Izdvajamo

 

Vrijeme kosidbe i kupljenja trave je uobičajena slika ovih dana, ali na jednoj njivi ovoliko omladine, to je rijetkost. Slike sam pravio u Trnopolju gdje su momci Ranč "Menković" iz Trnopolja i momci "Udruženi tabor Brusunca" iz Brđana skupa njivu po njivu rješavali. Završili kupljenje na ranču "Menković" i nastavili kod Bjelog Huremovića u Brđanima.

Ovakva sloga, ovakvo jaranstvo, meni koji samo slikam srce igra od neke sreće, dragosti.

Kratka obavjest: Obilježavanje 30 godina od ubistva šampiona sa osmjehom, bodybuildera Fikreta Hodžića, održat će se 17.jula ove godine. Okupljanje će biti ispred Fikretove kuće.

Ove godine voće rodilo, a i pećurke (gljive), baš ih ima.

Ovo su baš ono slučajne slike, Dragunu-Gagu Jaskić-Balić nisam sreo još dok smo bili omladina.

Sajma i Mina Alibašić sa porodicom.

Bankomati ispred tržnog centra Kort ispod magistralnog puta, a u čaršiji samo jedan i taj često ne radi.

U Muranovićima plantaža krastavaca, Kornišona. Mirsada Zukić već više godine uzgaja kornišone. Na pitanje o isplativosti, ona mi reče da je isplatnije nego ništa ne raditi. Zadovoljna otkupom, a cijana bi mogla biti i veća. Berba počinje danas i traje do septembra.

Pored plantaže, Mirsada ima i koze. Kaže puno je posla krastavci i koze. Želi prodati bar 5 koza (jaradi)

U Kamičanima sam, nakon više godina kod Eće Jaskić. Žena 80 godina živi sama, ima dvorište i baštu u površini više od tri duluma. Sve sama održava. Sije, sadi, kosi, zalijeva...
Priča mi kako se među prvima vratila iz Njemačke u Kamičane. Do danas je jednom bila u Njemočkoj, kad se unuk ženio. Ima sina, dvije kćerke, unučadi i praunučadi. Svi je redovno obilaze.

Kaže da je doborog zdravlja samo je kičma i koljena bole, a to je od pada sa kosilice. Kad sam je upitao kako sa kosilice. Kaže kad je sjela na kosilicu zmija, koju nije primjetila, krenula joj uz nogu i od straha je skočila sa kosilice, zapela za nešto i pala. Tad je povrijedila kičmu i od tad je boli.

Sa takvom kičmom i koljenima, žena od 80 godina održava jedan od najljepših vrtova u našem kraju.

Pored svega svog što radi ona održava dvorište od kćerke Dine u Kamičanima.

U Brđanima svraćam kod Ibre i Suvade Arifagić, povratnika iz Švicarske. Već par godine oni su ovdje, već navikli. Ibro se smije i kaže da je lahko naviknuti u svom na svom.

Pored njihove kuće prolazim skoro pa svaki dan i iz auta vidim kako je lijepo uredio svoje dvorište. Sa puta se ne vidi bazen. Na moju primjedbu da je ovdje kod njih ovozemaljski dženet, a oni se smiju i kažu da su ovo izgradili za sebe i da su se vratili svojoj kući da bi ostatak života živjeli u svom ovozemaljskom dženetu.

Imaju dva sina i kćerku, često im dođu.
Suvada, pored cvijeća ima svoju baštu. Ibro mali voćnjak i desetak ovaca, a sve to je hoby, zabava za njih.

Ovaj kamin Ibro je sam ozidao i to sve od flaša.

Za ovu klupu koju su postavili pored puta, mnogi ih često blagosivaju.

Dok sam obilazio Sivce, razgovarao sa Sadijom-Sadom i Nazifom Sivac, uspio sam da napravim par slika i video oko kuće. Oni su povratnici iz Amerike. Pričaju mi da su se ovdje preporodili, već par godine su ovdje i navikli su. Nazif se smije i kaže, naajljepše je u njegovim Sivcima.

Danas već uobičajeno puno raje na četvrtku. U ova tri sata na pazarnom danu, nema posebnih tema, nema politike, nema teških razgovora, a poslije toga vraćamo se uobičajenom životu.

Maslenica već tradicija.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Sve današnje generacije mladih ljudi nisu ništa gore od moje. I mi smo bili jednako neuki i sve nam je bilo odbojno, samo nas niko nije slušao.
Al Capp

 

 

 

Teufik Kulašić podsjeća da je svaki drugi stanovnik prošao kroz prijedorske logore, te logor Manjaču. Blizu 2.500 Kozarčana ubijeno je, a njih još gotovo 600 nije pronađeno.