Izdvajamo

 

Dosta dešavaja ove hefte, a većinu sam već objavio. Zujim puno...

Ove godine hašlame u našem kraju hašlame rodila, pa i kod mene.

Vjerovali ili ne ali u utorak 24.maja na Dan napada na Kozarac, radnici Elektrokrajine došli su da isključe struju u Mjesnoj zajednici, zbog neplaćenih računa. Došli su tačno pred početak konferencije "Korak do rata tri do mira".

Da podsjetim, struju za ove objekte plaća Opština.
Nihad Deumić, radnik opštine, uspio je da odgodi isključenje struje.
Do koga je?

U utorak, 24. maja 2022. godine navršilo se 30 godina od agresorskog napada na Kozarac. Članice Odjela za brak i porodicu, MIZ Kozarac ugostile su musafire iz Srebrenice. Uz kordinaciju nastavnice Melihe Herić i direktorice OŠ Kozarac, Jasne Salihbašić, u zijaret su nam došle majke Srebrenice: Mejra Đogaz, Refija Hafzibulić, Nura Mustafić, Raza Garaljević, Ibrima Garaljević, Zijada Efendić. Naš susret, pun emocija, podsjetio nas je na istu sudbinu koja nas je zadesila tokom agresije na RBiH.

Njihovim prisustvom u Kozarcu, zajedno smo pokazali da Bošnjaci njeguju kulturu pamčenja genocida i zločina nad Bošnjacima na prostoru manjeg entiteta u minuloj agresiji na RBiH. Našim aktivnostima pružila je punu podršku Begija Vejzović-Smajić, zastupnica u narodnoj skupštini RS. Zahvaljujemo se našem MIZ Kozarac, na čelu sa našim glavnim imamom mr. hfz. Amir ef. Mahićem na punoj podršci.

Odjel za brak, porodicu i ženski aktivizam MIZ Kozarac

Ove hefte sam zujio kroz jedan dio Kozaruše, sokak Deumići. Da nebi bilo zabune jer u Kozaruši ima više sokaka Deumići, ja sam bio u sokaku gdje žive sinovi Age Deumića. On ima 7 sinova i 3 kćeri i ja sam ovaj sokak nazvao sokak 7 brače, mada dvojica šive par stotina metara dalje.

Došao sam kroz  Čirkiće, tamo uslikao dvije kuće.

Već na ulazu u sokak Deumići srećam braću blizance Muharema i Ibru. Uvijek vrijedni i uvijek nasmijani i dobro rapoloženi. Svih sedam braće vole šalu. Oni su tu da pokose dvorište od svog brata Derviša.

Sljedeća kuća je od Ahme. On je zauzet sa blagom. Ima teoce i junadi. Trenutno ima 12 grla.

Ahmina unuka Ema, ove godine završava prvi razred. Ona se ne odvaja od dide Ahme, a takođe ima svoje ljubimce, dvije mačke i psa.

Dalje zujim sa malom Emom i didom Ahmom. Idemo redom Izetova kuća, Dedina i na kraju Kadirova kuća.
Kod Kadira smo svratili na kratko i za par minuta sam se dobro ismijao. Kadir nas je dobor nasmijao. Jedna slika četvorice braće.

U nastavku su Bešići i Bašići, Agana i Sabinu smo našli kod kuće, uređuju dvorište. Ja često koristim izraz kao u Dzenetu, a Agan me poziva da vidim njihov dženet.

U nastavku prelazim preko ceste koja vodi gore u Bešiće i Mahmuljine i zaustavljam se kod amiđe od sedmorice braće, Mujage Deumića i njegove supruge Hatke. Nisu tri godine bili kod kuće, razlog korona virus. Sad došli iz Norveške i kažu da im je ovdje najljepše.

Hadžija Alija Talić, kod njega sam bio prije par godina kad je počeo da čisti zemlju, koja je bila skoro pa pošumljena. On mi pokazuje kako je je sve ošistio, izgradio objakat za ovce. Zasadio voće i za većinu voćki ima poseban naziv, po imenima prijatelja od kojih je dobio sadnicu.

Mevlida Trnjanin povratnik iz Holandija. Ovdje ja sretna i zadovoljna u svom na svom, kako reče.

Nakon više godina, kafić Piccadilly krajem iduće hefte počinje sa radom. Vlasnik kafića, Hutko je optimista i obečava dobru uslugu.

Na četvrtku, kao da je juli mjesec, kad nas je najviše u našem kraju. 

Nihad Tadžić svaki četvrtak nešto novo ponudi. Ovaj put pored maslenice i bananica bilo je i hašlama.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Nova ideja je kao dijete. Lakše ju je začeti nego poroditi.
Ted Koysis

 

 

Ziv I zdrav bio veliki humani covjece, znaj da nisi sam,kud god ti I tvoja kamera za, tobom cijela vojska gledalaca,mi koji smo daleko,uz tvoju pomoc smo tu sa vama,hvala,hvala za ovo divno snimanje u detalje,dogadzanja ovog ljeta,bilo je I tuzno I veselo,veliki selam iz Chicaga!

Ismeta Terzic Dzihic