Izdvajamo

Djevojčice iz OŠ "Kozarac" briljiraju u programiranju i robotici! Evo o čemu se radi.
U projektu SPARKreatorice koji se odvijao tokom školske 2017/2018 godine učestvovala je i škola iz našeg mjesta. Naime, to je projekt u kojem je učestvovalo 200 djevojčica iz cijele Bosne i Hercegovine. Udruženje Hello World je podijelilo 200 robota djevojčicama koje su se takmičile u robotici tokom cijele godine, a cilj je zapravo promocija STEM-a ( što je skraćenica za science, technology, engineering i mathematics). Tokom godine su održavana online takmičenja, a dvije najbolje učenice su učestvovale u finalnom državnom takmičenju koje je održano u Mostaru. U konkurenciji od 40 djevojčica, naše učenice Hadžera Beganović i Amina Mahić su osvojile zapaženo deveto i dvanaesto mjesto.

Lijepo je vidjeti da i naše malo mjesto ima potencijale u STEM području, a sve pohvale idu Hadžeri i Amini za angažman i rezultate na takmičenju iz robotike. Nadajmo se da će još ovako lijepih vijesti doći iz škole jer potencijala očito imamo jer programiranje, automatika i robotika su vjerovatno budućnost, ne samo kod nas, nego u cijelom svijetu.

Zoran Klaric


...počinje priču o Kozarcu Ibro Kahrimanović: "Kozarac živi zahvaljujući dijaspori, odnosno Kozarčanima koji su se nakon progona zaustavili u evropskim zemljama, u Americi. Ali, iz ljubavi, iz nekakvog svog kozaračkog inata ponovo su izgradili ovo mjesto, čime je Kozarac postao simbol povratka u BiH. Istina, najveći broj njih dolazi za novogodišnje praznike i tokom ljeta, ali ono što su izgradili ovdje – kuće, drugi objekti – garancija su da će se vratiti zastalno i nastaviti živjeti ovdje."