Izdvajamo

 

Kako pomoći građevincma? Jednostavno, pustite ih, nedeljom, da odmaraju. Nemojte ići kod njih nedeljom, nemojte ih zvati nedeljom. Oni žele nedelju da imaju za sebe i porodicu. Bio sam svjedok kad ih neko nazove i razvlači razgovor pola sata, pa i sat vremena, a oni iz pristojnosti sve trpe. Jedan telefonski poziv ugrozi njihov slobodan dan. Najzad imate 6 dana u hefti da ih zovete ili da idete kod njih.
Pomozite ih stim da im nećete ići kući niti ih zvati nedeljom, vjerujte nije teško, a njima velika pomoć.

Danas je u organizaciji Mreže mladih održana treća kolačijada u svrhu prikupljanja novčanih sredstava za buduće aktivnosti u narednom periodu.

Sve poslastice su pripremile djevojke i nekoliko žena koje su na taj način dale svoj doprinos.

Hvala svima onima koji su danas kupovinom kolača podržali rad Mreže mladih, moleći Allaha dž.š. da ih obilno nagradi i nadoknadi im to na oba svijeta.

U subotu 23.jula navršava se 30 godina od svirepog ubistva porodice Dženanović u Duračcima. Ujutro u 10.00 sati na mjestu zločina, proučit će se Jasin i dova za duše svirepo ubijenih Dženanovića. Ešef Dženanović poziva narod da dođu u subotu da sa njim prouče Fatihu pred duše ubijenih.

Jutros rano na igralištu FK Bratstva našao sam Šurdu, Dzonija i Vahida dok su nešto planirali. Na pitanje kako ide akcija, Šurda mi reče da bi sve išlo daleko bolje i brže kad bi imali dovoljno sredstava.  Poziva sve kozarčane da pomognu nastavak rekonstrukcije stadiona. Zatim dodaje, ovo je ogledalo Kozarca.

Sinoć u  Caffe baru "Aqua" u Kozarcu, održana je  Manifestacija povodom obilježavanja 30. godišnjice stradanja u Kozarcu: Kozarac1992-2022

Teme ove manifestacije bile su:

Izložba fotografija Amela Bešlagića "Kolaži sjećanja -Kozarac nekad i sad"

Panel diskusija- Poslije logora, šta je meni mir.

Književno večer-Promocija knjige "Elegija o Kozarcu" autora Muhidina Šarića

Sala je bila puna posjetilaca.

Na ovoj manifestaciji predstavio se i Amel Bešlagić sa svojim slikama pod nazivom "Kolaži sjećanja -Kozarac nekad i sad"

"Kozarac nekad i sad" predstavlja svojevrsni manifest vremena kroz koje je Kozarac i njegovo stanovništvo, silom (ne)prilika godinama prolazilo.
Koristeći tehniku kolaža, autor određene lokacije nastoji da iz identičnog ugla posmatranja usporedi, ali i objedini.

Pored toga, uzevši u obzir Kozarac, sa svojom čaršijom-"žilom kucavicom", džamijama-simbolima identiteta, te ljudima-osnovnim izvorima arhitekture, autor nadasve ima želju prikazati određene detalje prošlosti i sadašnjosti, kako bi se svaki posmatrač sjetio kolaža prošlosti i sadašnjosti, radi stvaranja bolje i prosperitetnije budučnosti.

Obavezno svratite u Caffe bar "Aqua" u Kozarac, ova izložba traje narednih četiri dana.

Svratio sam kod Halime Softić, četiri godine se nismo vidjeli. Razlog je korona virus. Halima ove godine puni 93 godine, a jako dobro pamti, čisto priča. Kaže da nije najboljeg zdravlja ali doktori su rekli da može putovati. Ona živi u Švedskoj. Priča mi kako redovno prati kozarac.eu i da je svakim mojim pisanjem, slikama, videom obradujem do suza.
Hvali se sa svojom unučad. Kćerka Namka i zet Besim su blizu nje u Švedskoj. Redovno je obilaze i paze.
Priča da je svašta proživila u životu, tri sina su umrli.
Dok je bila mlada, sa svojim mužem Himzom kupovali su puno zemlje jer u to vrijeme se živjelo od zemlje

Kod Suade Ćolić sam slikao džinvoske sakaske, dužine oko 1.70 m. Kaže da je dobila sjeme, a ne zna kako se zove ova sorta sakaski. Takođe tvrdi da su izuzetno ukusne.

Dok zujim okolo, srećem našu raju, kratko zastanem napravim sliku i idem dalje. U nastavku par slučajnih susreta sa rajom.

U srijedu, 20. 07. 2022. godine članice Odjela za brak i porodicu su ugostile naše drage majke šehida Srebrenice. U ovom teškom danu, kada ukopavamo naše šehide prisustvo sestara iz naše Bosne i Hercegovine puno nam znači. Danas su s nama bila sljedeća udruženja:
-Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa, sa sjedištem u Sarajevu, predsjednica Munira Subašić
-Majke Srebrenice, sa sjedištem u Tuzli. Predsjednica Nura Begović
-Udruženje Porodica šehida i nestalih Bratunac, sa sjedištem u Sarajevu. Predsjednica Šuhra Sinanović
-Udruženje Porodica nestalih općina Vogošća
- Udruženje Porodica šehida i nestalih Kotor Varoš sa sjedištem u Travniku
-Udruženje Gračaničko Keranje, Gračanica. Nihada Okanović nam je predala cvijetove Srebrenice, u znak sječanja na sve naše bosanske žrtve.
.U jutarnjim satima džamija u Kalati je bila domaćinski ispunjena, te smo naglasili važnost čuvanja kulture pamčenja svih bosanskih šehida. S nama su danas hizmetile članice Udruženja Prijedorčanki, predsjednica Seida Karabašić, i Udruženje Srcem do Mira, predsjednica Emsuda Mujagić, te molim Allaha, dž. š., da ih zato nagradi. Nakon dženaze ispratile smo majke u dovi i nadi Allahu, dž.š., da će naši šehidi naći svoj mir na ahiretu, a mi još snažnije čuvati toprak svoje bosanske zemlje. Molim Uzvišenog, Allaha, dž.š., da se smiluje našim šehidima i uvede ih u džennet, a porodicama podari sabura. Amin !

Današnji četvrtak mreža mladih je uljepšala sa Kolačijadom. Vjerovali ili ne sve su podjelile do podjele maslenice.

Maslenica i Joldini vicevi su tradicija koja će još dugo trajati. U zadnje vrijeme stižu po dvije maslenice.

U nastavku puno slika koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Moja sreća proizlazi iz znanja da su ljudi koje volim sretni.
Holly Ketchel

 

 

 

Kad smo živjeli dole u Bosni uvijek smo se veselili tom četvrtku i da idemo na pijacu i vidimo nekog od poznati, a sad zahvaljujući Caji opet se veselimo četvrtku jer nas naš dragi Caja uvijek obraduje sa novim slikama i svojim izvještajem. Veliko ti hvala i da te dragi Allah dž.š. nagradi za tvoje dobro koje činis. Veliki selam svima.

Četvrtak
Refika , 30. July 2011