Izdvajamo

Opis aktivnosti u sklopu obilježavanja 25-tog Novembra,

17-ta VITEŠKA KRAJIŠKA BRIGADA dan 25.11. obilježava kao dan formiranja.

Organizator manifestacije je UDRUŽENJE VETERANA KRAJINE 1992-95, Prijedor, uz pomoć Organizacije porodica šehida i Udruženja građana „Boračka zadruga –POVRATAK“

Ove 2019-te godine, u sklopu obilježavanja tog datuma predviđeno je :

1. Obilazak porodica poginulih boraca –šehida

2. Svečana akademija u Travniku

3. Tevhid poginulim i umrlim borcima i svečana akademija u Prijedoru

Prva aktivnost u vidu obilaska porodica šehida Armije BiH, ( prvenstveno 17-te VKBR) počela je dana 19.11.2019.-te. Već prvog dana predstavnice porodica šehida, Tiđa Džamastagić i Vahida Cerić obišle su sedam porodica , prvenstveno majki naših šehida, te im tom prilikom uručile skromne poklonekoje je obezbijedilo UVK 92-95. Obilazak će biti nastavljen u narednim danima a cilj je pokazati da porodice koje su dale svoje najmilije za slobodu domovine, ipak nisu zaboravljene.

 

Posjeta i obilježavanje u Travniku planirano je za 23.11.2019-te.Organizacija porodica šehida poziva da im se u toj posjeti pridružimo u što većem broju, a organizovan je i prijevoz autobusom za one koji nisu u mogućnosti samostalno otići.

Za 24.11.2019.-te, pripremljen je tevhid u Zagradskoj džamiji u Prijedoru, a nakon toga obilazak mezarja i svečana akademija .Očekujemo prisustvo predstavnika ministarstava Federacije BiH, te USK, nadležnih za pitanja boraca, zatim, istaknutih pripadnika 17-te VKBR,Islamske vjerske zajednice, sportskih organizacija, savjeta mjesnih zajednica, političkih partija, ostalih udruženja i naravno velikog broja demobilisanih boraca, porodica boraca i ostalih povratnika sa regije Prijedor.

__________________________

Dževad Smajić, Azra Filović


Paradoks našeg vremena!

Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

"Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade, ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, uživamo manje. Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Kaže Uzvišeni: “Znajte da život na ovom svijetu nije drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onom svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (El-Hadid, 20.)

#Lijepa_riječ