Izdvajamo

Opis aktivnosti u sklopu obilježavanja 25-tog Novembra,

17-ta VITEŠKA KRAJIŠKA BRIGADA dan 25.11. obilježava kao dan formiranja.

Organizator manifestacije je UDRUŽENJE VETERANA KRAJINE 1992-95, Prijedor, uz pomoć Organizacije porodica šehida i Udruženja građana „Boračka zadruga –POVRATAK“

Ove 2019-te godine, u sklopu obilježavanja tog datuma predviđeno je :

1. Obilazak porodica poginulih boraca –šehida

2. Svečana akademija u Travniku

3. Tevhid poginulim i umrlim borcima i svečana akademija u Prijedoru

Prva aktivnost u vidu obilaska porodica šehida Armije BiH, ( prvenstveno 17-te VKBR) počela je dana 19.11.2019.-te. Već prvog dana predstavnice porodica šehida, Tiđa Džamastagić i Vahida Cerić obišle su sedam porodica , prvenstveno majki naših šehida, te im tom prilikom uručile skromne poklonekoje je obezbijedilo UVK 92-95. Obilazak će biti nastavljen u narednim danima a cilj je pokazati da porodice koje su dale svoje najmilije za slobodu domovine, ipak nisu zaboravljene.

 

Posjeta i obilježavanje u Travniku planirano je za 23.11.2019-te.Organizacija porodica šehida poziva da im se u toj posjeti pridružimo u što većem broju, a organizovan je i prijevoz autobusom za one koji nisu u mogućnosti samostalno otići.

Za 24.11.2019.-te, pripremljen je tevhid u Zagradskoj džamiji u Prijedoru, a nakon toga obilazak mezarja i svečana akademija .Očekujemo prisustvo predstavnika ministarstava Federacije BiH, te USK, nadležnih za pitanja boraca, zatim, istaknutih pripadnika 17-te VKBR,Islamske vjerske zajednice, sportskih organizacija, savjeta mjesnih zajednica, političkih partija, ostalih udruženja i naravno velikog broja demobilisanih boraca, porodica boraca i ostalih povratnika sa regije Prijedor.

__________________________

Dževad Smajić, Azra Filović


Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.