Izdvajamo

Hefta u kojoj smo proslavili Ramazanski Bajram. Obilježili  Dan napada na Kozarac, Dan Šehida, Dan logora Trnopolje. O ovim događanjima sam već pisao. Ja sam zujio uzduž i poprijeko našim krajem.

Sulejman Poljak kod raje poznatiji kao Smail Poljak, 84 godine. Za njega su godine samo broj. Poljoprivrednik, kozaračka legenda, još uvijek je jedan od najboljih traktorista za bašte. Ovaj put sam ga našao dok je kosio, ručnom kosom. Ovaj čovjek ne miruje nikad.

U ponedeljak, drugi dan Bajrama, Dan Šehida, udruženje žena "Kamičani 2015" položile su cvijeće i proučile Fatihu u Spomen obilježju u Kozarcu.
Zatim su posjetile Šehidsko mezarje i proučile Fatihu svim Šehidima i svim umrlim.

Ja se sladim i šumskim jagodama, a kojih ove godine ima jako puno.

Za ovaj četvrtak zujimo kroz Omladinsku ulicu u Kozarcu. Slikanje sam počeo od Rike prema Prijedoru.
Već na samom početku Talundžića sokak i braća Talundžići.

Mića mi priča o njegovim lovačkim psima.
Mića je poznati lovac i ljubitelj pasa. O njegovim Posavskim gonićima smo već pisali. Samo malo podsjećanje. On često ide i učestvuje na takmičenjima. Duži period je sa svojim psom Liso učestvovao na takmičenjima u BiH i izvan naše države. Liso je prošle godine uginuo i sad su tu drugi psi. Ima jednog koji je prošle godine oplodio devet ženki.

U Talundžića sokaku ime jedna vikendica, a vlasnici su iz Banja Luke Alija i Bahrija Bališić. Bahrija je kozarčanka i voli svoj kozarac i kozaračku raju. Našao sam je dok je brala šumske jagode oko vikendice

Kratko zaustavljanje kod Zilhe i Abaza Grozdanića. Oni su u penziji i sad penzionerske dana uživaju u svojoj kući u svom Kozarcu.

Jasminka svratila da obiđe kuću od roditelja.

Midhat je iz Zenice, a ovdje živi već 12 godina.

Ulfetu srećem, kaže da je sinoć došla iz Švicarske i sad ode na mezarluke svom Ipi.

Adevija Mandžukić izašla da vidi ko zuji oko kuće.
Kod Adevije lijep voćnjak i u voćnjaku puno kokošiju.

Sa Adevijom sam svratio kod Magdalene i Ismala Balića. Ismal je malo bolestan i ne može da radi. Magdalena, pored toga što jako slabo čuje, jako puno radi u bašti, plasteniku i cvijetnjaku. Ona je rodom iz Hrvatske. Kaže da je malo zdravija vidio bi kako ona zna urediti baštu i cvijetnjak.

U nastavku, kod Sabahudina Jakupovića nalazim Dinu i Ziku Kusuran rade oko kuće.

Zatim sam svratio kod Subhije i Fikreta Kusuran. Subhija je poznata u Kozarcu sa jednim od najljepši dvorišta u našem kraju. Kod njih ima toliko cvijeća i toliko sorti da i Subhija zaboravi kako se koje zove.
Kaže da je ona sve ispred i iza kuće dekorisala. Kod nje slika sve kaže.

 

Nirka Bešlagić izašla vani da vidi ko ulazi u dvorište. Prepoznala me je i smije se. Djeca su negdje vani, a ona i njena unuka Ajla ovdje. Priča mi da je prohodala u 9. mjesecu i čitav život je jako puno radila, a pogotovo poslije rata.
Kaže da ima 83 godina, a jako dobrog zdravlja je. Kaže da nikad nije ležala u bolnici. Sad malo noge slabije nose ali ona zadovoljna.

U džematu Alići-Softići traje akcija prikupljanja novčanih sredstava za radove oko mejtafa (mesdzida). Nijaz Softić mutavelija, kaže da je puno raje doniralo za mesdžid Alići-Softići i poručuje da je potrebno još novca da bi sve bilo kako je planirano.
Radovi se privode kraju, musala završena, ograda završena, predhodne radove smo već bilježili, a Nijaz sretan kroz osmjeh kaže, još malo pa gotovo.

OTVARANJE MEKTEBA (Mesdžida) BIĆE OVE GODINE U SRIJEDU 22. JULA 2020.GODINE. Nadamo se da će ova epidemija završiti i da nas neće spriječiti, kaže Nijaz
Uplate, za ovu akciju, se vrše kod džematskog blagajnika Nijaza Softića.

Ispod je spisak donacije koje nismo ranije objavili:

215. Alić Huseina Avdo 500 KM
216. Alić Ismeta Senad 200 KM
217. Huremović Nijaza Adnan 200 KM

Trenutno stanje u džematu Kamičani. Munara polahko raste. Sad znamo da ovu gradnju finansira Šaha Bešlagić, supruga od rahmetli Bejde Bešlagića.

Ove godine jagode su najbolje rodile i proizvođaći trljaju ruke.

Danas na četvrtku dosta raje, od 8.00 do 11.00 sati lijepo vrijeme. Raja ova tri sata zaboravi sve brige i probleme, dođu na pijacu obave kupovinu, sretnu ptijatelje iz drugih sela, razgovaraju, šale se, svrate na kahvu, a i ćevapi ili nešto drugo se pojede.

Danas su počeli, nakon dva mjeseca, sa maslenicom.

Nemojte zamjeriti ovoj raji, ne tražite dlaku u jajetu, nemojte moralisati, ova maslenica nije da bi se neko najeo ili zato što je neko gladan. Prosto raji treba vraćati osmjeh na licu. Ko je ovdje bio zadnjih dva mjeseca i gledao ozbiljna i zabrinuta lica ove raje, razumjet će ih  i potrebu za šalom, smjehom. Danas se vratila vedrina, osmjeh, nasmijana lica u Kozarcu, pa makar to bilo ovih tri sata koliko traje pazarni dan.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Ne smijete izgubiti nadu u čovječnost. Čovječnost je poput okeana; ukoliko nekoliko kapljica okeana postane prljavo, to ne znači i da je okean prljav.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ali eto život je kao rijeka, tece i ne zaustavlja se.