Izdvajamo

 

Tradicionalnim mimohodom od centra Kozarca do Šehidskog mezarja u Kamičanima, Kozarčani su danas podsjetili na stradanja bošnjačkog naroda, koje se dogodilo prije 30 godina. Tokom mimohoda kolona je zastala kod Spomen-obilježja u centru, gdje su uklesana imena 1.244 ubijenih žitelja ovog područja, i proučila El-Fatihu,

Danas je raja pokazala da nismo zaboravili šta se dogodilo tog kobnog dana prije 30 godinu. Nismo zaboravili džehennem od prije 30 godina kada je 24. maja 1992.
godine otpočelo brutalno agesorsko granatiranje Kozarca i okolnih bošnjačkih naselja u okviru sistematskog uništavanja nesrpskog življa.
Nismo zaboravili ni naše Šehide. Danas su firme prodavnice ili bolje
reći sav Kozarac radili do 12 sati. Čini mi se da su skoro svi kozarčani kao i mnogi građani grada Prijedora, danas bili na podne namazu
ili tu negdje u glavnoj ulici.

 

U Mutničkoj džamiji smo klanjali podne namaz formirali kolonu i krenuli u mimohod glavnom gradskom ulicom prema Šehidskim mezarlucima.

Nakratko smo se zaustavili ispred spomen obilježja u centru grada, podignutog prije 12 godina, na čijim su zidovima uklesana imena 1.226 lica poginulih u proteklom ratu sa područja regije, gdje El Fatihom odali počast stradalim.

Ovo je već 22. godina kako Medžlis Islamske zajednice Kozarac obilježava godišnjicu napada Vojske RS-a na Kozarac i njegovu regiju.

Svaka cast po kojzna koji put Caja tvoje ime treba zapisati zlatnim slovima i na ulaz u pijacu staviti naslov. LEGENDA KOZARACKOG CETVRTKA jer si to do sad zasluzio. DESETKA

Leka Ibric Mehmedagic
Četvrtak 01. Septembar 2016.