Izdvajamo

 

Danas je u Prijedoru obilježen Međunarodni dan nestalih osoba.
Tridesetak prisutnih Prijedorčana, porodica nestalih sa područja grada prošetali su danas šetališnom zonom kroz glavnu ulicu, noseći crne majice ili u rukama crne balone, odnosno letke na kojima se nalazila poruka “Gdje je?”.

"Na ovaj način mi želimo da skrenemo pažnju na problem da još uvijek u Prijedoru nisu pronađeni ostatci ubijenih i nestalih. Od civila 526 osoba još uvijek se vodi kao nestali, od ukupnog broja 3176. Na ovaj način mi smo podrška porodicama nestalih, da znaju da pitanje nestalih nije zaboravljeno, da se na tome radi, ali isto tako da znaju da neko misli na njih i njihove nestale." kazala je Seida Karabašić predstavnica Udruženja Prijedorčanki Izvor.

Međunarodni dan nestalih osoba obilježava se radi prisjećanja na sve nestale u oružanim sukobima, kao posljedice kršenja ljudskih prava ili zločina protiv čovječnosti. Važno je da se sve nestale osobe na nivou Bosne i Hercegovine pronađu i identifikuju da bi se iole olakšao bol porodica nestalih i na neki način omogućilo dostojanstveno sjećanje na sve žrtve rata.

Organizatori su Udruženja Prijedorčanki Izvor i Centra za mlade Kvart, uz podršku Medjunarodnog crvenog križa u Bosni i Hercegovini.

Al' mi moja mati nikad ne znade objasniti zašto ja sad nemam sadašnjosti a o buducnosti da i ne pricam. O prošlosti citam, ali je malo kasno, a da sam znao, da smo svi znali, da nam je receno, sad bi bezbeli kahvendisali kod Šide ili kod Saje cifuta il' pred Indeksom, Oazom ili u Trinestici, ko što su radili oni naši jarani, kojih više nema, prije dvadesetak godina. (Novembar 2011.)