Izdvajamo

Povodom obilježavanja 26. godišnjice stradanja nesrpskog stanovništva na području grada Prijedora, ceremonija obilježavanja počela je sinoć, hodanjem od Spomen obilježja u Kozarcu, pa do logora Trnoplje. Ovaj marš pod nazivom "Put svijetlosti" je organizovala Fondacije ‘’Sedra’’ iz Holandije.

Enisa Karagić, predsjednica udruženja "Sedra" priča o ovom udruženju i njihovim aktivnostima. Cilj udruženja je druženje naše raje u Holandiji, očuvanje naše kulture, jezika, obićaja...Takođe humanitarni rad i pomaganje mnogim kulturnim i sportskim organizacijama u našem kraju, kao i pomoći sovijalno ugroženoj raji. Mi se družimu i ujedno pomažemo našem kraju, Prijedoru, Kozarcu...

Prije polaska na marš Put svijetlosti skupu se obratio Hasan Hadžić:

Dragi učesnici Puta svjetlosti, dragi gosti, dragi Kozarčani,

Večeras se u okviru programa "Noć u Trnopolju" po drugi put, u organizaciji gradjana Kozarca I Fondacije "Sedra"iz Holandije, organizuje "Put svjetlosti".

Večeras ćemo se još jednom pokloniti kozaračkim žrtvama I žrtvama logora Trnopolje.

Šta je u stvari "Put svjetlosti"?

Put koji ćemo večeras preći je prije 26 godina bio sve osim puta svjetla.

Bio je to jedan od puteva kojim su Kozarčani odvođeni u logor Trnopolje gdje su bili ubijani, žene silovane, i protjerivani u druge djelove BiH i dalje širom cijele zemaljske kugle.

Večeras ćemo osvjetliti taj Kozarački put pakla, večeras ćemo osvjetliti put ljudima koji su u svojim glavama još uvijek u logoru.

Večeras ćemo osvjetliti put u neku bolju, svjetliju budučnost ovoj našoj djeci da im se ne bi ponovila naša prošlost.

Večeras nismo ovde da mrzimo već da potsjećamo i opominjemo! Mržnja je sila mraka, a večeras je snaga kod onih koji nose svijetlost.

Zatim su najmlađi učesnici marša položili cvijeće u Spomen obilježju.
Na putu do Trnopolja je bilo oko 200 učesnika koji su hodali u jednom pravcu 6 km, a mnogi su se i vratili pješice.
U Trnopolju je također položeno cvijeće za nevino ubijene logoraše.

Nijaz-Caja Huremović


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

Kad smo živjeli dole u Bosni uvijek smo se veselili tom četvrtku i da idemo na pijacu i vidimo nekog od poznati, a sad zahvaljujući Caji opet se veselimo četvrtku jer nas naš dragi Caja uvijek obraduje sa novim slikama i svojim izvještajem. Veliko ti hvala i da te dragi Allah dž.š. nagradi za tvoje dobro koje činis. Veliki selam svima.

Četvrtak
Refika , 30. July 2011