Izdvajamo

 

Ovih dana sam baš razočaran. Živimo u nekom savremenom dobu, internet, televizija, auto... Imamo kablovsku televiziju sa bezbroj kanala, a ne možemo da pratimo najvažniji sportski događaj u ovoj godini, Evropsko prvenstvo u fudbalu. Plaćam tv pretplatu, kablovsku tv dosta skupo, ali kad zovem da pitam, operater mi kaže "Na žalost ali nemamo Evropsko prvenstvo na našim kanalima". Nekad sam imao dva kanala i sva sportska dešavanja mogao gledati. Ma đe smo mi đe Evropa.

Velika tuga danas u Kamičanima. Danas je sahranjen 15-godišnji diječak Almedin Bahonjić, čija je smrt potresla cijeli Prijedor i okolinu. Više stotina mještana, komšija, prijatelja i rodbine došli su na posljednji ispraćaj tragično nastradalom Almedinu, a koji je poginuo u utorak 15.06.2021. u stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se oko 00.45 sati dogodila u Kozarcu.
Neutješni su njegovi roditelji te dvojica braće.

Ove godine, mraz je uništio dosta voća, pa tako i višnju. Na plantaži višnje kod Nihada Forića rodila je samo jedna sorta višnje, Šatenmorela (Schattenmorelle) i ove hefte je berba. Prodaja ide uglavnom poznetim prijateljima i rođacima.

Pripreme za otvaranje Spomen sobe Fikret Hodžić teku planiranim rokovima. Još jednom da podsjetimo.
11.jula ove godine u 11.00 sati ispred porodične kuće u Trnopolju, zaseok Hodžići, biće otkrivanje Spomen ploču Fikretu, a odmah poslije otkrivanja ploče slijedi, u Kozarcu, otvaranje Spomen sobe Fikret Hodžić.

Džematski odbor džemata Hadžići je pokrenuo akciju prikupljanja sredstava za izgradnju musale u mezarlucima. Pored izgradnje musale planiraju jos da postave cijevi za vodu, prva faza, zatim drenažu, te fasadu na mejtahani i da uklonu živu ogradu i postave novu ogradu.

Poziv džematlijama ostaje do završetka planiranih radova, da svojim prilozima podrže ovu akciju, a isto tako nadaju se da će pomoći i raja iz drugih džemata.

Ispod slijedi spisak donacija koje su pristigle za Musalu u Hadžićima

1.Medina (Elifina i Halimova) Hadžic Marošlic 1000 KM
2. Hadzic Zijad i Esma 1000 KM
3. Garibovic Šaban 1000KM
4 Hadzic Zikrija i Vahida 200 €
5.Hadžic Meho i Amela 1000KM
6.Hadzic Dijaz i Ramiza 1000KM
7. HADZIC ADIS i Sabrina 200 €
8. Hadzic Amil i Medina 200€
9. Zibiri Sadin 100 KM
10. Suvad i Sebina Kevac 200 KM

11. Pervanic Kasim 100€

12. Ičic Mujo i Alma 200 KM

13. Hadzic hadzi Hidajet I Rajfa 1000 KM

14. Hadzic Edhem -crni - i Dina 1000 KM

15. Hadžić (Mehmeda Mehina) Senija 1000 KM

Još jedna lijepa vijest iz Udruženih džemata, ovaj put iz Kevljana. Prošle godine pokrenuta je akcija za izgradnju druge munare i ovih dana je počela gradnja. Jutros sam pravio ove slike. Kao što se vidi na slikama munara je skoro pa završena. Od mještana sam čuo da će sve biti završeno do Kurban Bajrama.

Odjel za brak, porodicu i ženski aktivizam MIZ Kozarac. Uspjesno odrzan junski sastanak clanica Odjela za brak i porodicu.
Nastavljamo sa aktivnostima kao i ranije.

Slučajni susreti sa rajom koju već duže vrijeme nisam vidio.

Muta Hodžić i Mile dva jarana. Njih dvojica kad se najviše svađaju ne mješaj se, sve je šala. Na kratko sam ih prekinuo dok su jedan drugom pričali lovačke priče.

Ove hefte sam svratio u Softiće kod Urfete Kajdić 84 godine. Dok sam razgovarao sa Urfetom stigle su njene komšinice Ajša i Halima. Priča mi Urfeta da se nikad nije svađala sa komšijama, a pomagala je koliko je mogla. Imala je dosta solidan život. Muž Salih je radio u Njemačkoj i bila je obezbjeđena.

Priča mi da je tri kuće pravila na istom fundamentu. Dodaje da uvijek hoda bosa, tek kad negdje ide obuje ih.
Voli zapjevati i čitav život je radila i pjevala.
Ima četvero djece 11 unučad i petero praunučadi. Jako dobrog zdravlja je i kaže da nikad nebi uzela tabletu da je ne natjeraju.

Zujanje za ovu heftu idem kroz Kozarušu zaseok Mujkanovići.

Već na samom početku svratim kod Majde i Nećke Begović. Kod njih lijepa vijest, Majda je počela raditi u Keksari prije sedam dana. Za početak kaže da je zadovoljna.

U nastavku pravim lijepe slike.

Kod Džemala-Đemke Mujkanovića se zaustavljam i od njega dobijam informaciju da Ćile i Hate nisu kod kuće.

Dalje nastavljam sa Đemkom.

Kod Safije i Fikreta posebno lijepo. Njih dvoje imaju poseban dogovor, Fikret sve poslove oko kuće radi, a Safija u kući.

Danas na četvrtku dosta raje i baš je ugrijalo. Ovaj put su svi ranije došli na pijacu i ranije biježali u restorane, kafiće ili slastičarnu.

U nastavku slijede slike koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Žena ne umije ni da trči ni da se bori, ali ona u svojim slabim rukama drži ratnikovo srce.

 

"A onda, kad im to nije uspjelo počeli su pričati sve glasnije i glasnije da Bosne nema. Pa koga ste onda pokušali osvojiti??" Josip Pejaković