorani “Mladost” danas je po prvi put održana manifestacija “Upoznajmo se” u okviru projekta “Jačanje nacionalnih manjina u BiH”.

Učenici svih 12 prijedorskih osnovnih škola predstavili su 17 nacionalnih manjina koje žive u Bosni i Hercegovini.

Oni su napravili panoe o manjinama, pravili njihova tradicionalna jela te priredili kratak scenski nastup koji je predstavljao svaku manjinu.

Potom su učestvovali u kvizu u kojem su odgovarali na pitanja o manjinama.

 

Sve ovo budno je pratio tročlani žiri koji je ocjenjivao sve ovo što je vidio i čuo.

Na kraju su sabrani bodovi i proglašene tri najbolje ekipe koje su se plasirale na završno takmičenje gdje će svoje znanje o manjinama pokazati zajedno sa svojim vršnjacima iz drugih gradova i opština koje učestvuju u ovom projektu.

Pobjednik takmičenja je ekipa OŠ “Dositej Obradović” Prijedor koja je predstavila tursku nacionalnu manjinu.

 


Drugo mjesto zauzela je ekipa OŠ “Branko Ćopić” Prijedor koja je predstavljala Crnogorce, dok je trećeplasirana druga ekipa OŠ “Branko Ćopić” koja je predstavila Nijemce.

Projekat “Jačanje nacionalnih manjina u BiH” dio je programa Evropske unije i Savjeta Evrope “Horizontalna facilitacija za Zapadni Balkan i Tursku”.

Sa 10.000 evra finansiraju ga Evropska unija i Savjet Evrope, a sa 1.000 evra grad Prijedor.

Partneri u projektu su prijedorska udruženja nacionalnih manjina (Udruženje Ukrajinaca “Kozak” Trnopolje, Udruženje Slovenaca “Lipa”, Udruženje Čeha “Česka beseda”, Udruženje Roma), Savez nacionalnih manjina Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Republički pedagoški zavod.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

Ponekad mi se cini da kad mi duša zaplace, zaplace i moja Caršija.

Cini mi se da zaplace tiho i tužna dok ljepotu pruža onim što ljepotu samo uništiti znaju. Cini mi se da cujem uzdah ptice kad na kesten sleti kraj ruševina Asker džamije u Starom gradu koje tamo više nema

Uzdahnete li i Vi ponekad ????....