Izdvajamo

 

Hefta sa puno dešavanja u našem kraju, Crimužijada, Pozdrav proljeću, čišćenje čaršije, Dan Osnovne Škole Kozarac... Trudio sam se da većinu zabilježim. U nastavku slijedi ono šta nisam objavio.

Firma "Isolatie Combinatie Beverwijk BV" Nizozemska. Firma je specijalizirani izvođač radova u oblasti industrijske izolacije za širok raspon aplikacija i veliki izbor međunarodnih odnosa. Ovi odnosi dolaze iz svih grana industrije, "vode, nafte i plina" za preradu i proizvodnju energije za hemiju.

U ovoj firmi radi Dževad i njegov brat Emir Kenjar.
Dževad Kenjar mi priča: Isolatie Combinatie Beverwijk BV. od 1977. godine je dakazala da je pouzdan i kompetentan partner za svoje klijente. A partner, ne samo u dobro poznatoj implementaciji ili nadmetanju već i u fazi projektovanja.

Zadnjih dvadeset godina ova firma preko Dževada Kenjara šalje određenu sumu novca za pomoć kozarčanima. Dževad svake godine uruči novac tamo gdje on misli da je najpotrebnije.
Ove godine su vlasnici ove firme, Hans Kramer i Ricardo Doesburg poslali Dževada u Kozarac da pomognu socijalno ugroženim građanima u našem kraju. Oni su donirali 1500 eura.

Danas je, Dževad Kenjar, uplatio 500 Eura  za hranu učenicima OŠ Kozarac.

Na opštinskom takmičenju folklornog stvaralaštva osnovnih škola u Prijedoru, učenici OŠ Kozarac osvojili su treće mjesto.

U Kozaruši od mezarluka do škole završena je akcija Ulična rasvjeta, a pokretač akcije je Sabina. Priča mi da je akcija bila spontana i veoma uspješna. Za kratko vrijeme sakupila je sredstva za radove, koje su finansirali građani, mještani iz ovog djela Kozaruše. Grad Prijedor je preuzeo obavezu plaćanja struje.

Nakon zimske pauze, nastavljaju se radovi na izgradnji igrališta FK Bratstvo Kozarac. Predsjednik kluba Zijad Kusuran kaže, da je danas počelo niveliranje terena. Na pitanje kako je sa finansijama, kaže da je potrebno još sredstava i moli sve simpatizere i merhametli raju da pomognu ovaj veliki projekat.

U Kozaruši se vrše radovi, polaganje cijevi za optičku telefoniju i internet. Investitor je BHTelekom. Ovi radovi će trajati malo duže, jer polaganje ide do Lisine, a spaja sa Sanskim mostom.

U Džonlagićima su radovi, priključivanje nove vodovone mreže. Džonlagići imaju vodu, a sad će im biti priključena nova mreža i ne moraju plaćati priključak.

Spaho Softić sije zob, ali ručno. Obično se sjetva obavlja mašinski, a on još uvijek ručno. Tamo iza Spahe vidi se korito Brusnice, a koje je on očistio.

Naredne slike sam slikao onako slučajno.

Ovaj pas spava na sred ulice i nikom ne smeta, svi ga lagano zaobilazimo i puštamo da mirno spava.

Ove hefte sam zujio Sarajevskom ulicom ili kako mi još rekoše Alihodžića put.

Na početku slikanja srećem Rabiju Elkaz, bila kod snahe na kahvi.

Ismet Elkaz krenuo negdje ali prvo da pozdravi pa ide dalje. Za njega ovo je njegova ulica.

Kod Rifeta Turkanovića sam došao rano jer sam ga prekinuo dok je pio jutarnju kahvu. Ove godine on i njegova supruga idu u penziju. Na pitanje, planira li se vratiti svojoj kući, kaže da plan postoji još od 92. a hoće li se vratiti ne može odgovoriti.

Adema i Safetu sam našao u garaži. On se nešto mota oko traktora, valjda nešto popravlja, a Safeta mu pomaže. Kaže da su Alihođića put nazvali Sarajevska ulica, ali za njega ovo ostaje Alihođića put.

U Nastavku kratki razgovor sa Salkom Saldumovićem. Njega bi mogao danima slušati, on je enciklopedija što se tiče čaršije i FK Bratstvo.

U četvrtak, 17. 03. 2022. godine, članice Odjela za brak i porodicu, MIZ Kozarac posjetile su džemat Mujkanovići. Članice su proučile treću halku časnog Kur'ana. Uz to smo proučile Jasin pred duše šehida ovog džemata. Naša muallima, Asmira Beganović, podsjetila nas je na važnost noći Lejletul-berat, te dolasku dragog nam gosta, šehri Ramazan. Zahvaljujemo se džematlinkama na gostoprimstvu, molimo Uzvišenog, Allaha, dž.š., da s hajrom dočekamo mubarek mjesec, i provedemo ga u postu i ibadetu. Allāhumme bārik lenā fī redžebe we ša’bāne we bellignā ramadāne.
„Allahu moj, blagoslovi nas u mjesecima redžebu i ša’banu i omogući da dočekamo ramazan“

ponedjeljak, 21.03. 2022. godine, članice Odjela za brak i porodicu, MIZ Kozarac, posjetile su majku šehida, Fikru Mujkanović. U društvu njenih divnih džematlinki proučile smo jasin pred dušu njenog sina, šehida, Envera Mujkanovića (19). Bio je to divan i veseo mladić, pun života, kroz suze nam je pričala majka Fikra. Trenutno živi sama, ali ima još djece koja je redovno posjećuju, ali praznina za sinom šehidom traje jer ga još nije pronašla. Molimo Allaha, dž. š., da joj da snage i sabura, a njenom sinu lijepi džennet, a mi da nikada nezaboravimo naše bijele ptice, naše kozaračke šehide!

Danas na četvrtku više raje. Pristižu oni koji su zimu proveli kod familije u drugim državama.

Ni danas nije bila maslenica, a već iduće hefte počinje Ramazan i kako Nihad reče, do Bajrama je pauza sa maslenicom, a poslije ćemo vidjeti.

U nastavku slike koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Nije zapravo toliko bitno koliko čovjek radi, već što radi. Pčele hvalimo dok komarce ubijamo.
Mary O'Connor

 

 

Prof.dr. Lavić: RS jeste nastala na genocidu, sigurno nije nastala seobom “ptica selica”.