Izdvajamo

 

Hefta, kao i cijeli septembar, predizborne kampanje. O politici ne mogu komentarisati nije to za mene, ali ću izaći na glasanje. Izađimo na izbore, nemojte biti dobri građani jer: “Loši političari bivaju izabrani zahvaljujući dobrim građanima koji ne izlaze na izbore.” George Jean Nathan

U prostorijama mjesne zajednice u Kozarcu, 25.09. 2022. godine upriličena je promocija knjige „Duša s ožiljkom“ autorice Adise Avdagić.
Knjiga je nastala kao rezultat nošenja odredjenih teških iskustava i suočavanja sa njima.

Rad na sebi i briga o sebi kroz usvajanje poniznosti i dostojanstva u našem svakodnevnom djelovanju je najbolji nacin da budemo u sluzbi svih ljudi, jer time iscjeljujemo društvo od bolesti modernog doba poput osudjivanja.
Autorica nam daje poticaj, ohrabruje nas da svoje poteškoće vidimo i doživljavamo na jedan drugačiji način, daje nam nadu da pomoći i lijeka ima, da ih trebamo potražiti, vraća nam vjeru u mogućnost sretnog života uprkos svemu.

Promotori knjige koji su se obratili pored autora na promociji bili su psiholog Aida Tule i doktor Naser Balić.

Prisutni su istakli važnost ove knjige koja piše o važnosti psihičkog zdravlja na koji treba gledati kao na vrijednost, koji treba njegovati i unapredjivati.

Radovi na igralištu FK Bratstvo, ove hefe se nastavljaju. Rezervoar (spremnik) za vodu je postavljen u zemlju pored bunara.

U narednom periodu treba da se dovrši ograda oko igrališta. Na proljeće nastavljaju se radovi:sijanje trave, izgradnja objekta za pumpu i ostali radovi.

Ove hefte sam bio u džematu Kozaruša. Ovdje su završeni radovi na preuređenju mekteba, pred novu mektebsku nastavu. Prvo šta me oduševilo je Pametna tabla u mektebu, kao i novi stolovi stolice, a u drugoj prostoriji prostor za igru za najmlađe.
Takođe toalet je obnovljen i prilagođen za djecu.

Emil ef Velić, imam u džematu Kozaruša, zahvaljiva se svim džematlijama koji su pomogli da se mejtaf preuredi i da bude ljepši ugođaj u mejtafu. Takođe kupljen je novi materijal za nastavu, jer preuređenje je bilo da bi se poboljšala sama mektebska nastava.

Ove hefte zujim kroz Kamičane, zaseok Donji Kenjari-Jaskići. Ovdje sam otišao da napravim slike i video koji će ostati kao uspomena kako je sve izgledalo prije početka gradnje autoputa Banja Luka-Prijedor.

Kod Salje i Maide Kenjar jesenji radovi se privode kraju. Salja mi priča da je već bio na raspravi za zemlju koja će biti oduzeta (odkupljena) za autoput. Kaže da se ne slaže sa cijenom koju su mu ponudili. Iduće sedmice ide još jednom na raspravu.

Nastavljam sa slikanjem kuće od Refika Forića, a koja će biti uklonjena, jer autoput prolazi baš preko njegove kuće.

Slikam do porodice Jaskić i tamo nalazim Kadiru dok zakuhava za pitu. Kaže dolazi sin iz Austrije i hoće da ga dočeka sa ručkom.
Kadira mi se hvali da ima šestero djece, četiri sina i dvije kćerka. Dodaje da ovakve djece nema na daleko. Kaže da je ovdje prije par godina bilo puno mladih, ali su se rasuli i sad ih je puno manje.

U nastavku slikam i snimam u društvu sa Halilom njegovom suprugom Sabinom i sinom Arminom.

Kod Safeta nalazim njegovu kćerku Mirnesu i Halilovog sina Jasmina. Nisam ih puno zadržavao, jer bili su zauzeti svojim obavezama.

Mara Nidogon izašla da vidi ko je na putu i šta radimo. Pitam je ima li familije u Ukrajini, kaže da ima ali svi su već otišli i ne zna  gdje su. Dok gledam njeno dvorišti vidim da je puno vrijedna i radi puno. Zadovoljna je sa zdravljem, ne žali se.

U Kamičanima kod Emira i Aide Karabašić (Zanatska zadruga Karabašić) počeli su sa zidanjem njihove nove kuće. Izvođać radova je Mirso Džonlagić.

Danas na četvrtku dosta raje. Bilo je raje koji su došli iz Amerike, takođe puno ih je danas pozdravljalo se sa "Vidimo se iduće godine". Većina se vraćaju u Švedsku i opet ona poznata "Moram nazad tamo su mi djeca i unučad..." Sretno svima koji moraju da idu. Čekamo vas iduće godine da nam opet dođete i da se družimo.

Melita Memić i njenih dvoje male djece, se vratila iz Amerike. Kaže da ne planira nazad, uzeli su kartu u jednom smijeru. Želi da svoju i dječiju budućnost gradi ovdje u svom Kozarcu.

Maslenica, a u zadnje vrijeme i mantije su redovni tačno u 10.00 sati, a sve zahvaljujući Nihadu Tadžiću koji se trudi da sve bude najbolje.

 

Moj komšija Ićo, nekad sam ga slikao u mom voćnjaku dok je čuvao ovce, a danas ga rijetko viđam i tek poneked u čaršiji uslikam.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: “…u politici je malo bratstva, u politici je samo interes i korist.” Novak Kilibarda

 

 

Hvala ti Caja od zemlje do neba,
sve za svoju raju, tako i treba!!
Svakog cetvrtka vidim nova lica,
poslije teskog radnog dana, ti si poslastica.
I kad sunce grije i kad kisa po prozoru kvrca,
zato ti hvala iskreno od srca.

Senad Bajrektarevic