Izdvajamo

 Ove hefte vanredna situacija i nema nikakvih dešavanja. Korona virus je razlog što smo se svi zatvorili u svoje stanove, kuće i dvorišta. Izlasci su samo u nuždi.

Ja sam puno radio u svom voćnjaku, završio rezidbu, očistio od grana i četiri dana krečio. Nisam zaboravio raju, čitaoce, zujio sam okolo. Obilazio sam raju koju ce auto-put oštetiti. Oni su zabrinuti.

Predsjednici Savjeta mjesnih zajednica su imali sastanak u Prijedoru, nisu zadovoljni sa prijedlozima, jer osim malih tehničkih promjena trasa nije promjenjena.
Predsjednici Savjeta mjesnih zajednica traže mogućnosti i pokušavaju sve što je moguće da se trasa pomjeri, izlaz sa auto-puta u Srednjim Jakupovićima da se pomjeri.

Kod raje nema straha od virusa, ali ima velika doza opreza i pridržavanje uputa Kriznog štaba Prijedor. Svi ugostiteljski objekti su zatvoreni, škola, prodavnice, samo marketi rade... U nedelju je vršena dezinfekcija svih ulica u Kozarcu a večeres će ekipa za dezinfekciju, koju čine voćari i poljoprivrednici, tretirati osim Kozarca i Trnopolje, Kozarušu i Kamičane.

Takođe dezinfikovane su sve javne ustanove.

Obavijest povratnicima u entitet Republika Srpska

U cilju obezbjeđenja podizanja obima poljoprivredne proizvodnje u povratničkim sredinama u entitetu Republika Srpska, a u kontekstu globalne krize prouzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica izdaje sljedeće saopćenje:

Poštovani povratnici koji se intezivno bavite poljoprivrednom proizvodnjom obavještavamo vas da će Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica vršiti sufinansiranje troškova proljetne sjetve po paušalnom iznosu na bazi ulaganja u sjetvu žitarica, povrtnih i drugih kultura. Za navedenu aktivnost ministarstvo će pripremiti program i u narednom periodu raspisati javni poziv. S obzirom da je proljetna sjetva već počela, molimo vas da račune o kupovini sjemena i repromaterija sačuvate radi prilaganja uz prijavu na javni poziv.

Ovaj put sam zujio od Ilfine  kuće u Kozarcu prema crkvi pa dalje prema ambulanti i jedan dio ulice Hasana Hušidića.

Raja se pridržava uputa Kriznog štaba i rijetko izlazi na ulicu.

U Pionirskoj ulici nisam nikad slikao. Danas sam i taj propust ispravio.

Čago je počeo sa kosidbom dvorišta.

Svratio sam, na kratko, kod Subhe Mehanović. Žena 79 godina, a puna života. Cijelo vrijeme vesela, nasmijana, jako prijatna za razgovor. Kaže ima dvoje djece i sad kad bi se nešto desilo nebi mogli doći zbog ove vanredne situacije, pa se smije. Dobrog zdravlja je i priča mi da redovno svaki dan više puta pregleda kozarac.eu. Raduje se svakoj informaciji koju ja objavim. Dok je slušam, razmišljam, žena 79 godina i redovno internetiše i sjetim se kad mi je ljetos jedna od oko 40 godina rekla da ona ne zna na telefon ništa. Sa Subhom nikad nije dosadno.

Iz Kozarca idem pravo u Brusnicu, da vidim ribnjak Saida Mujanovića. Prošle godine je poplava sve zatrpala i mnogo ribe je uginulo. Sad je sve obnovio i ubacio novu ribu. Ovdje je većinom Šaran.

Ovaj put vjerujem da poplava neće uništiti ribnjak jer je dobro zaštićen, a supruga Melisa i kćerka Lejla su preuzele brigu. Said je zauzet sa građevinskim poslovima, tako da od njih dvije sluša šta se dešava u ribnjaku.

U džematu Alići-Softići traje akcija prikupljanja novčanih sredstava za radove oko mejtafa (mesdzida). Nijaz Softić poziva džematlije kao i drugu raju koja želi pomoći, dati u hajr, da uplaćuju svoje priloge, da bi se planirani radovi uspješno završili.

U toku su pripreme za ogradu i kapiju. Radovi na izgradnji musale su pri kraju. Puno je posla i vjerujem da će sve biti završeno do otvora mekteba. Još jedan apel raji, a posebno džematlijama da pomognu svojim donacijama, pa da sve predviđene radove završimo do otvaranja makteba. Poziva džematlije koji su već dali određenu sumu novca da još daju koliko mogu, kazao je Nijaz za Kozarac.eu

OTVARANJE MEKTEBA (Mesdžida) BIĆE OVE GODINE U SRIJEDU 22. JULA 2020.GODINE.
Uplate, za ovu akciju, se vrše kod džematskog blagajnika Nijaza Softića.

Početkom Januara ove godine, mještani sokaka Forići pored magistralnog puta u Kamičanima, počeli su asfaltiranje ovog sokaka. Radovi su već pri kraju. Seka mi priča da nisu dobili pomoć od Grada Prijedora. Sve rade sami mještani uz veliku pomoć merhametli raje. Ona mi priča da planiraju već početkom aprila da završe asfaltiranje njihovog sokaka, naravno, ako ova vanredna situacija prestane.

Ispod je spisak donacija koje su pristigle do danas:

1. Hrustić Sedika 100 KM
2. Forić Sedika 600 KM
3. Hrustić Husnija 200 KM
4. Šahbaz Eldin 100 KM
5. Šahbaz Šaban i Namka 100 KM
6. Alić Sabahudin i Belma 177 KM
7. Bešić Edin i Samka 50 KM
8. Bešić Nihad 50 KM
9. Bešić Nijaz i Adema 175 KM
10. Mehmedagić Refik i Fatima 175 KM
11. Mahmuljin Isko 100 Eura
12. Hrustić Senad 100 KM
13. Paratušić Džemal 100 KM
14. Mahmuljin Šefik 100 KM
15. Jakupović Šećo 100 KM
16. Jakupović Dževad 100 Eura
Jakupović Elvir 200 KM
Jakupović Dijaz i Saima 500 KM
Filović Amelda 100 Eura
Filović Axna 50 KM
Garibović Almir 50 CHF
Softić Selim 100 CHF
Bešić Asim 100 CHF
Alić Mejra 100 KM
Dijaz i Emina Mujkanovic 100 KM
Bašić Sejad 60 Eura
Mehmedagić Semir 200 CHF
Bešić Mehmed-Ikan 50 KM
Ćustić Sabit 100 Eura
Ćustić Sakib 100 Eura
Jakupović Edin-Paljevina 100 KM
Hrnić Enes security 100 KM
Almir Krajišnik 100 KM
Hušić Smajo 100 KM
Adisa-Ozgur Kahya 1000 KM
Hadžić Sefer - Samka Forić 1000 KM
Mujkanović Husnija - Seka Forić 4000 KM
Forić Fahrudin-Alma 4000 KM
Forić Adis-Vasif 4000 KM
Forić Elvis-Nirveta 4000 KM
Forić Rifet-Samira 4000 KM
Forić Elvir-Dina 4000 KM
Forić Maše-Raza 4000 KM
Foric Ahmet 4.000 km
Foric Faudin 1.000 km
Forić Nihad 200 KM
Bašić Husein 100 CHF
Bašić Nedžad 60 Eura
Forić Sabina i Almir 400 AUD
Forić Suad-Deno 300 Eura
Kahrimanović Enes-Austronet 1 janje
Sljepćević Safet 50 KM
Nurišić Admir 100 KM
Forić Nedžad 200 KM
Foric Samir 200km

Danas četvrtak. Kako smo već najavili nema pazarnog dana do daljnjeg. Čaršija prazna, samo ispred banke i pošte su redovi za plaćanje računa. Naša raja plaćaju sve račune i u tome ih ne sprečava ni vanredna situacija.

 

 To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Pravog pesimistu ni lični uspjeh ne može da pokoleba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neumitno se bliži dan kada će Vam postaviti pitanje: “Tata, gdje si ti bio kada su ubijali djecu po Prijedoru?”

Fikret Bačić