Izdvajamo

Autor: E. Duvnjak – Šalaka

Fikret Bačić, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Prijedora, sastao se danas sa Milenkom Đakovićem, gradonačelnikom Prijedora, kako bi razgovarao o inicijativi Udruženja, postavljanju spomenika, kao svojevrsnog podsjetnika na 102 ubijene djece Prijedora u protekloj agresiji na našu zemlju.

Bačić je za Faktor rekao kako pomaka nema i da je prijedlog Đakovića da se postavi spomenik “20. vijeka posvećen svoj ubijenoj djeci od Prvog svjetskog rata do danas bez ikakvih imena, datuma”.

Predloženi spomenik nema svrhe

Podsjećamo, već četiri godine traje borba Udruženja da se postavi spomenik ubijenoj prijedorskoj djeci u prošlom ratu, a rezultat su neprestane opstrukcije gradskih vlasti.

– Ni nakon današnjeg razgovora, pomaka po mojim procjenama, ne vjerujem da će biti. Naime, gradonačelnik je predložio da se napravi spomenik svoj djeci stradaloj u 20. vijeku. Da na njemu nema imena, prezimena, nacionalnosti. Ja sam rekao kako nisam kompetentan da odlučujem o tome i da ću pozvati roditelje pa kako oni odluče. Moj lični stav je da takvo što ne bih. Jesam za sve spomenike, ali i da se napišu imena ubijene djece. A u spomeniku koji je on predložio ne vidim nikakvu svrhu. Ne zna se ni kojoj djeci, samo djeci 20. vijeka, što je širok pojam – priča nam Bačić.

Dodaje kako će nakon svega sazvati sastanak roditelja ubijene djece i izvjestiti ih o Đakovićevom prijedlogu.

– Vidjet ćemo šta će roditelji odlučiti. Naš prijedlog odranije je da se izgradi spomenik na kojem će se naći imena i prezimena ubjene djece Prijedora i koliko su godina imala kada su ubijena. Još jednom ću podsjetiti da je najstarije dijete u momentu kada je ubijeno imalo 17 godina, a najmlađa je bila beba od tri mjeseca – ispričao nam je Bačić.

S obzirom na to da su gradske vlasti ranijih šest lokacija za postavljanje spomenika odbile, Udruženje je predložilo sedmu lokaciju, Stari most koji spaja centar Prijedora i stari dio grada.

Omalovažavanje roditelja ubijene djece

Roditelji ubijene djece su izloženi raznim neprijatnostima, omalovažavanju. Samo jedan od primjera je samovolja sekretarice gradonačelnika Milenka Đakovića koja je spustila slušalicu ocu ubijene djece Fikretu Bačiću ne želivši kazazati termin sastanka kod gradonačelnika iako mu je Đaković rekao da je nazove kako bi se zakazao termin. Tu je i Đakovićev komentar kako on nema vremena da prima tamo neku delegaciju roditelja već samo može pričati sa Bačićem. Zatim iako je danas Bačić došao u tačno zakazano vrijeme sastanka u deset sati, rečeno mu je da može biti primljen tek u 11 sati. Na koncu je primljen u 11.15 i za njega je Đaković uspio “odvojiti” pola sata.

Fikretu Bačiću su u junu 1992. godine u prijedorskom naselju Zecovi ubijeni djeca, žena, brat, bratova djeca, majka, snahe, amidže, amidžići. Do danas traga za njih 29-ero.

U Prijedoru je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijeno 3.176 Bošnjaka i Hrvata među kojima je 256 žena i 102 djece, a iz ovog grada i okoline protjerano je 50.000 ljudi. Još se traga za 700 nestalih.

 

FAKTOR

Budimo jedni drugima krila a ne kora od banane.