Izdvajamo

Zadnja hefta je obilježena neusvajanjem dnevnog reda Skupštine grada Prijedora koja je prekinuta već nakon sat vremena.Jedna od tački dnevnog reda trebalo je da bude inicijativa za osnivanje opštine Kozarac.

Anketa koju je pokrenula SNSD stranka  je brzo ukolnjena, a pitanje je bilo "Treba li Kozarcu dati status opštine?" već prvi dan sam primjetio pozitivne rezultate u korist opštine Kozarac. Prije nogo što je uklonjena anketa, rezultat je bio 60% treba 40% ne treba.

Prošle hefte sam kritikovan od pojedinih čitalaca zbog uvoda od prošlog četvrtka. Kad sam pisao, kako naša raja, za kratko vrijeme, zaboravlja maternji jezik.
Moj odgovor je:
Što više jezika znaš to više vrijediš. Znanje obogaćuje i oplemenjuje čovjeka.
Takođe ne zaboravite Maternji jezik, pričaj ga, ne stidi se.

Od 1.Januara stupili su novi propisa za zdravstveno osiguranje nezaposlenih u R.S., puno raje su pogođeni ovom promjenom i većini nije jasno kako će ubuduće biti osigurani, a do informacija teško dolaze.
Svakodnevne gužve u poslovnici Fonda zdravstvenog osiguranja Prijedor, te u opštini, matičnim uredima, poreskoj upravi, svjedoče da je raja koji su nezaposleni, ozbiljno shvatili pozive da se prijave i regulišu osiguranje. Mnogim nije jasno šta će dalje biti.

Slušam raju dok čekaju u redovima za kućne liste, ne znaju kud dalje.
Na drugoj strani slušam one koji su bili u Poreskoj upravi da dođu za mjesec dana, ima i onih kojim je rečeno da dođu za dva mjeseca, a sve treba do 1. marta da se preda u Fond zdravstvenog osiguranja.
Ja sam preslikao obavještenja koja su obješena u fondu i opštini.

Radovi na proširivanju džamije Kamičani napreduju, a to se vidi na slici

Hamdija Kahrimanović danas slavi 80. rođendan. Za one koji su zaboravili, on je prije rata bio direktor OŠ Kozarac (Rade Kondić prijeratni naziv škole). Takođe planinar od 1965 i član prvog dana osnivanja Planinarskog društva "Mrakovica" Prvih koji je pokrenuo, poslije rata, ponovno aktiviranje ovog društva. Danas su planinari pripremili zabavu na Debelom brijegu za Hamdu i njegov 80.rođendan. Ova zabava je iznenađenje za Hamdu, jer on nije znao za ovu zabavu.

Dragi naš Deda Hamdo
Evo ovom prilikom želimo da ti čestitamo rođendan, da nam budeš zdrav i živ još puno puno godina.
Uspjela sam sa članovima PD Mrakovica i tvojom djecom da ti pripremimo ovo malo iznenađenje. Pošto ti dom doživljavaš kao svoju drugu kuću i inicijator si svih akcija koje se dešavaju ovdje. Posebno što radiš na dobrovoljnoj bazi, meni je čast što te imam i što si strpljiv sa mojim hirovima. Jer samo za mene trebaš vreću živaca. Šta ću kad sam takva, ali ipak se držimo i volim te kao svog oca. Jednom smo pričali pa mi je to posebno ostalo u sjećanju. Ovako si mi rekao, "Znaš Mevlo, kad bi me neko pozvao u 10 sati na jagnjetinu nebi se pomjerio iz kreveta, ali zato kad bi me neko pozvao na dom, nebi mi bilo teško ni u 12 noći otići". Tek sad te ja razumijem jer sa vama svima, a posebno s tobom ništa mi nije teško.
Dragi moj Deda da još puno puno osvojiš vrhova u zdravlju i veselju.
Mevla i PD Mrakovica

Ovu heftu sam zujio  kroz moj komšiluk, Karabašiće, Softiće, Kenjare... Ljetos sam kritikovan od Emira Karabašića, pa sam odlučio danas da popravim propust.
Krenuo sam  od raskrsnice koja dijeli Kamičane-Brđane 2-Brđane 3 (Balte). Ovo je period kad je najmanje raje kod svojih kuća.

Idemo od braće Kenjar Sakib i Husein-Ćeno, te njihova sestra Ismeta-Seka.

Preko Puta je Mirsad Poljak, a gore iza je Selver Poljak Mirsadov i Nasihin sin.

U sokaku koji smo nekad nazivali Krvavice je kuća od porodice Balić

U nastavku kuće od braće Islamović i njihovog komšije Velić Mehe.

Na raskrsnici u Jaruzi okrećem makadamom prema Žigićima i Karabašićima. Prvo svraćanje je kod Armina Softića, tu sam našao njegovu mamu Asimu. Ona mi se žali da je bolesna.Kaže da nije dobro i da su digli ruke od nje. Deset puta je operisala nogu i ništa. Sad hoće da odsjeku nogu, ali ona neda.

 

U nastavku sam kod Sakiba Softića.

Sakib je zauzet oko ovaca, a ima ih oko 40 i do juče 12 jagnjadi.

Dalje slikam Karabašić Šere kuću, njegove braće i sina.

U nastavku slikam kuću od Keme Softića, žena ne želi da se slika.

Preko puta Keme je kuća od Emira Karabašića, a u kući nalazim njegove roditelje Hasana i Hateminu. Hasan je dosta slabog zdravlja, ali uspjeva da se našali i osmjehne.

Dalje slikam sokak u kom su tri kuće. Hasnija je u prvoj kući. Priča mi samo o sinu Jasminu i njegovoj porodici. Kaže da ima još tri kćerke. Jasmin dolazi iz Austrije, skoro svakih mjesec dana.

Na kraju nisam uspio ući u dvorište od Osmana Karabašić, na kapiji su stajala tri psa čuvara.

Kamičani, sokak Forići. Mali sokak oko 350 metara dužine. Mještani ovog sokaka su pokrenuli akciju asfaltiranja ovog sokaka. Akcija počela prije mjesec dana, donacije pristižu polahko.
Ispod je spisak donacija koje su pristigle do danas:

1. Hrustić Sedika 100 KM
2. Forić Sedika 600 KM
3. Hrustić Husnija 200 KM
4. Šahbaz Eldin 100 KM
5. Šahbaz Šaban i Namka 100 KM
6. Alić Sabahudin i Belma 177 KM
7. Bešić Edin i Samka 50 KM
8. Bešić Nihad 50 KM
9. Bešić Nijaz i Adema 175 KM
10. Mehmedagić Refik i Fatima 175 KM
11. Mahmuljin Isko 100 Eura
12. Hrustić Senad 100 KM
13. Paratušić Džemal 100 KM
14. Mahmuljin Šefik 100 KM
15. Jakupović Šećo 100 KM
16. Jakupović Dževad 100 Eura
Jakupović Elvir 200 KM
Jakupović Dijaz i Saima 500 KM
Filović Amelda 100 Eura
Filović Axna 50 KM
Garibović Almir 50 CHF
Softić Selim 100 CHF
Bešić Asim 100 CHF
Alić Mejra 100 KM
Dijaz i Emina Mujkanovic 100 KM

Juče jak vjetar je zahvatio i Kozarac. Nisam čuo za neke posebne štete, osim nestanaka struje. Struje je nestajalo skoro pa svaki 10 minuta. Jutro sam vidio da je krov zgrade MZ oštećen i već do podne sve popravljeno.

Na četvrtku ne baš puno raje, u poređenju sa prošlim četvrtkom. Ipak dosta raje za ovo doba godine. Posebnih tema za razgovor nije bilo. Sutra nam Jolda putuje u Ameriku. Oni koji žive u Americi neka se potrude da ga protjeraju nazad, on je štetočina.

Danas lijepo vrijeme, djeca vrtića Bambi iskoristili da malo prošetaju.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: U nevolji nam je miliji pouzdan prijatelj, nego mornaru mirno more poslije oluje.

 

 

 

 

 

 

 

Samo oni koji se plaše da zauzmu neki stav u životu, prihvataju na sebe ulogu dobre duše. Uvijek je neuporedivo lakše vjerovati u sopstvenu dobrotu, nego se sukobiti sa drugima i boriti se za svoja prava. Sigurno je lakše otrpjeti uvredu ne uzvrativši je, nego smoći hrabrost i upustiti se u borbu sa jačim od sebe; uvijek možemo reči da nas bačeni kamen nije pogodio, a onda tek noću, u samoći, oplakivati, svoj kukavičluk... Trgni se čovječe.