Izdvajamo

UMJESTO SPOMENIKA ZA 102 DJECE, SPOMENIK UBIJENOJ DJECI XX STOLJEĆA?

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, primio je delegaciju na kojoj se razgovaralo o procesu memorijalizacije dešavanja iz bliske ratne prošlosti. Na sastanku su pored Fikreta Bačića, predstavnika roditelja ubijene djece Prijedora, prisustvovali i predstavnici udruženja Kvart iz Prijedora, Fondacije “Kultura sjećanja” , Udruženja Prijedorčanki “Izvor”, te predstavnici grada Trento iz Italije.

Sastanak je održan sedmog jula, a na sastanku je bilo govora i o prijedlogu gradonačelnika da se u Prijedoru izgradi spomen-kompleks u znak sjećanja na ubijenu djecu dvadesetog stoljeća.

Prema informacijama Fikreta Bačića, a koje je prenio na svom Facebook profilu, Bačić je gradonačelniku ponovio istovjetan prijedlog prenijet i u otvorenom pismu gradonačelniku poslanom ranije.

“Iznio sam stav roditelja ubijene djece grada Prijedora 1992-1995 godine gdje sam rekao da mi nemamo ništa protiv izgradnje kompleksa spomenika 20 vjeka ali neželimo ga ako na njemu neće biti imena djece i starosna dob, što sam naveo i u pismu sa sastanka roditelja.” kaže Bačić.

Prema riječima Bačića, gradonačelnik je prihvatio prijedlog i obećao razgovor s klubovima odbornika Skupštine , te je zakazao novi prijem za mjesec decembar do kada će, kako kaže, imati rezultate. tada bi se, kaže Bačić, razgovaralo o lokacij i vizuelnom izgledu kompleksa spomenika. Bačić ocjenjuje da je ovo jedan veliki korak ka izgradnji spomenika našoj djeci ako gradonačelnik održi i ispoštuje svoju riječ.

 

MojPrijedor.com Team


https://www.youtube.com/watch?v=-KwqvaJmA2c

Naznaka "Za Adnana Kenjara"
Fond solidarnosti -
Marsala Tita bb, 79202,
Kozarac, Prijedor, BiH
IBAN BA395620078058221026
Swift code: RAZBBA22

- U temeljima RS-a nisu, kako to patrijarh srpski kaže, ali i skoro svi političari iz RS-a, kosti najboljih srpskih sinova. U temeljima RS-a su kosti moga petnaestogodišnjeg brata, moga oca, dida, nane, kosti još 102 djece, a u tim temeljima sam mogao biti i ja koji sam, eto, uspio preživjeti i tri prijedorska logora i živi štiti i još mnogo toga - ističe Duratović.