Izdvajamo

 

Zadnjih sedam dana sam dosta radio u voćnjaku, a stigao sam i da zujim okolo, pa i dalje.

Jedan dan, sa Udruženjem žena Kamičani, izlet u Srebrenik-Gradačac-Doboj. Lijepo druženje, a ujedno i upoznavanje sa mjestima u koja rijeđe odlazimo.
U Srebreniku naš domaćin bio je Mirza Mićko Kešetović. On se potrudio da nam u kratkom vremenu pokaže Tvrđavu Srebrenik i uži dio grada. Naravno pobrinuo se da nas dočeka ručak u Hotelu Orion.

U Gradačcu dočekala nas je Sena i ona se potrudila da nam, u kratkom vremenu pokaže i ispriča sve o Gradačcu i o Kuli Husein-kapetana Gradaščevića.

U Doboju, kratko obišli Tvrđavu.

Mjesec Oktobar kao mjesec zaštite od požara u našoj se zemlji obiježava već dugi niz godina, s ciljem promoviranja vatrogastva i ukazivanja na njegovu važnost, kao i upoznavanja građana sa spremnošću vatrogasaca za gašenje požara.

Jedno obavještenje za ovčare. Amar Jauzović iz Kamičana, 23. oktobra 2022.godine, organizuje sajam (ili izložbu) ovaca, ovnova, jagnjadi. Ovim putem poziva sve zainteresovane, koji žele da pokažu, prodaju ili kupe ovna, ovcu jagnje, da se jave Amaru, zbog što bolje organizacije.

Sajam će biti u Kamičanima-Kenjari, pored Brusnice. Biće muzika uživo kotlić i roštilj. Svi su dobro došli.

Prije par godina u Kozarcu smo imali 5 kioska, a danas samo jeden radi.

Prošli četvrtak smo pisali o akciji u Sivcima, sokaku Levići. Ovdje su stanonici ovog sokaka pokrenuli akciju asvaltiranja sporednog puta odnosno sokaka. Prijedor putevi su napravili predračun u iznosu od 49.761,27 KM (BAM) s tim da Grad Prijedor učestvuje 40 posto a ostatak bi trebali skupiti mještani.

Zbog toga su se odlučili obratiti svima onima koji žele pomoći u ovoj akciji. U prilogu je dostavljen broj računa na koji se mogu izvršiti uplate.

Iznos se uplaćuje na ime Muho Mehmedagić, broj računa je 5620078176570435 sa naznakom Uplate za put.
Takođe svi koji žele učestvovati, novac mogu donijeti i lično kod Senije i Muhe Mehmedagić.
Već su stigle prve uplate.
Ispod je spisak prvih donatora u ovoj akciji

Mehmedagic Muho i Senija 6.000KM
Sivac Nazif i Huse 3.000KM
Sanel Sivac 400KM
Hakija Icic 200KM
Nemo Sivac 200KM
Camil-Anela za rahmetli Safeta Mehmedagica 200Km

Ove hefte sam zujio kroz Garibe. Razlog mog zujanja kroz ovaj dio Gariba je vijest da su se Indira i Enes Garibović vratili u svoje selo.

Prilika da zujim kroz Garibe jer već dvije godine nisam zujio kroz ovaj dio Kozarca.

Naviknut sam kad dođem da slikam u Garibima, svratim na mezar Arife Garibović. U prošlom ratu 1992.godine, ubijeni su njenih šest sinova.
Njeni sinovi su pronađeni u Kevljanima masovnoj grobnici, ukopani u šehitskim mezarima Kamičani. Nažalost ona, ali ni mnogi drugi nisu uspjeli da ukopaju svoje najmilije, pošto ih je smrt spriječila u tome

Majku Arifu i njenu tragediju zaboravljaju mnogi… Na ovaj način ja se trudim da se ovaj zločin ne zaboravi.

Sjetimo se njenih sinova

Garibović Džemal

Garibović Dževad

Garibović Suvad

Garibović Senad

Garibović Hilmija

Garibović Sabid

Onda slijede, za mene, iznenađenja. Više puta sam ovdje slikao ali nikog nisam sretao, a ovaj put sam našao više njih kod kuće. Odmah ispod mezarluka je kuća od Mirzeta Garibovića. Dođe često kući i uvijek nađe sebi posla. Kaže, "Ovdje rođen, odrasatao i kud god odem stalno mislim na ovaj ulaz i svoju kuću".

Sljedeća kuća Amira Garibović. Pitam je dolazi li često, a ona mi reče da je od maja ovdje i da je posla i posla vidjela. Bilo je dosta opravki oko kuće, zemlju obradila, drva nabavila i svašta još. Ovdje se osjaće fino, a vrijeme brzo prođe.

Preko puta je Nasiha Garibović, izašla da vidi ko se razgalamio po njihovom sokaku.

Nastavljam kroz Gornje Garibe, prolazim pored kuće od Nijaza i Muhareme Kajdić. Nijaz mi često, sa svojim sugestijama i idejama pomaže.
Kuća poslije Nijazove je Jasmin Kararić. On i njegova supruga proljeće, ljeto i jedan dio jeseni provode u Garibima, a zimu su u Švedskoj.

Sad sam u najljepšem dijelu Gariba (neka se druge ne ljute, bar meni sa strane tako izgleda), kod porodice od Muniba i Hamide Garibović i njihova tri sina Enesa, Emira i Elvedina.

Na početku sam napisao da sam čuo lijepu vijest, Enes i njegova supruga Indira su se vratili, iz Austrije, svojoj kući. Nejbolji dokaz da je pravi povratak, kćerku je upisao u OŠ Kozarac.

Za one koji ne poznaju Enesa, on je poznati estradni umjetnik.
Za kćerku kaže da više voli ovdje, jer ranije je često dolazila i nije bilo teško adaptirati se (naviknut se) ovdje.

Mi smo tako odlučili pa vidjet ćemo kako će biti, a šta će ovdje raditi još nije odlučio, vidjet će do proljeća, pa će nešto početi. Sad su zauzeti sa poslovima oko kuće.

Zimnica se priprema, pekmezi se kuhaju, sokovi cijede, kiseli se salata, bijele masirače su tu, kesten se peče, a i posili se (sjeli). Dok sam razgovarao sa Enesom, Indira je kuhala džem od šipka i nije mogla da nam pravi društvo.

Baš nam je lijepo ovdje, kaže Enes i poziva raju koji mogu i žele da dođu svojoj kući, da žive u svom na svom. Zatim dodaje, imamo mi dvoje djece koji su ostali gore i dvoje unučadi takođe. Možemo se mi obići i kad smo ovdje. Mi odemo kod njih oni dođu ovamo.

Enes se bavi i lovom. Već je redovan u lovu. Indira se druži sa ženama.
Lahko se adaptirati na lijepo i dobro, kaže nam Enes.

Kod Refika i Šefike Garibović uvijek dobro raspoloženje, uvijek su nasmijani. Šefiku sam našao dok je hranila tele. U štali su tri grla, krava, junica i tele. Refik je zauzet poslovima u dvorištu.
Njima društvo prave psi i mačke. Kažu da imaju 13 mački i pasa.

U Nastavku sam kod Dine Garibovića, on nije kod kuće. Mama Smaila izlazi da vidi ko zuji okolo. Ima 75 godina i kad sam rekao da se dobro drži, za godine koje ima, a ona se smije i dodaje, "Držim se dobro zato što imam dobru snahu, djecu, nikve sikirancije nemam, kad legnem ja spavam ko ptica. Uživam i sve mi je dobro. Snahu kakvu imam ja to nema nigdje, 15 godina smo zajedno i nikad nismo bili sat da ne govorimo".

U ujedinjenim džematima, džematlije su pokrenuli akciju:
Pomoč Imamu Hafiz Muharem ef. Šeperović u izgradnji Kuće.

Oni su odlučili da pomognu svoga imama u izgradnji njegove kuce.Kao što vjerovatno znate imam hafiz Muharem ef. Šeperović je prije 5 godina kupio sebi plac i želja mu da sa svojom porodicom ostane u Ujedinjenim dzematima. Ima želju da sebi izgradi jednu skromnu kuću ili objekat, međutim njegova primanja nisu tolika da bih on mogao sam to financijski izmoći, pa smo odlucili da ga financijski pomognemo onoliko koliko ko zeli i može. Želja imama zajedno sa svojom suprugom i troje djece je da ostane u našim dzematima i pored svih dešavnja u našoj državi koja nisu nimalo za pohvalit.

Napominjemo da uvjeti u kojima zivi trenuto efendija sa svojom porodicom, nisu za zivjeti.I pored svih nastojanja da sredimo mekteb od vlage, nazalost u njemu se nalazi velika kolicina vlage, koju je nemoguce eliminisati. Zbog toga zelimo da ovoj porodici izademo u susret koliko je to moguce.

Akcija napreduje! Radovi na kući napreduju, počeli su sa zidanjem. Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji nacin doprinjeli da se zapocne ovo hairli djelo.Molimo Allaha dz. s. da vas sviju obilato nagradi. Amin. Hafiz Muharem ef. Šeperović sa familijom.

Za sve informacije i pomoć možete kontaktirati našeg efendiju na broj telefona i Viber +387 61 33 00 57 ili Kasima Pervanica na broj +387 61 458 083 , Suvad Kevac www.kevljani.eu broj +46 707 23 00 89 ili +387 065 156 272

Za uplate: WesternUnion

Muharem Seperovic

Kevljani bb.

79203 Omarska Bosna i Hercegovina

Telefon:+387 61 330 057

U nastavku slijedi spisak donatora koji su uplatili u zadnjih sedam dana:

239. Jakupovic Rihad - 100 CHF.

240. Jakupovic Dzevad - 500 CHF.

241. Arifagic Mirsad - 50 €.

242. Elkaz Elvis - 30 CHF.

243. Softic Mirzet Pajdo - 100 CHF.

244.Hadzic Damir , Ermina i Meris 150 €

245.Besic Semir i Refika - 200 KM.

246. Velic Maho i Sada drugi put 200 €

247. Colic Ekrem i Elvira - 500 KM.

AKCIJA UTOPLJAVANJA DŽEMATSKE(VAKUFSKE) KUĆE I PROMJENA STOLARIJE
Drage i poštovane džematlije džemata Hrnići, dragi naši Kozarčani,
Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu.
Ovom prilikom vas želimo obavijestiti da je na skupštini džemata održanoj 30.09.2022.god., donešena odluka da se krene u hairli akciju: postavljanja stiropola i fasade te promjene dotrajalih drvenih prozora na džematskoj kući u našem džematu.
Do ove odluke se došlo zbog toga što smo određeni dio sredstava dobili od strane Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica, ali nam je za završetak pomenute akcije potrebno još sredstava.
Potrebno je da se komplekt kuća utopli postavljanjem stiropola i zamjeni stara dotrajala drvena stolarija.
Pozivamo sve naše džematlije da se uključe u navedenu akciju da i ovaj hairli projekat zajedničkim učešćem privedemo kraju.

Za sve potrebne informacije i uplate možete se obratiti: imamu džemata Ajdinu ef. Hrniću na broj mob.: 062-547-670, mutevelliji džemata, h. Šerif Jakupović i blagajniku džemata, h. Almir Blažević ili na facebook stranici: Džemat Hrnići
Spisak donatora za akciju utopljavanja džematske (vakufske ) kuće u džematu Hrnići:
1. Hadži Mujkanović Hatema 1000 KM
2. Forić Bisera 1000 CAD
3. Hadži Šerif Jakupović i hadži Mevlida 1000 KM
4. Hadži Ajdin ef. i hadži Munira Hrnić 1000 KM
5. Sivac Amir 100 KM
6. Almir Kraišnik 50 KM
7. Mujanović Said 100 KM
8. Jakupović (Šerif) Elvis 200 KM
9. N.N. 500 KM
Molimo Allaha dž.š. da nagradi sve one koji su podržali ovu akciju.
Amin!

 

Danas su u Kozarcu izvođeni radovi. Radnici mi rekoše da rade za MTel, optički kablovi, a to znači da bi uskoro mogli imati puno brži internet.

Danas na četvrtku svježe i ne baš puno raje. Zanimljivo je to da već duže vrijeme nema posebnih razgovora, diskusija. Ovih dva ili tri sata većina su opušteni, zeze, šale, doskočice..., a poslije podne svi se uozbiljimo i svak za svojim poslom.

Eso iz Gradačca je opet u Kozarcu i danas nam je odpjevao sevdalinku.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Bez obzira na čiju stranu stanem, znam da ću biti kriv.
Louis XIV

Neumitno se bliži dan kada će Vam postaviti pitanje: “Tata, gdje si ti bio kada su ubijali djecu po Prijedoru?”

Fikret Bačić