Izdvajamo

 

Danas smo obilježili 8.decembar dan stradanja žena u ratu.
Ovo je aktivnost koja se provodi zajedno sa još 13 ženskih nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine okupljene u Inicijativi mir sa ženskim licem.
U periodu od 1992. do 1995.godine u Bosni i Hercegovini je ubijena 9901 žena. Njih nema u ratnim memorijalima i državnim statistikama.

Samo u Prijedoru je ubijeno 246 žena. Mnoge jos nisu ni pronađene. Danas smo se sjetili svih onih koje su ubijene, mučene, ginule od metaka i granata. Na nama je da ih se sjećamo i podsjećamo da njihove žrtve ne smiju biti zaboravljene. Obaveza nam je da insistiramo na trajnom miru za sve i njegovanju sjećanja na iskustava, postignuća i stradanje žena u prošlosti.

izvor: FB U.Ž.Izvor

“Želja nam je da se Bosna i Hercegovina razvija u miru. Mi ne želimo nikakve podjele, jer je ovo naša jedina domovina za koju su se borili naši najbolji sinovi, naša sabraća i mi ćemo morati stati jednog dana pred njih i morat ćemo im kazati šta smo uradili za našu domovinu, za koju su oni dali svoje živote”, izjavio je danas u Prijedoru ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Salko Bukvarević na Svečanoj akademiji održanoj povodom 25. novembra (2016. god.), Dana državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).