Izdvajamo

 

Kozarska ulica u Prijedoru, gdje je prije 30 godina ubijen dvadesetogodišnji policajac Radenko Đapa, danas je bila zborno mjesto sjećanja na prvu prijedorsku žrtvu u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
piše kozarski vijesnik

Na današnji dan 1992 u ranim jutarnjim satima radio-glas Jadranke Vejo-Rečević saopštavao nam je sledeće...
Građani i građanke prijedorske opštine, ostanite mirni u svojim domovima. Noćas je SDS preuzela vlast u našoj opštini i ona garantuje ostalim narodima koji žive na ovim prostorima punu ravnopravnost i suživot. Nije se moglo više čekati, brojni problemi koji su vodili ovu opštinu i sve narode koji ovdje žive u propast, natjerali su SDS da preuzme stvar u svoje ruke i u ovome historijskom trenutku ovu opštinu priključe Srpskoj Republici koja se ovih dana stvara. Na ovim prostorima oduvijek je živio srpski narod i mi na to imamo neotuđivo pravo.Nakon toga puštana je i, prigodna za prilike, himna “Bože pravde”.

 

Vlast SDS-a u Opštini Prijedor preuzela je potpunu odgovornost za miran, bezbjedan život svih građana i naroda u opštini, za zaštitu njihove imovine, za uspostavljanje pravne države, za organizovanje privrede i normalnog života grada i sela na području Opštine. Poručili su da na ovim našim pitomim Kozarskim prostorima ne smije nikada više biti rata i pokolja, ruševina i paljevina, zgarišta i jauka, čemu teži slugansko i fanatično krnje rukovodstvo Bosne i Hercegovine.“
Sa svojih radnih mjesta ''pitomci'' su,za početak,izbacili sve radnike nesrpske nacionalnosti i širom otvorili vrata početku istrebljenja pučanstva kojeg nije pokrivala ćirilična zastava sa četiri ''S''.Njima su,radi lakšeg raspoznavanja i osobne bezbjednosti, dodijeljene bijele trake.Dodjeljeni su im,na neograničeno korištenje, prostori Keraterma,Trnopolja,Omarske i Manjače...
Do 1995 garantovanu bezbjednost nebeskog naroda životima je platilo skoro 5200 prijedorčana nesrpske nacionalnosti među njima 102 djece i progon 60 000 Bošnjaka i Hrvata. Kompletna imovina Bošnjaka i Hrvata je opljačkana,porušena i popaljena.Srušeni su vjerski objekti i privreda Prijedora potpuno uništena upravo od strane onih koji su „garantovali bezbjednost i zaštitu svim građanima Prijedora, prosperitet, razvoj privrede i normalizaciju odnosa.
pišu sjećanja.

Drago Perković

Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.