Izdvajamo

Hefta bez nekih dešavanja. Najveće dešavanje je, uselila se Gripa u naš kraj. Ja zujim i sa gripom skupa. Idemo redom.

Austronet se širi pogonima, djelatnostima, kao i brojem radnika.

Jutros rano u prolazu spazih povećane aktivnosti u Austronetu. Morao sam svratiti da vidim o čemu se radi. Ovdje su zauzeti sa istovarom više šlepera u kojima primjećujem punu metalne konstrukcije. Ibro mi priča da je ovo konstrukcija za gradnju nove hale za skladište.

  Direktor Enes Kahrimanović se smije, pa kaže da ja rijetko svraćam kod njih i zato malo znam, zatim nastavlja i priča šta trenutno rade:
"Idemo na proširenje proizvodnje. Prije mjesec dana sam bio u Holandiji i kupio jednu halu od 750m2, a koju smo evo dovezli. Poslije nove godine slijedi montaža nove hale, ak koju ćemo koristiti za skladište. Ovo skladište što sad imamo tu proširivamo proizvodnju.

Otvaramo novu internet stranicu koja se zove https://easy2shade.com/ i direktno smo sa Amazon Evropa, njihovoj internet stranici. Ova naša stranica to je novo i kompletna proizvodnja će biti u Bosni, a to je na hiljade dijelova koji će se ovdje praviti i sklapati.
Trenutno brojimo 103 radnika i mislim da ćemo iduće godina brojati oko 120 radnika.Tako ćemo primiti još radnika, već smo primili 10 novih radnika, a koji će početi raditi u februaru iduće godine. Poslije ćemo imati potrebu za još jednim brojem radnika. Krajem januara početkom februara dolazi jedna veća grupa iz Austrije, a koji će vršiti obuku ovih radnika koji su sad primljeni.

Investicija za ovu i iduću godinu iznosi oko 500.000 eura, a to je za halu, zemlju i mašine koje ćemo još kupovati.
Juče smo isplatili nagradne premije, a koje su radnici zaslužili svojim zalaganjem na svojim radnim mjestima."

Naglašava, već se može kupovati putem interneta, a od iduće godine moći će se kupovati svi proizvodi Austroneta. Sve će se moći kupiti po želji kupca i dostava ide brzom poštom, u BiH, kao i u cijelom svijetu.

Preporučujem čitaocima da odu na ovu stranicu koja još nije u cijelosti završena ali već sad se mogu vidjeti mnogi proizvodi koje nudi Austronet.

https://easy2shade.com/

Prošli vikenda sam bio na svadbi. Mladi par, Merima Mujkanović sad već i Mehadžić i Adnan Mehadžić, su romatičnu dvogodišnju vezu krunisali brakom.
Par je u vezi bio preko dvije godine, a u subotu 08.12.2018. su sebi stvorili neizbrisive uspomene koje će ih dovijeka podsjećati na jedan od najljepši i najsretnijih dana u životu.

Jedna posebno lijepa svadba u kojoj su mladenci bili u centru pažnje. Zašto kažem mladenci u centru pažnje, često puta svratim negdje da fotografišem svadbu i mladence i primjetim da pola svatova ne poznaju mladence, ne znaju odakle je mlada ili mladoženja.
Kad sam pričao da ću na svadbu, upitaše me hoće li to još jedna mlada osoba vani da ide. Ovaj par, sad već bračni par, su odlučili da svoju budućnost grade ovdje u svom rodnom mjestu. Ne razmišljaju o odlasku vani i čvrsto su ubjeđeni da se i ovdje može dobro živjeti.

Da podsjetim Merima je prije dva mjeseca diplomirala mašinstvo sa ocjenom 10, na Mašinskom fakultetu u Banja Luci i već je upisla master.
Merimi i Adnanu želimo sretan i uspješan brak, sa puno zdravlja i puno djece. Takođe čestitke Adnanovim i Meriminim roditeljima.

Onako slučajno uslikano

Sezona lova je, a naš kozarčanin Hamed Kahrimanović jako puno vremena provodi u lovu. Lovi on u Hrvatskoj, ovdje kod nas, a ode i na Grmeč u lov. Prošli ponedeljak je lovio na Grmeču i ustrelio dva vuka. Priča mi on da mu ovo nije prvi put da ustreli vuka i ranije je to činio. Do sad ustrelio je ukupno pet vukova.
Za one koji ne poznaju Hameda: On je u Sanici napravio uzgajalište. Na svom, kako ga zove "ranču" Hamed uzgaja alpske ili crvene jelene.

Zima je period kad je suho meso, pastrma i ostali suhomesnati proizvodi, obavezni na našim trpezama. Kod Huse Bahonjića-Gulaša svake godine bilježim kako on suši meso. Ove godine je renovirao sušanu, malo proširio, a proširio je i proizvodnju. Nedim, Husin sin, mi priča: "Za suho meso i sudžuku vrhunske kvalitete potrebno je mnogo toga. Kvalitetno meso, posebna procedura pripreme (pajcanje), drvo i mnogo iskustva. Sve nabrojane kriterije, ali i mnogo toga više. Pored suhog mesa i sudžuka mi sušimo pastrmu, kosti..." Zatim dodaje, ko želi prave suhomesnate proizvode neka dođe kod nas u markete Gulaš.

Ordinacija dr Mudrinić, više od jedne decenije nudi sve stomatološke usluge na jednom mjestu uz vrhunski kvalitet u pružanju usluga, profesionalno i ljubazno osoblje!

Od sada smo našu ordinaciju obogatili vrhunskom stomatološkom dijagnostikom! 3D rentgen aparat najsavremeniji na ovim prostorima– pruža nam izvandredne dijagnostičke mogućnosti, čuvajući zdravlje i sigurnost pacijenata!

Tehnologija na evroposkom nivou u službi zdravlja svih naših pacijenata!!!

Jedna slika iz mog spomenara.

Ove hefte zujim kroz Foriće, sokak Forići-Šahbazi. Već na ulazu u sokak vidim da je asfaltiran, a poslije sam čuo da je ove godine urađen asfalt.

Slikam kuće, iz jedne kuće izlazi domačica i moli me da je ne slikam. Naravno tamo gdje ne žele da dolazim ja ne idem.
U produžetku još sličnih situacija, ali kad sam došao kod Bajre Šahbaza i njegov široki osmjeh, dobrodošlica je ono što krasi većinu naše raje.

Bajro Šahbaz je povratnik iz Engleske. On se prije 10 godina, sa svojom porodicom žena i dva sina, vratio na svoje ognjište i odlučio da ovdje na selu gradi svoju budućnost. Izgradio je kuću i popratne objekte. Bavi se poljoprivredom, ima teoce, bikove, muzne krave, ovce, pa i konja. Za konja mi reče da mu služi čisto iz hobija, voli da ima konja.

Sinovi Belmin i Benjamin su tu da pomognu kad imaju vremena, a nemaju baš uvijek jer idu u školu.
Upitah Bajru jeli se ikad bar na čas pokajao što se vratio iz Engleske, a on se baš nasmija i kaže, nikad, nikad, nikad. Ovdje sam u svom na svom, sam svoj gazda, kad hoću ustati, kad hoću leći. Radim puno, a koliko radim toliko imam.

Akciji asfaltiranje Gutića puta i Jakupovića sokaka. Akcija napreduje dosta dobro. Danas bilježimo nova imena donatora za ovu akciju.

Slijedi spisak svih donatora za ovu akciju:

Ime i prezime
1. Jakupović Šerif 10.000 KM
2. Jakupović Zijad 10.000 KM
3. Dergić Sakib 5.000 KM
4. Huskić Selim 5.000 KM
5. Huskić Senad 1.000 EU
6. Pečuh Jozo 1.000 EU
7. Blažević Almir 500 KM
8. Softić Fadila i Esad 200 KM
9. Hrnić Ajdin ef. (imam džemata Hrnići) 150 EU
10. Dergić Denijal 100 KM
'11. Bahonjić Husein 100 KM
12. Pihić Nihad 50 KM
13. Garibović Edina 50 KM
14. Elkazović Seida 1000 KM
15. Softić Sejad 50 KM
16. Huskić Rahim 100 KM
17. Žerić Enver 500 KM
18. Talić Firzet 500 EU
19. Nukić Šefik 500 KM
20. Mujanović Said 100 KM

21. Bešić Eno 100KM
22. Jakupović Ilijaz 5000 KM
23. Jakupović Aziz 1000 NOK
24. Sinanović Selim 100 KM

 

Danas na četvrtku hladno, oko -2, manje raje ali ima nas dosta. Počele su pripreme za novogodišnje praznike. Posebnih temi za razgovor nije bilo. Ja počeo kasniti na četvrtak, do 9.00 sati obiđem više destinacija i ponegdje se zadržim malo više.

Slijede slike koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: U društvu koje se raspada pravda više nije osnova ni potka, već samo vrpca kojom se krpe poderotine.

 

Nismo stigli pobjeći prije čišćenja.

Za mlade da pojasnim šta je to čišćenje. To je kad vojska traži žive i koga nađu ubija, a ponekog su odvodili u logore.

Iz trapa smo slušali kad vojnici govore "Da mi ga je vidjeti živa, nož će mi zarđati".

Mi smo u skloništu (trapu) pokušavali ostati tihi u strahu da nas ne pronađu. Moj otac Bejdo i Asimov otac Vahid su bolovali astmu. U trapu koji je bio negdje 1,5 x 2,5m a visine nekih 90cm, a nas 13. Bilo je jako zagušljivo i kad se sjetim da smo i nuždu vršili tu, pitam se kako su njih dvojica uspjevali kašalj zabušavati. Ovo pišem i plačem...

Nijaz Huremović