Izdvajamo

Piše: Husein Redžić-Braco

Ostali smo bez još jednog velikog borca. Napustio nas je Rifet nakon duge I teške bolesti. Veliki borac, izgubio je odlučujuću bitku. Veliki je to gubitak za sve nas koji smo rasli s njim i poznavali ga. Najveći gubitak je svakako za njegovu porodicu, ali isto tako veliki gubitak za sve ljubitelje sporta, posebno nogometa, u regionu.

Rifet je sebe cijelim svojim bicem i energijom kojom je raspolagao ugradio u OFK Mrakovicu. Bez pretjerivanja OFK Mrakovica je nastala i opstala najvećim dijelom zahvaljujući upravo Rifetu. Mislim da je ideja o osnivanju nogometnog kluba u Kozaruši potekla od Rifeta. U to doba on je, vrlo uspješno, igrao u OFK Prijedoru, jednoj od najuspješnijih generacija pod vodstvom poznatog trenera Idriza Hošića.

Rifet nas je okupio i mi smo s puno entuzijazma krenuli u ovaj posao.Osnivanje i formiranje OFK Mrakovice je uveliko izmijenilo sliku i odnose u Mjesnoj zajednici. Ne pamtim da je oko bilo čega postignuta veća saglasnost, veće zajedništvo i složnost. I staro i mlado podržalo je i prihvatilo ovaj klub sa velikim oduševljenjem.

FK Mrakovica 1975.

 

Mijenjale su se uprave i generacije, jedni su odlazili, drugi se uključivali i preuzimali obaveze, ali Rifet je stalno bio tu. Svi smo mi bili epizode, neko duža, neko kraća, samo je on bio konstanta.

Uvijek je pronalazio dovoljno energije, da uz pomoć malog broja istomišljenika započne novo poglavlje i pronadje put kako dalje. Pa i poslije gotovo potpunog uništenja života i kompletne infrastukture on je krenuo u obnovu kluba. U to doba malo je ko vjerovao u uspjeh obnove. Rifet je, s malom grupom sljedbenika, Ismetom, Ekremom, Hilmom…učinio da OFK Mrakovica ponovo ne samo oživi nego i zablista. Teren, svlačionce I ostali objekti prevazišli su predratni nivo. Samo on zna kako je u opustošenom i raseljenom prostoru pronašao dovoljno igrača. Rezultatski uspjesi premašili su realna očekivanja.

A onda je došla bolest, teška I opaka, bolest koju ni veliki borac poput njega nije mogao savladati.Otišao je Rifet, nadamo se na neki bolji svijet, a svima nama, ostala je obaveza da sačuvamo njegov amanet.

Bilo bi dobro kad bi se našao par entuzijasta koji mogu i umiju nastaviti ono sto je Rifet radio veći dio svog života da pokušamo sačuvati klub jer Kozaruša sa Mrakovicom i bez nje nije isto.

Na taj način Kozaruša bi pokazala najveću zahvalnost Rifetu za sve što je učinio za nju.

Mislim da bi, u trajni spomen na Rifeta, stadion i objekti trebali da se zovu njegovim imenom.

Dragom Rifetu od mene veliki rahmet i zahvalnost za sve što je učinio.

 

Husein Redžić-Braco

Kad smo živjeli dole u Bosni uvijek smo se veselili tom četvrtku i da idemo na pijacu i vidimo nekog od poznati, a sad zahvaljujući Caji opet se veselimo četvrtku jer nas naš dragi Caja uvijek obraduje sa novim slikama i svojim izvještajem. Veliko ti hvala i da te dragi Allah dž.š. nagradi za tvoje dobro koje činis. Veliki selam svima.

Četvrtak
Refika , 30. July 2011