Izdvajamo

Učenici Osnovne škole „Kozarac“ iz Kozarca danas su prigodnim programom obilježili dan svoje škole koji po tradiciji obilježavaju s prvim danom proljeća. Prvi dan proljeća izabran je za dan škole i on se obilježava od 2003. godine od kada se ponovo nalaze u obnovljenom školskom objektu
Proslavu su počeli ujutro u 9.00 sati uličnim trkama, zatim drugim sportskim igrama i u 12.30 sati literarnom sekcijom u školskoj bibloteci, nastavili su u školi.

Najbolji autori prigodnih literarnih i likovnih radova, na temu ljubav, dobili su i priznanja i na poklon knjigu.

U 13.00 sati priređena je priredba, povodom dana škole.
Na priredbi su razne sekcije pokazale šta su naučili u toku ove školske godine. Ovo je vrijeme i mjesto da se kaže šta se uradilo, napravilo i šta se planira u buduće raditi.
Učenici su za svaku tačku programa nagrađeni gromoglasnim aplauzom, a to je dokaz da je sve bilo tako lijepo.

Poslije priredbe, gosti i domaćini su se družili. Bilo je ovdje nastavnika iz prijeratnog perioda i oni su se prisjećali starih dobrih vremena.

Da se podsjetimo prvih dana i godina, poslije rata.
POČETAK RADA OSNOVNE ŠKOLE "KOZARAC" KOZARAC. Kad se završio rat, vratili su se prvi Kozarčani u Kozarac. Škole nije bilo i mnogi učenici su školske godine 2000 /2001 završavali prvi,drugi ,treći i četvrti razred u zgradi Mjesne zajednice Kozarac, a u Trnopolju je bila Centralna osnovna škola "Čirilo i Metodije", a u Kozarcu je bila kao područna. Izvodila se samo razredna nastava. Školske godine 2001/2002 počela se izvoditi i predmetna nastava.

Ovo su bili prvi nastavnici i prvi kolektiv poslije rata koji su izvodili nastavu u Mjesnoj zajednici. Pošteno i predano su radili svoj posao nastavnika i prenosili znanje učenicima iz svih predmeta. Poslije se renovirala zgrada koja je bila prije rata osnovna škola i dobila novi naziv OŠ "Kozarac". Tad je opet škola vratila svoj status Centralne škole i krenulo se sa radom u obnovljenoj školi u kojoj su do sad završile osnovnu školu mnoge generacije.Svake godine povećavao se broj učenika i odjeljenja, a od prošle godine se smanjuje broj učenika, kao u svim osnovnim i srednjim školama u regiji Prijedor i u BiH.

Ovo su bili prvi prosvjetni radnici i prvi kolektiv poslije rata 2001/2002 koji su zaslužni za dalji rad JU Osnovne Škole "Kozarac " Kozarc

 


Nismo stigli pobjeći prije čišćenja.

Za mlade da pojasnim šta je to čišćenje. To je kad vojska traži žive i koga nađu ubija, a ponekog su odvodili u logore.

Iz trapa smo slušali kad vojnici govore "Da mi ga je vidjeti živa, nož će mi zarđati".

Mi smo u skloništu (trapu) pokušavali ostati tihi u strahu da nas ne pronađu. Moj otac Bejdo i Asimov otac Vahid su bolovali astmu. U trapu koji je bio negdje 1,5 x 2,5m a visine nekih 90cm, a nas 13. Bilo je jako zagušljivo i kad se sjetim da smo i nuždu vršili tu, pitam se kako su njih dvojica uspjevali kašalj zabušavati. Ovo pišem i plačem...

Nijaz Huremović