Izdvajamo

 

Hefta sa puno sunca, puno se radi na njivama, građevini, a neki koriste vrijeme da odu negdje da odmore i pripreme se za naredni mjesec, kad se očekuje puno posla, a i puno raje koje očekujemo u narednih mjesec ili dva dana.

Jednu heftu sam proveo na moru u Neumu. Lijepo druženje sa rajom. Jedna mlada dijevojka Ana, pokušala je da me nauči da pravim palačinke i na kraju, kroz smjeh, mi reča, "Drži se ti te kamere, nije ovo za tebe".

U FK Bratstvo nastavlja se akcija prikupljanja sredstava za stadion. Midhet Fazlić, sekretar FK Bratstvo, kaže da su neki poslovi već odrađeni, kao što je voda i struja, a narednih dana počinju radovi na drenaži igrališta. Kaže da su, od grada Prijedora dobili 10000 KM, a odobreno je 20000 KM. Drugi dio će dobiti u narednom periodu. Ovih 20000 KM su potrebni da se igralište dovede na nivo i posije trava. Fazlić se zahvaljuje gradu Prijedoru, a posebno Mirsadu Duratoviću, predsjedniku Skupštine grada Prijedora. Za nastavak poslova potrebno je još sredstava, Fazlić poziva sve simpatizere FK Bratstva, prijatelje, merhametli  raju da i ove godine podrže ovu akciju i upravu koja sve čini da ova akcija uspije.

Mirsad-Mirso Đonlagić poznati pčelar u našem kraju, takođe još poznatiji građevinac. Priča mi da je ova godina medna i da je iz oko 60 košnica dobio 900 kg izuzetno dobrog i kvalitetnog pčelinjeg meda.
Za one koji traže pčelinji med preporuka da kupuju kod domaćih pčelara. Kod Mirse i Dževide možete kupiti pravi pčelinji med za 20KM kila. Ovo je standardna cijena u našem kraju.

Mirso mi priča da se pčelarstvom bavi već 25 godina. U našem kraju je cijenjen kao pčelar. Dodaje da mu je pčelarstvo hoby. Takođe priča da njegova supruga Dževida više radi od njega. On je zauzet na građevini, a Dževida kod kuće kad je potrebno rojeve hvata, uvlači satne osnove, vrca med, pakuje, prodaje...

Mirso poslije posla i vikendom provodi puno vremena sa pčelama i to ga opušta tako da je u ponedeljak, kad ide na građevinu, uvijek nasmijan i dobro raspoložen.
Još jednom, ko traži pčelinji med, bujrum kod Mirse i Dževide.

Dževida pored brige oko pčela, radi puno u svom cvijetnjaku, takođe puno vremena provodi u svojoj bašti i plasteniku. Kod nje, bašta kao da je kraj jula mjeseca, sve dospjelo. Sakaske, masirače, bostan, paprike, krastavci, patlidzani, paradajz....takođe za sebe, a i za prodaju.

Kod Hazima i Esme Dervišević, na krovu su solarni paneli. Hazim mi priča da ima 20 panela na dvije strane krova. Solarni paneli koriste sunčevu svjetlost kao izvor energije za generiranje jednosmjerne struje. Kaže da ovih 20 panela treba da proizvode oko 6KW struje. Ovo još nije u funkciji jer potrena je dozvola i ugovor sa Elektroprivredom.

Dodaje da je ove panele njegov sin nabavio i postavio. Sin Haris u Belgiji radi sa solarnim panelima, firma "Power Solutions". Želi svoj posao proširiti i u Bosni, a ovo na njegovoj kući je proba, da vidi kako će ići sa Elektroprivredom, a naravno i ima li interesa, kod raje, za solarnom energijom.

Juče u Kamičanima, Almir Krajišnik je organizovao završno nasipanje Vrioska puta, od Kešića do Džihića. Akciju su podržali prijatelji, neko sa donacijama, neko sa traktorima...Od porodice Softić su dobili pjesak za nasipanje.

Naravno za učesnike akcije Bakara je pripremio piće za rashlađivanje, te roštilj i veoma ukusan grah.
Almir je sretan što se najzad završio ovaj dio puta i zahvaljuje se svim učesnicima ove akcije.

Takođe, žetva je počela, temperature na suncu prelaze 40 stepeni, a još u onom limu (kabini) mogu pretpostaviti.

Prošli vikend, u Pruscu, održana je tradicionalna kulturno-vjerska manifestacije "512. Dani Ajvatovice". Na ovoj manifestaciji učestvovali su i naši kozarčani, na čelu sa Edin Kevac.
Ovo mu je drugo učešće na Ajvatovici, a ove godine Kozarac su predstavili sedam konjanika.

"Ajvatovica nam znači mnogo. Jedan od najvećih skupova što se tiče Bošnjaka", kaže Edin.
Dan prije Edin i grupa, koja je otputovala u Prusac, organizovali su mimohod od Mutničke džamije do Šehidskih mezarluka, u kojem je učestvovalo dosta vjernika iz Kozarca.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u BiH. Duboko je ukorijenjena u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca. Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter.


Zadnjih dvije sedmice velike vrućine, ali raditi se mora. Radnici, od Saida Mujanovića, rade punom parom. Puno posla i treba ispoštovati rokove. Ove godine jedna novost kod Saida Mujanovića, njegovi radnici rade 5 dana u sedmici, a subota i nedelja su slobodni dani. Said mi reča, da mu je cilj da radnici budu zadovoljni u svakom pogledu, a na ovaj način su i efikasniji na poslu.

Lijepa vijest za ljubitelje pizze. Sutra 01.07. pizzeria Mexx počinje sa radom.

Danas na četvrtku toplo vrijeme i razlog za kratko zadržavanje na pijaci, već u 10.30 sati raja se rasula po restoranima i kafićima. Danas mi jedan naš kozarčanin, koji živi negdje u drugoj državi, priča da je ovaj četvrtak jako dobar. Četvrtkom sreće mnogo raje koji žive negdje u drugim državama. Ovo im je mjesto za sretanje, čak ponovno upoznavanje. Baš smo rasuti po svijetu i četvrtak je taj koji nas, bar malo poveže.

Maslenica, tradicija već. Jolda i njegovi vicevi su nezaobilazni na četvrtku. Danas smo saznali da će se u subotu 16.jula, u Kozarcu održati Folklorijada u kojoj će učestvovati 10 KUD-ova. To će biti početak manifestacije "Dani Kozarca".

Ibrahim i Darinka Muratović danas slave 45 godina sretnog braka. Čestitam i nastavite tako.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Dobrota proizlazi iz karaktera - integriteta, iskrenosti, ljubaznosti, velikodušnosti, moralnoj hrabrosti i tome sličnog. Više od svega, dobrota je kako se odnosimo prema drugim ljudima.
Dennis Prager

Svaka cast po kojzna koji put Caja tvoje ime treba zapisati zlatnim slovima i na ulaz u pijacu staviti naslov. LEGENDA KOZARACKOG CETVRTKA jer si to do sad zasluzio. DESETKA

Leka Ibric Mehmedagic
Četvrtak 01. Septembar 2016.