Izdvajamo

 

Hefta u kojoj sam jako puno zujio.

Učenici devetog razreda O.Š.Jezerski iz Bosanske Krupe, sa nastavnikom istorije Almirom Hodzićem, prošli petak u sklopu terenske nastave posjetili su Kozarac, Spomen Obilježje i Šehidsko Mezarje u Kamičanima. U Kozarac i Kamičane, su došli da odaju počast civilnim žrtvama, nevino ubijenim kozarčanima. Poslije su sa istim ciljem otišli u Biljane.

Druženje sa komšijama uz prženi kesten. Okrobar mjesec je vrijeme kad je prženi kesten neizbježan.

U subotu 15.oktobra Planinarsko društvo "Mrakovica" Kozarac organizovali su Jesenje hodanje kroz Bešiće do Kozaračkog kamema-Huremovac-Stara pilana-planinaraki dom Debeli brijeg. Sa njima su hodali i članovi Planinarskog društva "Kanjon" iz Saneskog Mosta.
U planinarakom domu Debeli brijeg čekao ih je zajednički ručak i na lijepo druženje.

Reuf Kuburaš jedan je od poznatijih sakupljača poštanskih maraka u Prijedoru. Ljubav prema filateliji nastala je sedamdesetih prošlog vijeka i kako kaže, od mladosti je u filatelističkim vodama. Danas je vlasnik izuzetno vrijedne zbirke, koju je godinama povećavao, poštanskim markama. Nama je pokazao markice iz Bosne i Hercegovine iz Turskog doba, pa Austrougarskog i sve do danas.

Filatelisti su posebni ljudi, možemo ih nazvati čuvarima istorije. A njihov hobi nije samo skupljanje maraka. To je način života. Oni provode puno vremena čitanjem kako bi bili proširili znanje o tome šta je iscrtano na poštanskim znakovima, danas to uspješno rade na internetu: traže informacije o samim poštanskim znakovima i o tome šta je prikazan na njima. Ova aktivnost je zamorna, dugotrajna, ali izuzetno važna, jer se tako upoznaje istorija.

Radovi na izgradnji autoputa Prijedor-Banja Luka su počeli. Nisam razgovarao sa nekim od zvaničnika, ovih dana magla, ja čekam da bude čisto vrijeme za slikanje, a poslije dva sata obično ne bude rukovodioca. Jedan od radnika mi reče da će ovdje, u Orlovcima biti petlja, ili ulaz-izlaz na autoput.

Ove Hefte sam zujio kroz jedan dio Srednjih Jakupovića, pored magistralnog puta. Slikanje sam počeo od kuće Džemalove kuće

Sa Hakijom Jakupovićem sam slikao kuće od njegovih sinova.

U nastavku kratko zaustavljanje kod Seada Jakupovića.

U nastavku sam kod Hakije i Muhareme Jakupović. Sa njima sam duže razgovarao i napravio poseban video. Hakija je dosta cijenjen u ovom dijelu Kozarca. Sa njim sam razgovarao o njegovom životu.
Pričao mi je kako ga je mati, u sedmoj godini ostavila, zatim o maćehi koju je volio i poštovao. Kad je stekao djecu i o osjetio roditeljsku ljubav, otišao je u Srbiju da traži svoju mater. Našao je i doveo kući, molio je da ostane kod njega, ali nije uspio, otišla je.

On ima četvero djece, 11 unučadi i troje praunučadi. Svi ga često obilaze.

Hakija je prije 38 godina imao nesreću na poslu, gdje je polomio ruku i ostao bez funkcije desne ruke. Od nesreće do danas, Hakija sve radi sa jednom rukom, vozi auto, traktorom sve radi, čak i u drva ide, ženi pomaže u bašti...
Zadovoljan je sa svojom djecom, za koje kaže da su uspješni u svojim poslovima.

U nastavku dok slikam na autobuskoj stanici upoznajem brata i setru, Seada i Hatku Velić. Hatka živi u Sarajevu, a Sead u Zagrebu. On mi priča da u njegovoj porodici ima njih šest braće i jedna sestra.

Na kraju zujanje završavam kod Samke i Sajke. Sajko je ljetos imao tri srčana udara. Danas je dosta dobro, čuva se. Djeca su im negdje vani.

Da podsjetim na iformaciju od prošlog četvrtka. Amar Jauzović iz Kamičana, 23. oktobra 2022.godine, organizuje sajam (ili izložbu) ovaca, ovnova, jagnjadi. Ovim putem poziva sve zainteresovane, koji žele da pokažu, prodaju ili kupe ovna, ovcu jagnje, da se jave Amaru, zbog što bolje organizacije.

Sajam će biti u Kamičanima kod Škole (Danas sam doznao za ovu izmjenu). Biće muzika uživo kotlić i roštilj. Svi su dobro došli.

Pisali smo o akciji u Sivcima, sokaku Levići. Ovdje su stanonici ovog sokaka pokrenuli akciju asvaltiranja sporednog puta odnosno sokaka. Prijedor putevi su napravili predračun u iznosu od 49.761,27 KM (BAM) s tim da Grad Prijedor učestvuje 40 posto a ostatak bi trebali skupiti mještani.

Zbog toga su se odlučili obratiti svima onima koji žele pomoći u ovoj akciji. U prilogu je dostavljen broj računa na koji se mogu izvršiti uplate.


Iznos se uplaćuje na ime Muho Mehmedagić, broj računa je 5620078176570435 sa naznakom Uplate za put.
Takođe svi koji žele učestvovati, novac mogu donijeti i lično kod Senije i Muhe Mehmedagić.
Već su stigle prve uplate.
Ispod je spisak donatora u zadnjih 7 dana
Amir Emira Sivac 200 KM
Saudin (Hajrudin)Sivac 500 KM
Kurtovic Nela 100 KM
Mirsad Elvedina Sivac 200 KM
Mirsad Saliha (Sivac) Lolic 500 KM

U ujedinjenim džematima, džematlije su pokrenuli akciju:
Pomoč Imamu Hafiz Muharem ef. Šeperović u izgradnji Kuće.

Oni su odlučili da pomognu svoga imama u izgradnji njegove kuce.Kao što vjerovatno znate imam hafiz Muharem ef. Šeperović je prije 5 godina kupio sebi plac i želja mu da sa svojom porodicom ostane u Ujedinjenim dzematima. Ima želju da sebi izgradi jednu skromnu kuću ili objekat, međutim njegova primanja nisu tolika da bih on mogao sam to financijski izmoći, pa smo odlucili da ga financijski pomognemo onoliko koliko ko zeli i može. Želja imama zajedno sa svojom suprugom i troje djece je da ostane u našim dzematima i pored svih dešavnja u našoj državi koja nisu nimalo za pohvalit.

Napominjemo da uvjeti u kojima zivi trenuto efendija sa svojom porodicom, nisu za zivjeti.I pored svih nastojanja da sredimo mekteb od vlage, nazalost u njemu se nalazi velika kolicina vlage, koju je nemoguce eliminisati. Zbog toga zelimo da ovoj porodici izademo u susret koliko je to moguce.

Akcija napreduje! Radovi na kući napreduju, počeli su sa zidanjem. Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji nacin doprinjeli da se zapocne ovo hairli djelo.Molimo Allaha dz. s. da vas sviju obilato nagradi. Amin. Hafiz Muharem ef. Šeperović sa familijom.

Za sve informacije i pomoć možete kontaktirati našeg efendiju na broj telefona i Viber +387 61 33 00 57 ili Kasima Pervanica na broj +387 61 458 083 , Suvad Kevac www.kevljani.eu broj +46 707 23 00 89 ili +387 065 156 272

Za uplate: WesternUnion

Muharem Seperovic

Kevljani bb.

79203 Omarska Bosna i Hercegovina

Telefon:+387 61 330 057

U nastavku slijedi spisak donatora koji su uplatili u zadnjih sedam dana:

248. Bilal Fikret i Sabina - 300 KM.

249. Hadzic Halil - 200 €.

250.Hrustic Almir 100 KM

251.Hrustic Hamza i Almedina 150 KM

252. Mujkanovic Midhet - 200 KM.

253. Karic Irfan i Edina - 200 $.

254. Softic Hasiba - 100 €.

255. Jakupovic Dzemal ( Dzemko) - 200 KM.

Danas na četvrtku standard za ovo doba godine. Najčešće teme razgovora su kestenje, kako sačuvati za zimu, zatim cijene koje nikako da prestanu da rastu, naravno i jesenja sjetva pšenice....

Maslenica i ostalo uz su tradicija koju Nihad Tadžić organizuje, a Jolda sa svojim vicevima uvijek nasmije sve nas.

U nastavku slijede slike koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Učite od jučerašnjice, živite za današnjicu, a nadajte se za budućnost! Važno je nikad ne prestati propitkivati.
Albert Einstein

 

Zakon o fotografisanju

Malo ponavljanja gradiva o tome što je dozvoljeno, a što nije, po pitanju fotografiranja:

Opširnije...