Izdvajamo

 

Na prostoru nekadašnjeg logora "Trnopolje", danas je uz prisustvo oko stotinu bivših logoraša i mještana ovog kraja obilježena 29. godišnjica formiranja logora i stradanja bošnjačkog naroda ovog kraja. Skup su organizovali Udruženje logoraša Udruženje logoraša "Kozarac".

Na ovom mjestu još uvijek nije podignuto Spomen-obilježje, što je velika sramota, smatraju bivši logoraši.

Eniz Bešić, bivši logoraš, sa puno gorčine priča o svojim mukama u ovom logoru "Bio sam cijelo vrijeme ovdje od otvaranja do zatvaranja, kad smo otišli u Karlovac. Jedan dan dok su me tukli, Mladen Mitrović stražar u logoru, nožem mi je urezao krst na prsima za bajram. Tad je rekao da ću ostati srbin do kraja života, ali eto nakon deset godina to je zaraslo i sad se više ne vidi".

Suad Salibašić predsjednik Općinskog vijeća Lukavac, danas je prvi put u Trnopolju "Ovdje smo da odamo počast žrtvama prije svega, počast i priznanje građanima Prijedora, Kozarca koji su prošli sve ove torture i ovaj pakao ali i onima koji ovdje žive i koji se bore, koji traže svoje mjesto pod ovim nebom. Imao sam priliku danas da čujem strašne priče, ali da čujem i poruke koje ohrabruju sve nas, da će u Kozarcu i Prijedoru biti Bošnjaka, bošnjačkog naroda i da ih ništa neće pokolebati. U ime nosica vlasti u općini Lukavac imate naše najdublje poštovanje, imate naše najveće moguće priznanje za sve ovo sto radite".

"Sve one žrtve koje su nevino stradale, nije bitno kako se zovu, su žrtve i treba ih poštovati, a ne negirati sve ono što se dogodilo. Dok god ne kažemo, Da bilo je, bio je genocid, dogodilo se to i to ovdje nikada neće biti pravog suživota. Ja sam za to da se ovdje suživot napravi. Ja neću da mi živim jedni pored drugih, ja hoću da mi živimo jedni sa drugima. Mi smo ti koji smo prvi pružili ruku pomirenja, a koji smo najviše nastradali" rekao je Hamdija Joldić.

"Obilježavam svaki dan svih logora ali svaki ovaj dan me potrese, jer se sjetim prije 29 godina sve šta smo preživjeli" Kazala nam je Sebih Turkanović, jedna od preživjelih logorašica logora Omarka.

"Ova mjesta i ove datume treba obilježavati, bez obzira na sve okolnosti koje se dešavaju u tom momentu oko nas i bez obzira na bilo koji naćin" kazao je Mirsad Duratović predsjednik Regionalno saveza logoraša Banja Luka.

Logor "Trnopolje" je po nalogu tadašnjeg Kriznog štaba otvoren maja 1992. godine, a zatvoren je početkom zime iste godine. Prema podacima Udruženja logoraša Prijedor, kroz ovaj logor je prošlo više od 30.000 ljudi, a u njemu nije bilo mnogo direktnih ubistava, jer su ljudi odvođeni na druga mjesta i ubijani, ističu u Udruženju. Prema presudama Haškog tribunala, logor "Trnopolje“ je bio uglavnom logor za žene i djecu, gdje su, prema podacima Udruženja, žene maltretirane i silovane.

Samo oni koji se plaše da zauzmu neki stav u životu, prihvataju na sebe ulogu dobre duše. Uvijek je neuporedivo lakše vjerovati u sopstvenu dobrotu, nego se sukobiti sa drugima i boriti se za svoja prava. Sigurno je lakše otrpjeti uvredu ne uzvrativši je, nego smoći hrabrost i upustiti se u borbu sa jačim od sebe; uvijek možemo reči da nas bačeni kamen nije pogodio, a onda tek noću, u samoći, oplakivati, svoj kukavičluk... Trgni se čovječe.