Izdvajamo

Povodom obilježavanja 26. godišnjice stradanja nesrpskog stanovništva na području grada Prijedora, ceremonija obilježavanja počela je sinoć, hodanjem od Spomen obilježja u Kozarcu, pa do logora Trnoplje. Ovaj marš pod nazivom "Put svijetlosti" je organizovala Fondacije ‘’Sedra’’ iz Holandije.

Enisa Karagić, predsjednica udruženja "Sedra" priča o ovom udruženju i njihovim aktivnostima. Cilj udruženja je druženje naše raje u Holandiji, očuvanje naše kulture, jezika, obićaja...Takođe humanitarni rad i pomaganje mnogim kulturnim i sportskim organizacijama u našem kraju, kao i pomoći sovijalno ugroženoj raji. Mi se družimu i ujedno pomažemo našem kraju, Prijedoru, Kozarcu...

Prije polaska na marš Put svijetlosti skupu se obratio Hasan Hadžić:

Dragi učesnici Puta svjetlosti, dragi gosti, dragi Kozarčani,

Večeras se u okviru programa "Noć u Trnopolju" po drugi put, u organizaciji gradjana Kozarca I Fondacije "Sedra"iz Holandije, organizuje "Put svjetlosti".

Večeras ćemo se još jednom pokloniti kozaračkim žrtvama I žrtvama logora Trnopolje.

Šta je u stvari "Put svjetlosti"?

Put koji ćemo večeras preći je prije 26 godina bio sve osim puta svjetla.

Bio je to jedan od puteva kojim su Kozarčani odvođeni u logor Trnopolje gdje su bili ubijani, žene silovane, i protjerivani u druge djelove BiH i dalje širom cijele zemaljske kugle.

Večeras ćemo osvjetliti taj Kozarački put pakla, večeras ćemo osvjetliti put ljudima koji su u svojim glavama još uvijek u logoru.

Večeras ćemo osvjetliti put u neku bolju, svjetliju budučnost ovoj našoj djeci da im se ne bi ponovila naša prošlost.

Večeras nismo ovde da mrzimo već da potsjećamo i opominjemo! Mržnja je sila mraka, a večeras je snaga kod onih koji nose svijetlost.

Zatim su najmlađi učesnici marša položili cvijeće u Spomen obilježju.
Na putu do Trnopolja je bilo oko 200 učesnika koji su hodali u jednom pravcu 6 km, a mnogi su se i vratili pješice.
U Trnopolju je također položeno cvijeće za nevino ubijene logoraše.

Nijaz-Caja Huremović


https://www.youtube.com/watch?v=-KwqvaJmA2c

Naznaka "Za Adnana Kenjara"
Fond solidarnosti -
Marsala Tita bb, 79202,
Kozarac, Prijedor, BiH
IBAN BA395620078058221026
Swift code: RAZBBA22

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic