Izdvajamo

Djevojčice iz OŠ "Kozarac" briljiraju u programiranju i robotici! Evo o čemu se radi.
U projektu SPARKreatorice koji se odvijao tokom školske 2017/2018 godine učestvovala je i škola iz našeg mjesta. Naime, to je projekt u kojem je učestvovalo 200 djevojčica iz cijele Bosne i Hercegovine. Udruženje Hello World je podijelilo 200 robota djevojčicama koje su se takmičile u robotici tokom cijele godine, a cilj je zapravo promocija STEM-a ( što je skraćenica za science, technology, engineering i mathematics). Tokom godine su održavana online takmičenja, a dvije najbolje učenice su učestvovale u finalnom državnom takmičenju koje je održano u Mostaru. U konkurenciji od 40 djevojčica, naše učenice Hadžera Beganović i Amina Mahić su osvojile zapaženo deveto i dvanaesto mjesto.

Lijepo je vidjeti da i naše malo mjesto ima potencijale u STEM području, a sve pohvale idu Hadžeri i Amini za angažman i rezultate na takmičenju iz robotike. Nadajmo se da će još ovako lijepih vijesti doći iz škole jer potencijala očito imamo jer programiranje, automatika i robotika su vjerovatno budućnost, ne samo kod nas, nego u cijelom svijetu.

Zoran Klaric


"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.