Izdvajamo

 

Danas Djeca FK Bratstvo Kozarac, sa svojim roditeljima i članovima uprave kluba, putuju u Tursku-Istanbul. Organizatori ovog putovanja su roditelji djece. Ovo je drugi put da oni idu u Tursku. Domaćin, djeci FK Bratstva Kozarac, biće Fatih Opština. Tamo će boraviti pet dana i planiraju obići sportske terene, bazen.Takođe dočekat će ih uprava FK Bešiktaš i sa njima planiraju određene aktivnosti.

Prošle sedmice u Kozaruši je otvoren, za javnost, "Ranč Aris Prijedor". Ovdje je sve kao u zoološkom vrtu pa i bolje. Ovdje možeš dirati životinje, jahati, hraniti ih, slikati se sa njima...
Ovdje se gedate oči u oči sa lamom. Takođe tu je više vrsta nojeva, te kengur, mali majmuni i razne vrste mačaka i papagaja i drugih zanimljivih ptica, dvogrba kamila, konj, te rakun, patke, kokoši....

Ovdje moram da odgovorim na mnogo poruka i pitanja, zašto ja nisam to ranije objavio jer mnogi koji su bili u Kozarcu prošle sedmice rado bi posjetili ovaj ranč. Zašto su drugi mediji to puno prije objavili, a ja nisam. Moj odgovor na sva pitanja je jednostavan, Nije do mene, samo sam poštovao privatnost koju je vlasnik zahtjevao. U privatnom prostoru ne mogu da slikam bez odobrenja vlasnika.

Moja preporuka, posjetite "Ranč Aris Prijedor" u Kozaruši, nećete se pokajati. Ovako nešto ne znam da ima u Bosni i Hercegovini. Neko od prisutnih mi je rekao da ima nešto slično negdje u blizini Sarajeva, ali da je ovo u ljepše.

Ovdje sam bez komentara.

Moje komšijer, moji jarani, dido i nane Atif i Mediha Javor. Ostalo slika priča.

Džemat Alići-Softići, u toku je akcija za ograđivanje vakufske zemlje od mezarluka do mejtafa, betonskim stubovima i čeličnom žicom. Na spisku su imena donatora čija imana nismo ranije objavili.

U ujedinjenim džematima, džematlije su pokrenuli akciju:
Pomoč Imamu Hafiz Muharem ef. Šeperović u izgradnji Kuće.

Oni su odlučili da pomognu svoga imama u izgradnji njegove kuce.Kao što vjerovatno znate imam hafiz Muharem ef. Šeperović je prije 5 godina kupio sebi plac i želja mu da sa svojom porodicom ostane u Ujedinjenim dzematima. Ima želju da sebi izgradi jednu skromnu kuću ili objekat, međutim njegova primanja nisu tolika da bih on mogao sam to financijski izmoći, pa smo odlucili da ga financijski pomognemo onoliko koliko ko zeli i može. Želja imama zajedno sa svojom suprugom i troje djece je da ostane u našim dzematima i pored svih dešavnja u našoj državi koja nisu nimalo za pohvalit.

Napominjemo da uvjeti u kojima zivi trenuto efendija sa svojom porodicom, nisu za zivjeti.I pored svih nastojanja da sredimo mekteb od vlage, nazalost u njemu se nalazi velika kolicina vlage, koju je nemoguce eliminisati. Zbog toga zelimo da ovoj porodici izademo u susret koliko je to moguce.

Za sve informacije i pomoć možete kontaktirati našeg efendiju na broj telefona i Viber +387 61 33 00 57 ili Kasima Pervanica na broj +387 61 458 083 , Suvad Kevac www.kevljani.eu broj +46 707 23 00 89 ili +387 065 156 272

Za uplate: WesternUnion

Muharem Seperovic

Kevljani bb.

79203 Omarska Bosna i Hercegovina

Telefon:+387 61 330 057

U nastavku slijedi spisak donatora koji su uplatili od prošlog četvrtka do danas:

79. Jakupovic Ramadan ( Fikro) i Sada - 300 KM.

80.Velic Besim 50 €

81. Huskic Rifet - 200 KM.

82. Jakupovic ( Pase) Huse - 150 KM.

83. Velic Maho i Sada 300 KM

84. Hodzic Bahrija i Armin 100 €

85. Velic Edis i Jasmina - 50 KM.

86. Alic Nihad - 100 €.

87. Jakupovic Senada - 150 KM.

88. Od djece u ime Hadzinice Zuhre Dzihic - 1200 KM.

89. Denic Bahrija i Zineta - 100 KM.

90. Denic Muamer - 50 €.

91. Jakupovic Mehmed ( Hemo ) i Zumra - 200 KM.

92. Jakupovic ( Mehmeda) Edhem - 100 €.

93. NNh - 120 KM.

94. Mehanovic Nedzad - 200 KM.

95. Velic Ekrem i Mediha 200 €

96. Jakupovic Zijad i Fikra 200 KM

97. Alisic Jasmin i Sanja 200 KM

98. NNh - 500 KM.

99. Garibovic Hasan, Feza i Mirela - 500 KM.

100.Ramiz Colic - 500 €.

101. Mehanovic Esad - 200 KM.

102. Jakupovic Zijad - 50 €.

103. NNh. - 200 KM.

104. Jakupovic ( Poljak ) Enisa - 300 KM.

105. Velic Hadzira 50 KM

106.Velic Ajdin 50 KM

107.Velic Himzo 50 KM

108.Velic Haris 50 KM

Danas na četvrtku jako lijepo u ugodno druženje sa rajom. Ne mogu reči sa kozarčanima, jer bude nas iz cijele Krajine, pa i dalje. Danas je bilo raje iz Bosanske Dubice, Agića, Sanskog Mosta, Prijedora, Bišćana....

 

Maslenica je kraljica sofre bez koje nije moguće zamisliti neku porodicu koja nema maslenicu u svom jelovniku. Ovo četvrtkom je već tradicija i raja ne stidite se, uzmite zalogaj. Niho ponavlja često, ovo je za svakog ko želi probati, okušati. Pa kod nas dolazi raja iz Glamoča, Sandžaka, Mostara, Srebrenika i mnogih drugih krajeva da okuša maslenicu, a pojedini kozarčani se stide.

U nastavku slijede slike koje sam danas pravio.

Druženje uz maslenicu i Joldine viceve proširili smo sa sevdalinkom koju nam odpjeva Eso Mehinović iz Gradačca. On već sedam godina dolazi u Kozarac i prodaje bamije. Od raje slušam da su kod njega najbolje bamije, pa preporuka, kupujte kod Ese. Priča mi on da pjeva po igrankama i proslavama i rado će doći ako ga neko pozove. Kaže da pjeva sve narodne pjesme.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Dobro je imati novac i stvari koje se s njim mogu kupiti, no dobro je, također, povremeno provjeriti da niste izgubili stvari koje novac ne može kupiti.
George Horace Latimer

 

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.