Izdvajamo

Prijedorski gimnazijalci 2010. godine prikupljali su potpise svojih sugrađana kako bi zatražili otvaranje javnih kuhinja. Nepunu godinu kasnije ovdašnje Hrišćansko humanitarno udruženje „Hleb života“ podijelilo je prvih 15 obroka u prvoj javnoj kuhinji gradu na Sani.

Danas ih dijeli deset puta više – u Prijedoru, Ljubiji i selima pod Kozarom, a krajem 2016. godine novu javnu kuhinju otvorilo je Udruženje građana „Optimisti“ koje je od početnih 50 za kratko vrijeme došlo do više od 180 redovnih korisnika.


Zamisli.ba

https://www.youtube.com/watch?v=yzwUDGnJX2o

 

Paradoks našeg vremena!

Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

"Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade, ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, uživamo manje. Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Kaže Uzvišeni: “Znajte da život na ovom svijetu nije drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onom svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (El-Hadid, 20.)

#Lijepa_riječ