Izdvajamo

Opis aktivnosti u sklopu obilježavanja 25-tog Novembra,

17-ta VITEŠKA KRAJIŠKA BRIGADA dan 25.11. obilježava kao dan formiranja.

Organizator manifestacije je UDRUŽENJE VETERANA KRAJINE 1992-95, Prijedor, uz pomoć Organizacije porodica šehida i Udruženja građana „Boračka zadruga –POVRATAK“

Ove 2019-te godine, u sklopu obilježavanja tog datuma predviđeno je :

1. Obilazak porodica poginulih boraca –šehida

2. Svečana akademija u Travniku

3. Tevhid poginulim i umrlim borcima i svečana akademija u Prijedoru

Prva aktivnost u vidu obilaska porodica šehida Armije BiH, ( prvenstveno 17-te VKBR) počela je dana 19.11.2019.-te. Već prvog dana predstavnice porodica šehida, Tiđa Džamastagić i Vahida Cerić obišle su sedam porodica , prvenstveno majki naših šehida, te im tom prilikom uručile skromne poklonekoje je obezbijedilo UVK 92-95. Obilazak će biti nastavljen u narednim danima a cilj je pokazati da porodice koje su dale svoje najmilije za slobodu domovine, ipak nisu zaboravljene.

 

Posjeta i obilježavanje u Travniku planirano je za 23.11.2019-te.Organizacija porodica šehida poziva da im se u toj posjeti pridružimo u što većem broju, a organizovan je i prijevoz autobusom za one koji nisu u mogućnosti samostalno otići.

Za 24.11.2019.-te, pripremljen je tevhid u Zagradskoj džamiji u Prijedoru, a nakon toga obilazak mezarja i svečana akademija .Očekujemo prisustvo predstavnika ministarstava Federacije BiH, te USK, nadležnih za pitanja boraca, zatim, istaknutih pripadnika 17-te VKBR,Islamske vjerske zajednice, sportskih organizacija, savjeta mjesnih zajednica, političkih partija, ostalih udruženja i naravno velikog broja demobilisanih boraca, porodica boraca i ostalih povratnika sa regije Prijedor.

__________________________

Dževad Smajić, Azra Filović


“Želja nam je da se Bosna i Hercegovina razvija u miru. Mi ne želimo nikakve podjele, jer je ovo naša jedina domovina za koju su se borili naši najbolji sinovi, naša sabraća i mi ćemo morati stati jednog dana pred njih i morat ćemo im kazati šta smo uradili za našu domovinu, za koju su oni dali svoje živote”, izjavio je danas u Prijedoru ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Salko Bukvarević na Svečanoj akademiji održanoj povodom 25. novembra (2016. god.), Dana državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).