Izdvajamo

 

Hefta u kojoj bilježim samo lijepa dešavanja.

Žene iz udruženja žena Kamičani, prošli vikend su išle u Konjic i Jablanicu. U Konjicu su nas dočekale dvije divne žene, Lejla Halilović, predsjednica udruženja "Žena za ženu" i turistički vodič Ela. One su se potrudile da nam pokažu, za kratko vrijeme, sve ljepote Konjica. Takođe posjetili smo i Titov bunker, gdje nas je, takođe, dočekao izuzetno ljubazan vodić. Potrudio se da nam pokaže sve interesantno u bunkeru. Poslije obilaska išli smo u restoran Vidikovac na ručak.

Na putu prema Jablanici svratili smo u eko selo Raj u Raju. U Jablanici smo obišli spomen područje "Bitka za ranjenike". Na kraju smo završili u restoranu Zdrava voda.

Na kraju želim da se zahvalim, ispred udruženja žena Kamičani, Lejli Halilović predsjednici udruženja Žena za ženu i njenim drugaricama iz udruženja, takođe hvala Eli turističkom vodiču, koja se takođe potrudila da nam pokaže Konjic.

U džematu Hadžići od prošle godine traje akcija prikupljanja sredstava i izgradnja musale na mezarlucima, asfaltiranje puta do musale, ograda do puta. Do danas završeni su radovi: iskopan je bunar, drenaža i odvodi, te fasada na mejtahani, unutra takođe, ispred mejtahane pločice završene, dovedena gradska voda... Zadnjih mjesec dana privode se kraju radovi na musali, prošli petak asfaltiran je prilazni put do mejtahane. U narednom periodu očekujemo još postavljanje ograde i kapije.

U subotu sam bio u Sredicama kod jarana Mesuda-Kennedya Kadirića. On je proslavljao svoj 70. rođendan. O Kennediju je sve već dobro poznato, posebno fin čovjek, a bavi se svim i svačim. On je bajker, lovac, ribolovac, majstor za poliranje auta, voli šalu, ne ljuti se kad se šale na njegov račun.

Na proslavi rođendana prisustvovali su njegovi prijatelji bajkeri, te lovci, ribolovci, komšije i familija.
Kad sam upitao bajkere o Kenediju, uglas rekoše "Dobar,zao,bezobrazan,voli ključalu čorbu".

Lovci se smiju pa kažu da je loš lovac ali dobar radnik i održava im lovačku kuću, i kosi oko. Zabava je trajala dugo, a šale i doskočica nikad kraja.

Bajkeri pričaju o njihovim avanturama na motorima, a lovci o njihovim aktivnostima i Kenediju.
Još jedno želim čestitati rođendan Kenediju, Sretan rođendan iz sveee snage!!!

Prošli mjesec u džematu Alići-Softići pokrenuta je akcija za ograđivanje vakufske zemlje od mezarluka do mejtafa, betonskim stubovima i čeličnom žicom. Na spisku ispod su imena donatora koji su već uplatili donaciju
Akcija za ogradu mejtaf

1Nijaz Huremović 50KM
2. Bakir Alić 50KM
3. Sakib Alić 30KM
4.Sebiha Alić-Trnjanin
20KM
5. Ajša Softić- Sinanagić 40KM
6. Azra 20KM
7. Rukija i ćerka Softić 10KM +30€
8. Bahrija Alić 240KM
9. Mirzeta Sivac 220KM
10. Kemo-Mina Alić 100KM
11.Fadil Enisa Bešić-Alić 500KM
12. Senad-Ismeta Alić 50KM
13. Šemso(Bego)Hrustić 100KM
14.Nijaz- Maida 360KM
15. Amel Bakira Javor 120€
16. Đevida-Himka-Softić 50KM
17. Nihad Rasima Kilić 50KM
18. Fikret Alić 100KM
19. Seida Hamdija Softić 500 SW.KR
20. Senad Javor 40€
21.Muharem-Hare Softić 50KM
22. Amina 100KM
23. Besim Hiseina Softić 100 €
24. Halim Ale Alić 50KM
25.Halima Ale Alić 110 KM
26.Sejad Softić (grupa "Naše selo Softići") 1500KM
27. Enes Kešić 100KM
28. VAHID SOFTIČ 50.KM
29 VALIDA SOFTIČ 50.KM
30 VAHIDA HAĐIČ 5O.KM

Elvira Dergić-Mujkanović 30 godina nije bila u maju u Bosni. Dođe ona često ali nikako u maju kad hašlame zriju i bagrem cvijeta. Ovih dana je došla i odmah se bacila u krađu hašlama. Ja sam morao da je slikam dok krade, kaže, da ima dokaz da je krala hašlame.

Takođe brala je cvat od bagrema i fol miriše, a ja vidio da jede cvat od bagrema. Kaže da to nije radila više od 30 godina.

Ovdje sam uspio uslikati dvije djevojke dok kradu moje hašlame. Lijepo mi vidjeti omladinu u mom voćnjaku.

Ove hefte sam zujio kroz Kamičane, sokak Trnjanin, Mujanović i Elkaz. Ovdje nisam našao nikog do zadnje kuće u sokaku.

Zadnja kuća je od Dževada Trnjanina. Ovdje sam našao njegovu suprugu. Ona mi reče, kad nikog do nas nisi slikao onda nemoj ni mene, neka bude bez naroda.

Danas na četvrtku puno raje i puno dešavanja. U hladovini kod Munibe, našao sam četiri harmonikaša veterana, Ibrahim Jakupović, Šero Velić, Šaban Sivac i Idriz Alić. Cijelom ulicom se čula njihova svirka i pjesma.

Maslenica je već redovna i danas je bilo dvije. Takođe bananice je Niho podjelio.

A onda je došlo iznenađenje od Birsene Mehmedagić. Ona nam je donijela njen specijalitet, Mantije. Već duže vrijeme želi da počasti raju, kako nam reče, sa Sandžačkim specijalitetom i danas je to učinila. Raja je oduševljena sa ovim specijalitetom.

Još jedna lijepa vijest, ovaj put iz Planinarskog društva Mrakovica. Prošli vikend izabran je novi predsjednik, a to je Muhamed-Braco Kulašić

Osman Menković je redovan i na istom mjestu, sa svojim knjigama.

U nastavku slike koje sam danas pravio.

Omaldina iz Doboja, kratka stanka na putu prema Mrakovici.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Učite od jučerašnjice, živite za današnjicu, a nadajte se za budućnost! Važno je nikad ne prestati propitkivati.
Albert Einstein

 

 

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic