Izdvajamo

 

Sad se lakše diše, prođoše izbori. Ništa novo, sve je isto.

Ove godine kesten jako dobro rodio, a moj jaran Sakib Salkanović mi priča, da nije zapamtio da je ikad ovoliko bilo kestena u našem kraju.

Ja sam za vrijeme slikanja, ukupio 5 kila.

Na igralištu FK Bratstvo nastavljaju se radovi. Ovaj put postavljaju ogradu. Plan je da se do zime završi što više radova, kako bi na proljeće mogli posijati travu.

Prosle sedmice bilježimo vjenčanje u Softićima. Ovaj put svoje sudbonosno DA rekli su Ejdo Softić i Jasmina Okić, sad već Softić.

Mladencima želim puno ljubavi, sreće i dijece.

Takođe roditeljima čestitke.

Ono kad se družiš sa nekim jaranom i život nas razdvoji na različite strane svijeta. I ja vozim kući i iznenada prepoznam jarana kojeg nisam vidio 42 godine, samo na fb slike. Vlado i Slavica Harasemljuk. Pa se vrate sjećanja na druženje i zajednički rad u firmi. Sjetih se kad sam se derao sa konstrukcije u Kreševu i poželio mu sretan put. U tom času nisam ni slutio da ga više neću vidjeti, a evo prođe punih 42 godine i slučajno se prepoznasmo.

Slavica mi reče da je njena drugarica iz mladosti ovdje negdje ali ne zna gdje. Odveo sam ih kod njene drugarice Murise, e tu radost trebalo je vidjeti. Zbunio sam se da se nisam sjetio da napravim video i tu sreću kad je Murisa prepoznala Slavicu.
Vlado i Slavica žive u Kanadi, došli su u Zagreb, ali nisu izdržali da ne dođu u svoj rodni kraj.

Ovih dana u naselju Sivci kod Trnopolja je pokrenuta akcija asvaltiranja sprednog puta odnosno sokaka Levići. Mještani ovog sokaka su kontaktirali nekoliko firmi za izvođenje radova od kojih je firma Prijedor putevi napravila predračun u iznosu od 49.761,27 KM (BAM) s tim da Grad Prijedor učestvuje 40 posto a ostatak bi trebali skupitj mještani.

Zbog toga su se odlučili obratiti svima onima koji žele sudjelovati u ovoj akciji. U prilogu je dostavljen predračun i račun na koji se mogu izvršiti uplate.
Iznos se uplaćuje na ime Muho Mehmedagić, broj računa je 5620078176570435 sa naznakom Uplate za put.
Takođe svi koji žele učestvovati, novac mogu donijeti i lično kod Senije i Muhe Mehmedagić.

Pitanja na telefon: 064 45 43 972

Ove hefte zujim kroz jedan dio Kozaruše, od stare ceste kroz Mahmuljine, Bešlagiće, Melkiće...

Safetu Mahmuljin sam probudio, kaže da je ne pitam ništa jos je bunovna.

Nastavljam kod Jusufa Bešića, kod njega sam morao dva puta svraćati. Prvi put kad sam navratio nije se javio. Poslije sam saznao da je klanjao Ikindija namaz.
Supruga Senija nije kod kuće.

Sljedeća kuća je od Fadile Mujkanović 84 godine. Jako pozitivna i dosta dobrog zdravlja, a njen sin je došao iz Engleske. Pitam Fadilinog sina za ime, a on mi kaže da je Halid treći. Nisam odmah shvatio šta želi reći, a on se smije i kaže, "Ima Halid Muslimović, pa Halid Bešlić e ja sam treći Halid, samo za mene se još nije čulo. Sad kad budem na Kozarac.eu, vjerujem da ću i ja biti poznat".

U nastavku svraćam kod braće Melkić. Eniz - Dule nije kod kuće, ali njegova supruga Izeta i Punica Muherema su tu. Muharema ima 86 godina, tri udara imala. U jednoj godini šest puta ležala u bolnici. Sad je dobro, pozitivna je i uvijek nasmijana i vesela. Za Izetu kaže da je najviše pazi, a za Dulu takođe sve pohvale.
Ovdje je kod kćerke jer ne smije biti u stanu sama.
Rodila je osmero djece, sin jedan je poginuo u ratu, sad ima sedmero žive djece i svi je paze.

Muzaferu sam uslikao u povratku.

Mure Velić penzioner, pa smo se smijali. Kad se ode u penziju onda dobiješ volju za raditi. Kod Mure se vidi puno mašinerije u garažama, u voćnjaku kokoši.

U ujedinjenim džematima, džematlije su pokrenuli akciju:
Pomoč Imamu Hafiz Muharem ef. Šeperović u izgradnji Kuće.

Oni su odlučili da pomognu svoga imama u izgradnji njegove kuce.Kao što vjerovatno znate imam hafiz Muharem ef. Šeperović je prije 5 godina kupio sebi plac i želja mu da sa svojom porodicom ostane u Ujedinjenim dzematima. Ima želju da sebi izgradi jednu skromnu kuću ili objekat, međutim njegova primanja nisu tolika da bih on mogao sam to financijski izmoći, pa smo odlucili da ga financijski pomognemo onoliko koliko ko zeli i može. Želja imama zajedno sa svojom suprugom i troje djece je da ostane u našim dzematima i pored svih dešavnja u našoj državi koja nisu nimalo za pohvalit.

Napominjemo da uvjeti u kojima zivi trenuto efendija sa svojom porodicom, nisu za zivjeti.I pored svih nastojanja da sredimo mekteb od vlage, nazalost u njemu se nalazi velika kolicina vlage, koju je nemoguce eliminisati. Zbog toga zelimo da ovoj porodici izademo u susret koliko je to moguce.

Akcija napreduje! Radovi na kući su zapoceti. Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji nacin doprinjeli da se zapocne ovo hairli djelo.Molimo Allaha dz. s. da vas sviju obilato nagradi. Amin. Hafiz Muharem ef. Šeperović sa familijom.

Za sve informacije i pomoć možete kontaktirati našeg efendiju na broj telefona i Viber +387 61 33 00 57 ili Kasima Pervanica na broj +387 61 458 083 , Suvad Kevac www.kevljani.eu broj +46 707 23 00 89 ili +387 065 156 272

Za uplate: WesternUnion

Muharem Seperovic

Kevljani bb.

79203 Omarska Bosna i Hercegovina

Telefon:+387 61 330 057

U nastavku slijedi spisak donatora koji su uplatili u zadnje dvije sedmice:

213.Dzihic Nijaz 100 KM

214.NNV 1000 SEK—

215. Colic Sakib i Sunita - 300 KM.

216. Pervanic Eniz i Mediha 100 €

217. Jakupovic Mirsad i Zahida - 150 €.

218. Jakupovic Saudin - 500 SEK.

219. DD. - 200 KM.

220. Hadzic Dijaz - 1000 KM.

221. Velic Mahe Elvisa 200 AUD

222.Blazevic Muhamed i Senija - 400 KM.

223. Blazevic Idriz - 400 KM.

224.Jakupovic Sejfo i Nisad - 200 €.

225. Hadzi Sefka ( Talic ) Besic - 250 KM.

226. Za rehmetli Besic Seru - 250 KM.

227. Hadzi Besic Mirsad h. Vahida i Fatima - 200 KM.

228. Besic Edin, Dzevada i Hamza - 100 KM.

229. Javor ( Besic ) Mirsad i Nihad - 100 KM.

230. Sadic ( Besic ) Senada i Dedo - 100 CHF.

231. Jakupovic Emir i Vesna - 50 €.

232.Jakupovic Alen/ Amel/ Murada - 5000 SEK.

233. Colic Seid i Zlate - 100 €.

234. Besic Namka - 100 KM.

235. Besic Dursum i Alma - 100 KM.

236. Nakic Mesud i Senada - 100 KM.

237. Hodzic Adil, Hamida, Adis i Dzeneta - 1000 KM.

238. Jakupovic Safija - 100 KM.

AKCIJA UTOPLJAVANJA DŽEMATSKE(VAKUFSKE) KUĆE I PROMJENA STOLARIJE
Drage i poštovane džematlije džemata Hrnići, dragi naši Kozarčani,
Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu.
Ovom prilikom vas želimo obavijestiti da je na skupštini džemata održanoj 30.09.2022.god., donešena odluka da se krene u hairli akciju: postavljanja stiropola i fasade te promjene dotrajalih drvenih prozora na džematskoj kući u našem džematu.
Do ove odluke se došlo zbog toga što smo određeni dio sredstava dobili od strane Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica, ali nam je za završetak pomenute akcije potrebno još sredstava.
Potrebno je da se komplekt kuća utopli postavljanjem stiropola i zamjeni stara dotrajala drvena stolarija.
Pozivamo sve naše džematlije da se uključe u navedenu akciju da i ovaj hairli projekat zajedničkim učešćem privedemo kraju.

Za sve potrebne informacije i uplate možete se obratiti: imamu džemata Ajdinu ef. Hrniću na broj mob.: 062-547-670, mutevelliji džemata, h. Šerif Jakupović i blagajniku džemata, h. Almir Blažević ili na facebook stranici: Džemat Hrnići
Spisak donatora za akciju utopljavanja džematske (vakufske ) kuće u džematu Hrnići:
1. Hadži Mujkanović Hatema 1000 KM
2. Forić Bisera 1000 CAD
3. Hadži Šerif Jakupović i hadži Mevlida 1000 KM
4. Hadži Ajdin ef. i hadži Munira Hrnić 1000 KM
5. Sivac Amir 100 KM
Molimo Allaha dž.š. da nagradi sve one koji su podržali ovu akciju.
Amin!

Na četvrtku dosta raje. Posebnih razgovora nije bilo. Izbori kao da nisu ni bili.

Danas su članice Odjela za brak i porodicu, MIZ Kozarac, uspješno su organizovale Kolačijadu. Cilj ove humanitarne akcije je prikupljanje novčanih sredstava za Vahidu Bešlagić. Hvala svima koji su pomogli u realizaciji ove manifestacije.

Prošli četvrtak, Melita Memić pričala mi je da se vratila u Kozarac, da ovdje gradi svoju budućnost. Jutros sam upoznao njenog muža. On je takođe došao ovdje da sa Melitom gradi svoju budućnost i budućnost svoje djece. Zanimljivo je to da je on već našao posao i počeo da radi. Takođe uči jezik i vjerujem da će brzo savladati, jer ima veliku želju. Jedni odlaze drugi dolaze.

Maslenica i mantije tradicija, a da sve bude onako kako treba, zaslužan je Nihad Tadžić.

Ovaj put, prvi komad maslenice dobio je Nihadov unuk.

U nastavku slike koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Kad čujete da vam netko nešto priča iza leđa, to samo znači da ste barem dva koraka ispred te osobe.
Fannie Flagg

 

 

Doticni Ramo Besic je reko istinu. Barem ja uvijek zeljno ocekujem cetvrtak, bas iz ovog razloga. Da bi vidio ove lijepe slike iz naseg prekrasnog Kozarca, i da procitam koji haber. Moze to biti i sitnica, mozda slika ukalamljene vocke, da meni vec bude toplo oko srca. Hvala puno za ovaj trud, na slikama i haberu i samo dalje tako.

Četvrtak