Izdvajamo

U organizaciji , Udruženja logoraša „Prijedor 92“, „Kozarac“ i „Sanski Most“, te Regionalnog saveza logoraša regije Banjaluka, na lokalitetu Hrastova glavica, kod mjesta Podvidača, petnaestak kilometara od Sanskog Mosta, danas je obilježena 28. godišnjica ubistva 124 logoraša prijedorskih logora. Zločin koji se dogodio na ovom mjestu jedan je od najstrašnijih koji su se desili tokom protekle agresije na BiH. Uprkos lošim vremenskim prilikama i aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, na lokalitetu Hrastove glavice okupio se veliki broj posjetilaca. Današnjem obilježavanju prisustvovali su članovi porodica ubijenih žrtava, predstavnici vjerskog i društveno političkog života, nevladinih organizacija i udruženja te drugi građani.

Istaknuto je kako je ovaj zločin još jedan od dokaza da je na području Prijedora, ali i drugih krajiških gradova postojala namjera da se izvrši genocid. Ono što žalosti je da ovaj zločin ni nakon svih proteklih godina nije dobio pravosudni epilog, niti su njegovi organizatori i egzekutori procesuirani. Na ovom mjestu još jednom je istaknuto nezadovoljstvo time što odgovorni za ovaj zločin, kako naredbodavci tako i egzekutori, još uvijek prkose pravdi, te su nadležni organi pozvani da privedu i kazne odgovorne za čija imena se, kako je istaknuto, dobro znaju.

Na današnji dan 1992. godine žrtve Hrastove glavice su odvedene iz prijedorskih logora Omarska i Keraterm prema Sanskom Mostu, kako bi navodno bili razmijenjeni, a na povratku su dovedeni na lokalitet jame Hrastova glavica, gdje su strijeljani po trojica u grupi i potom bačeni u prirodnu jamu duboku 20 metara. Strijeljanje je uspio preživjeti jedino Ibrahim Ferhatović koji je kasnije svjedočio o ovom zločinu. Posmrtni ostaci ubijenih logoraša, kao i dva skeleta žrtava iz Drugog svjetskog rata, također Bošnjaka iz okolnih sanskih sela, pronađeni su tokom ekshumacije ove prirodne jame. Po povratku s lokaliteta Hrastove glavice cvijeće je položeno i na spomen obilježje ubijenim mještanima sela Čirkići.

inmedia

Video snimak Mustafe Širbića. Iz mog kraja:

 

Opširnije...