Izdvajamo

U organizaciji Udruženja Prijedorčanki Izvor u Prijedoru je danas obilježen Međunarodni dan nestalih osoba.

Tridesetak prisutnih Prijedorčana, porodica nestalih sa područja grada prošetali su danas šetališnom zonom kroz glavnu ulicu, noseći letke na kojima se nalazila poruka “Gdje je?”.

Međunarodni dan nestalih osoba obilježava se radi prisjećanja na sve nestale u oružanim sukobima, kao posljedice kršenja ljudskih prava ili zločina protiv čovječnosti. Važno je da se sve nestale osobe na nivou Bosne i Hercegovine pronađu i identifikuju da bi se iole olakšao bol porodica nestalih i na neki način omogućilo dostojanstveno sjećanje na sve žrtve rata.

“Ovim događajem želimo da ukažemo da više od 28 godina nakon rata postoje žrtve koje još uvijek nisu pronađene i čije porodice prolaze kroz strašnu agoniju i nadanje da će za života pronaći svoje najbliže. Takođe, ovim putem apelujemo na institucije da preuzmu odgovornost i djeluju, te što prije pronađu i identifikuju sve nestale i na taj način pomognu porodicama svih nestalih osoba”, poručili su organizatori.

Al' mi moja mati nikad ne znade objasniti zašto ja sad nemam sadašnjosti a o buducnosti da i ne pricam. O prošlosti citam, ali je malo kasno, a da sam znao, da smo svi znali, da nam je receno, sad bi bezbeli kahvendisali kod Šide ili kod Saje cifuta il' pred Indeksom, Oazom ili u Trinestici, ko što su radili oni naši jarani, kojih više nema, prije dvadesetak godina. (Novembar 2011.)