Izdvajamo

Danas, 30.10.2019. godine, kao i prethodnih godina, članovi DVD “Kozarac” iz Kozarca proveli su korisno vrijeme s našim školarcima, posebno onim, koji su protekli period proveli tako što su intenzivno radili na literarnim i likovnim radovima na temu “Oktobar – mjesec zaštite od požara”.

 

Mustafa Fazlić, komandir DVD “Kozarac”, ukratko se obratio učenicima na temu zaštite od požara, o važnosti vatrogasaca i njihovog učinka za zajednicu, kao i o svjesnosti svakog od nas, kako na pravi način reagovati u slučaju da dođe do požara.

Vatrogasno društvo “Kozarac” u Kozarcu već duži niz godina realizuje aktivnosti u cilju promovisanja i jačanja zaštite od požara, posebno među najmlađom populacijom. Tokom mjeseca oktobra učenici su se dakle takmičili u likovnom i literarnom stvaralaštvu na istu temu te je povodom toga upriličena i svečana dodjela diploma učenicima koji su ostvarili najbolje rezultate.

 

Za nesebičnu podršku u realizaciji kampanje zahvalnica je dodijeljena i našoj školi.


Ove godine, na žalost, nismo imali aktivnost poput skakanja s prvog sprata, vjerovatno zbog lošeg vremena. Ipak, učenici su uživali u druženju kao i nastavnici te se nadamo nekim novim aktivnostima i sljedeće školske godine od strane članova DVD “Kozarac”.

 

Budući dobrovoljni vatrogasac

Dženi Avdagić-Nuhagić/juoskozarac

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...