Izdvajamo

Piše: Nikolina Balaban

Ja se pre svega izvinjavam svima koji će moje pisanje tumačiti sa ratnohuškačkim ili ,,nema pametnija posla,, ili ,,samo joj treba povod pa da pljuje po Srbima,,, ali ipak kao Bosanka, kao Prijedorčanka, (bez rezervne zemlje, bez rezernog grada) moram.
Napisala sam što sam napisala o ispade ,,činu vandalizama,,. Jeste vandalizam, ali ne samo vandalizam, nego mnogo, mnogo opasnije od toga. Uz naklon i poštovanje načinu na koji je reagovala porodica (otac) počinioca, usput rečeno jedino normalno, poželjno i civilizovano, priči nije kraj. I ponovo pitanje, a gde je te noći bila policija ???
Razlozi su brojni, ali…
Da li Prijedor doživljava sudbinu Srebrenice? Nisu li komšije nagrnule na komšije? Nisu li Omarska, Keraterm, Trnopolje, Tomašica upravo tu? I ne samo da su se desili zločini i ubijanja, nego su skoro svakog dva puta ubili preseljavajući kosti sa kraja na kraj, pa u beskraj…Dalje, nije to prvi put, zašto mislimo da je poslednji? Nije Srbija igrala protiv selekcije Mešihata IZ-a (N. Bogunović).
Ovo je Prijedor u kojem pravi Prijedorčanin ne može sresti tri poznate face u glavnoj ulici od Patrije do do Ramine slastičarne. A nekada ti je za prelazak tih nekoliko stotina metara trebalo dva sata, dok se sa svima ispozdravljaš, ispričaš, upitaš…
Nema od te priče ništa. Pogotovo u ovom ludilu zvanom predizborna kampanja i izbori.
Ovo su veoma osjetljive i opasne stvari i sa time nema ,,puj pik ne važi,,. Jednom nas je koštala naiva... Zar hoćete reprizu za nove generacije?
Nego, dragi moji Prijedorčani, normalni ljudi svih konfesija, prefiksa i sufiksa, pamet u glavu. Odnio je vrag šalu, a vi ostajete nemi na ovakve, slične ili još gore događaje iz prošlosti, sadašnjosti, a očekujete ,,svetlu,, budućnost.
Ili se svi dižite protiv ovakvih ili nam se sutra smiješi novi bratoubilački pokolj, u kojem će živote gubiti mali Bošnjaci, Srbi i Hrvati, a sve kada sabereš i oduzmeš, na kraju (kao i na samome početku) opet svi BOSANCI, LJUDI...

"Srpski narod nije kolektivno kriv za zločine i otuda ima odgovornost da se od njih javno ogradi i to djelima. Zato su neizmjerno važne aktivnosti “Žena u crnom”, grupe “Četiri lica Omarske” iz Beograda ili Udruženja “Kvart” iz Prijedora"

kaže Mujagić za Avaz.ba