Izdvajamo

Sjećaš li se Trnopolja
(na godišnjicu izlaska iz logora Trnopolje)

Piše:Denijal Dergić

Da se ne zaboravi, da se nikada nikome ne ponovi.
Trnopolje je selo u ravnici u plodnom Kozaračkom polju. Trnopolje se ni po čemu ne razlikuje od ostalih sela u Prijedorskom kraju. Trnopolje je zapravo skup manjih naselja koja su se šireći i povećavajući broj stanovnika sastavili u jednu cjelinu. Kroz Trnopolje prolazi najstarija pruga u Bosni i Hercegovini. Pored Trnopolja je i najveći ribnjak u BiH "Saničani".
Trnopolje bi zauvijek ostalo nepoznato selo da se nije desila 1992. godina. Tada su srpske vlasti u Trnopolju 26.05 1992. godine otvorile "Otvoreni prihvatni centar" kako je bilo napisano na kafani koju su tada koristili istovremeno kao i komanda logora i kao sjedište Crvenog krsta, a zapravo logor za nesrpsko civilno stanovništvo. U toj godini će u Trnopolju četiri datuma ostati u posebnom sjećanju.
Pored onog 26.05.kada je otvoren logor,tu su još i 09.07 kada su u "čišćenju" Trnopoljskih naselja srpski vojnici ubili oko 40 civila među njima je ubijen i čuveni sportista, body bilder Fikret Hodžić.
21. augusta 1992. godine, više od 200 civila odnosno logoraša iz logora Trnopolje je izdvojeno iz konvoja i na Korićanskim stijenama su rafalima pobijeni. Nekoliko njih je ipak preživjelo.
I na kraju ovaj datum, 30.09. oko 1600 logoraša su krenuli u slobodu da bi narednog dana 01.10.1992 stigli u Karlovac.

Trnopolje i sada izgleda kao tiho, mirno mjesto, lijepo za miran život. Djeca kojih je jako malo idu u školu, obrađuju se njive, vozovi prolaze. Neko bi rekao idila. Dok sjećanja ne krenu...
Dragi logoraši Trnopolja, može izgledati čudno (a i lično sam proveo oko 4 mjeseca) želim da vam čestitam godišnjicu slobode. Onim logorašima koji ovaj dan nisu dočekali neka je rahmet, neka u miru počivaju.


Mislim na moju djecu, mislim na djecu cijelog svijeta. Oni su nevini. Ne bi ih trebalo hraniti mržnjom pa da sutra postanu gori od onih koji su nam napravili toliko zla.

Ipak...Ipak treba im reci da bar znaju. Ne moraju niti da mrze niti da praštaju.

Oni to ne mogu za nas uciniti ali moraju znati da im se isto to može desiti.