Izdvajamo

 

Tri dana lijepog vremena i opet kiša i kiša. Trudio sam se da koristim lijepo vrijeme za zujanje, a i kombinovao sa privatnim obavezama. Moj radni dan traje do kasno u noć i trudim se da stignem na vrijeme.

Loše vrijeme je uzrok zašto mnogi još nisu posijali kukuruz, ili zasadili baštu. Prošli vikend su užurbano radili, ali nisu sve stigli da završe.

Danas je u Vatrogasnom društvu Kozarac organizirana svečanost povodom primopredaje doniranog vatrogasnog vozila.

Donaciju vatrogasnog vozila, sa svom pratećom opremom, obezbijedila je Humanitarna organizacija Bauern helfen Bauern iz Austrije, u saradnji sa Vatrogasnim društvom iz Salzburga i Fondacijom “Idriz Jakupović” iz Sanskog Mosta.

Ove hefte zujim kroz Džemat Dera, a u društvu sa Sakib Salkanović. Čovjek koji voli svoj džemat i sve džematlije. Voli da se šali i kad sa njim zujim, uživam i bez nekih ljutnji šalimo se. On više na moj račun, ali nema ljutnje, pa jarani smo.

Kod Hirke uvijek radno. Malo smo ga ometali, ali nije imao ništa protiv da nam pokaže svoju štalu u kojoj je trnutno 17 grla. O njemo i njegovoj porodici nije neka novost, ako kažemo da su izuzetno vrijedna porodica.

A ovdje smo se malo duže zadržali i prisjećali se džematskog druženja pod nazivom Derijada. Ovo je kuća od Derviša-Gece Kahrimanovića. Geca je, do pandemije Korona, svake godine početkom augusta, u svom dvorištu organizovao Derijadu. Bile su to fešte i druženja koja se ne zaboravljaju. Čak i ja sam slikao par druženja i sve to mi je ostalo u lijepom sjećanju.  Sakib je Gecin komšija i jaran i njemu baš fali druženje i Derijada.

U nastavku idemo u sokak Mujkanovići.

U sokaku Kahrimanovići-Mujkanovići ili Mehići-Šimići, Sakib priča o puno lijepih doživljaja.

Kod porodice Hadžić završavamo prvi dio zujanja. Ovaj džemat je dosta velik, a Sakib mi naredio da moram sve slikati.  Zato nastavak zujanja kroz Deru slijedi idući četvrtak. Idući četvrtak počinjemo od Sakibove kuća, biće priče i o Babinoj kvrguši, te o džematu Dera koliko velik je nekad bio ovaj džemat.

Pisali smo o akciji u Sivcima, sokaku Levići. Ovdje su stanovnici ovog sokaka pokrenuli akciju asvaltiranja sporednog puta odnosno sokaka. Prijedor putevi su napravili predračun u iznosu od 49.761,27 KM (BAM) s tim da Grad Prijedor učestvuje 40 posto a ostatak bi trebali skupiti mještani.

Zbog toga su se odlučili obratiti svima onima koji žele pomoći u ovoj akciji. U prilogu je dostavljen broj računa na koji se mogu izvršiti uplate.

Iznos se uplaćuje na ime Muho Mehmedagić, broj računa je 5620078176570435 sa naznakom Uplate za put.
Takođe svi koji žele učestvovati, novac mogu donijeti i lično kod Senije i Muhe Mehmedagić.

Ispod je spisak donatora za ovaj sokak:

Mehmedagic Muho I Senija 6.000KM
Sivac Nazif i Husein 3.000KM
Sanel Sivac 400KM
Hakija Icic 200KM
Neno Sivac 200KM
Camil I Anela Mehmedagic 200KM
Amir Emira Sivac 200KM
Saudin (Hajrudin )Sivac 500 KM
Kurtovic Nela 100 KM
Mirsad Elvedina Sivac 200KM
Mirsad Saliha (Sivac) Lolic 500KM
Said i Alisa Sivac 400KM
Sivac Adila 200KM
Turkanovic Nihad 200KM
Icic Fehim 200 EU
Elvedin Sanela Icic 100EU
Jakupovic Aziz 100KM
Turkanovic Bahrija i Nihada 200EU
Jasmin Nasiha Sivac 200KM
Armin Melisa Alisa Garibovic 100Fr
Mina Pepa Bojan Musulin 50EU
Mirzeta Sivac 100 EU
Melkic Đula Adem 100Fr 100KM
Sivac (Refik) Ermin 200Fr
Emsud Samka Sivac 300KM
Sabahudin Bijeli Sivac 200KM
Alic Adem Senada 100EU
u ime Mehanovic Suljo i Ševka 200EU
u ima Sivac Jusuf i Naza 100EU
Alic Suada Seka u ime majke Ševke 500EU
Alic Suada Seka 100EU
Mahic Namka Suad 100EU
Sivac Zumra 300EU
Hasanagic Damir Edina 250EU
Denis Lolic 500KM
Bahra Sljepcevic 100KM
Elvis Sivac 700KM
Zilhad Karmela Sivac 300KM
Bahrija Baja Sivac 300KM
Ermina (Ermin) Sivac 100Fr
Amel (Ermin) Sivac 100Fr
Sivac (Refika)Ismet 100Fr
Suad Minka Becic 100 Fr

Danas na četvrtku, baš cijeli dan, kiša pada. Pored jako lošeg vremena, ipak bilo je prilično dosta raje.

Prvi koga sam sreo u čaršiji bio je Adil. Ko se sjeća kina u Kozarcu i Adila kinooperatera.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Zasadite sjeme prijateljstva i ubrzo ćete ubrati stručak sreće.
Lois L. Kaufman

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic