Izdvajamo

 

Hefta u kojoj sam puno zujio, neka dešavanja sam već objavio, a danas ćemo ono šta nisam objavio.

Lijepo vrijeme i svaki sat poljoprivrednici koriste za kosidbu i baliranje trave za blago.

Često odlazim u džemat Hadžići bez nekih posebnih razloga, tamo se osjećam kao u svom džematu.

Ovaj put sam išao sa razlogom, jučer 09.06.2021. Džematski odbor džemata Hadžići je pokrenuo akciju prikupljanja sredstava za izgradnju musale u mezarlucima. Pored izgradnje musale planiraju jos da postave cijevi za vodu, prva faza, zatim drenažu, te fasadu na mejtahani i da uklonu živu ogradu i postave novu ogradu.

Zijad Hadžić i Šaban Garibović, članovi džematskog odbora, su ubjeđeni da će džematlije, kao i sve akcije koje su do sad pokretane, podržati i pomoći. Ovim putem pozivaju svoje džematlije da svojim prilozima podrže ovu akciju, a isto tako nadaju se da će pomoći i raja iz drugih džemata.

Već danas Zijad mi šalje spisak prvih donacija za Musalu u Hadžićima

1.Medina (Elifina i Halimova) Hadžic Marošlic 1000 KM
2. Hadzic Zijad i Esma 1000 KM
3. Garibovic Šaban 1000KM
4 Hadzic Zikrija i Vahida 200 €
5.Hadžic Meho i Amela 1000KM
6.Hadzic Dijaz i Ramiza 1000KM
7. HADZIC ADIS i Sabrina 200 €
8. Hadzic Amil i Medina 200€
9. Zibiri Sadin 100 KM

Ovako bi trebalo da izgleda musala u Hadžićima.

Na raskrsnici u Brusnici radovi se dosta dobro odvijaju. Jesu li završeni, ne znam jer nemam info šta je planirano da se uradi.

Pripreme za otvaranje Spomen sobe Fikret Hodžić teku planiranim rokovima. Još jednom da podsjetimo.
11.jula ove godine u 11.00 sati ispred porodične kuće u Trnopolju, zaseok Hodžići, biće otkrivanje Spomen ploču Fikretu, a odmah poslije otkrivanja ploče slijedi, u Kozarcu, otvaranje Spomen sobe Fikret Hodžić.

U Kozarcu živimo, pored pilane prolazimo i nagađamo šta se unutra radi i gradi. Firma MASTERWOOD je 2009 godine kupila jedan dio pilane, a poslije i ostali dio i rade evo već 12 godina. Ova firma proizvodi namještaj od punog drveta, a od sugrađana koji su imali priliku da kupe njihov proizvod, čujem samo pohvale, Zapošljavaju oko 95 radnika. Ove godine završavaju radove na objektu uprane zgrade i ovdje će biti i izložbeni prostor.

Svratih na kratko kod Ešefa 84 god i Zumre Hodžić 82 god. Zumra mi priča da je dobrog zdravlja, ali ono starački sve usporenije se kreće. Ešef teško na nogama, a ostalo onako starački. Zumra mi priča o sinu koji je prije 8 godina umro. Sad imaju petero dijece, četiri kćerke i jadan sin.

U Kamičanima, zaseok Jaskići ili sokak od Mustafe Jaskića sinova. Ovdje sam kod strastvenog lovca i ribolovca Ekrema Jaskića.

On mi je pokazivao svoj ribnjak koji je dosta velik i u kojem uzgaja Šaran i Amor. Ovaj ribnjak je njegov hobi, ne prodaje već koristi za svoje potrebe, a pokloni nešto svojoj familiji, prijateljima i komšijama.
Takođe on je strastveni lovac.

Skoro svake godine svratim kod Nerke Hodžić da vidim njenu baštu. Ove godine kao i uvijek izuzetno uređena i velika bašta. Ipak ona mi se žali da nije zadovoljna da ne stiže sve onako kako je navikla. Keže godine stižu i popušta snagom.

Ove hefte sam zujio kroz jedan dio Trnopolja, od kuće porodice Travljanin pa do škole. Ovdje šta god da kažem malo sam rekao, sve mi lijepo.

Nisam puno raje sreo, danas su takva vremena da svi šetamo autima.

Kod Tahire Ibrahimović sa našao Saidu Čuskić. Kaže da je ne boli ništa, ali je pala nekoliko puta. Ima 85 godina i sama se služi.
Tahira mi priča, "Ja sam bogata samo tako, imam četvero dijece, trinaest unučadi i jedno praunuče, dobrog zdravlja i šta bi drugo".

Ovaj vrti i cvijetnjak uzgaja Seka Kararić. Kaže da je cvijeće čini sretnom.

U okviru svojih redovnih aktivnosti Mreža mladih je posjetila 14 šehidskih porodica na području Medžlisa IZ Kozarac.
Prilikom ovih posjeta uručeni su prigodni pokloni, koje su obezbjedile naše drage džematlije Mesud Subhija Causevic i njihova kćerka Dina Čaušević, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo moleći Allaha dž.š. da ih nagradi i nadoknadi im to na oba svijeta.
Ovim djelom smo željeli ukazati na važnost šehidske žrtve, njegovanje sjećanja i brigu za šehidske porodice.

Jutros na četvrtku počelo sa kišom koja je trajala nekih 15 minuta, a poslije lijepo vrijeme i puno raje. Sreo sam dosta raje koji su došli iz Amerike i Kanade.

Din je momak koji je zadužen da daje informacije u vezi pijace. Danas mi je rekao da će pijaca početi sa radom krajem juna, u predhodnom razgovoru bilo je priče o kraju maja. Nadam se da će ovaj put biti kako je rekao. U narednom periodu treba da se završi asfaltiranje, postave štandovi i još nekih sutnica. Poziv trgovcima koji planiraju da zakupe mjesto na pijaci da se jave kod Dina da potpišu ugovor.

Još jedna lijepa informacija, a za koju su me mnogi zapitkivali već dva mjeseca. Muta Hodžić ja došao svojoj kući, a danas i na pijacu, što znači da je dobro. Takođe Ismet Hušić je došao na pijacu. Za one koji ne znaju on je bio bolestan, srčani udari, ali sad je dobro, mora se čuvati.

U nastavku slijede slike koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Svi mi ključamo na različitoj temperaturi.

Doticni Ramo Besic je reko istinu. Barem ja uvijek zeljno ocekujem cetvrtak, bas iz ovog razloga. Da bi vidio ove lijepe slike iz naseg prekrasnog Kozarca, i da procitam koji haber. Moze to biti i sitnica, mozda slika ukalamljene vocke, da meni vec bude toplo oko srca. Hvala puno za ovaj trud, na slikama i haberu i samo dalje tako.

Četvrtak