Izdvajamo

Hefta sa puno kiše. Nadam se da neću i ove godine praviti fotografije od poplava u Prijedoru.

Prošli četvrtak kad sam objavio fotografiju iz šume sa kestenjem dobio sam par pitanja iz Sanskog Mosta i jedno iz druge države.
Pitaju me kako smijem u šumu u kestenje, kako se ne bojim jer tamo, kaže, ima mina. Nisam znao šta da im odgovorim, osim što sam rekao da nisam čuo da toga ima u Kozari.

U Subotu pioniri od FK Bratstvo su imali utakmicu, a pjetlići takođe prijateljsku. Kiša je spriječila pjetliće da odigraju kako je planirano.

Ipak kiša nije spriječila upravu kluba da počasti sve igrače, pionire, pjetliće i žensku ekipu sa picom i sokovima. O radu nove uprave i trenera Nadira nije potrebno trošiti riječi ove fotke kazuju koliko igrača sad ima u FK Bratstvu. Ove fotografije mi kazuju da trebamo biti optimisti i da su ova djeca svijetla budućnost Kozarca.

Jesen i uobičajeno pečenje rakije od šljiva, krušaka, jabuka, grožđa... Kod Zike Bešlagića puno posla. Priča mi Ziko da ove godine dosta dobro (količinski) i dosta kvalitetnu rakiju peče.

Kad sam već tu kod Zike i Hilmije Bešlagića oni me zamoliše da, nakon završenih radova na asfaltiranju puta u Bešlagićima i sokaku Mahmuljini, objavim  listu donatora za ovaj asfalt. Ovdje sam takođe preslikao dva spisaka.

Ismet Hrustić i njegov brat Fikret rade u Švedskoj, firma BJÖRKLUNDS FASAD OCH MÄLERI mjesto Kisa. Njihov šef i radne kolege su poželjeli da vide mjesto odakle su došli Ismet i Fikret. Priča mi Ismet da je gazda sve organizovao i finansirao, a njegovo je da ih ugosti u svom Kozarcu i Prijedoru. Već prvo veče su bili u Kozarcu, gledali utakmicu BiH-Cipar i jeli ćevape. Pričaju da su oduševljeni bosanskom hranom. Kiša ih je omela da vide sve što su planirali.

Dok pričam kako su šveđani oduševljeni sa našom hranom, jedan od slušalaca mi ispriča kako su švicarci u Švicarskoj oduševljeni ćevapčićima koje pravi jedan naš kozarčanin. Kratka priča i dobijem dvije fotografije. Otkrivam da je vlasnik te ćevabdžinice moj rođak Eldin Šahbaz. Sa oduševljenjem zovem Eldina da mi malo više kaže o svom, za mene, novom poslu. Eldin mi šalje kratko pismo sa opisom rada pokretne ćevabdžinice.

Nalazimo se u CH u Sionu, kanton Wallis/Valais. U okolini od 150km nema nikakav kafić, restoran ili slično bosansko. Moja žena i ja smo imali ideju, da otvorimo pokretnu ćevapdžinicu, nesto novo, neobično na tržistu ali veoma praktično.  Ove godine u proljece smo počeli sa radom. Radim sam, žena mi pomaže kad je potrebno. Za sada radimo vikendom petak i subota, već razmišljamo da zaposlimo par osoba, da bi mogao da nudim hranu i radnim danima. Nudimo ćevape, pljeskavice, prženi krompir (pomfrit) i sva bezalkoholna pića. U budućnosti bi trebalo biti još bosanskih specijaliteta.
Sve informacije se mogu naći na www.nafaka.ch ili putem facebooka Nafaka Grill Sŕrl

Švicarci i ostali stranci su odusevljeni ćevapima, 20-30 % je Bosanske klijantele.
meso i lepine se prave u CH po bosanskoj recepturi.
Mi smo zadovoljni i nastavljamo dalje
Radimo i privatne fešte..već sam radio par rođendana i sličnih fešti..

Spisak donatora za kuću porodici Bahonjić, a uplćeno putem Fonda solidarnosti Kozarac.

AKCIJA   BAHONJIĆ  ŠEFIK

Hukić  Sead    100 KM
Glamočanin  Jasmin  50 KM
Čolić  Sefer i Mina    50 KM
Pidić  Enes   100  KM
Blažević  Almir  100 KM
Džemat  Mutnik  110KM
Velić  Emil  50  KM
Šeperović Muharem 50 KM

Koliko je naša raja merhametli kazuje više primjera koje sam ove hefte bilježio, nešto fotografijom, a malo i video. Ilijaz i Aida Mehanović su došli iz Danske. Oni su donijeli dvije donacije od grupe građana koji žive u mjestu Naestved. Jedna donacija je išla u Vrhpolje, opština Sanski Most, a za malu Ajlu Kvrgić kojoj treba da se radi transplatacija koštane srži (kaže njen otac).
Ovdje je Ilijaz predao novčanu pomoć od 6250 Danskih Kruna

Druga donacije koju je Iljaz donio namjenjena je Adnanu Kenjaru. On je u Bolnici Banja Luka na pretragama za transplataciju bubrega. Ilijaz je pomoć od 3350 Danskih Kruna, a od  građana grada Naestved predao Adnanovij ženi Suvadi. Ona se zahvaljuje svim donatorima i vjeruje da će akcija uspjeti i Adnan dobiti bubreg.

Još jedna pomoć za Adnana Kenjara koju sam uspio zabilježiti, dolazi iz Francuske Džemat Sochaux (Sošo). Abaz Sivac predsjednik džemata je donio 500 eura ispred svog džemata. Kako je Adnan još u bolnici on je ovu donaciju predao Adnanovoj ženi Suvadi. Ona se zahvljuje u svoje i u Adnanovo ime. Suvada nam priča kako je raja vidjela i čitala o ovoj akciji na Kozarac.eu i dolazi sa donacijama, a sve da ova akcija uspije. Abaz Sivac takođe vjeruje da će akcija uspjeti i da će Adnan za određeno vrijeme imati bubreg.

Suvada Kenjar mi je dala izvode iz banke koje je ona dobila sa imenima donatora koji su pomoć za Adnana slali putem bankovnih računa. Obično preslikavam sve spiskove i bankovne račune jer mislim da je ovako najvidljivije i najtačnije. Ponekad kad prepisujem spiskove napravim grešku i po neko ime ispustim. Malo više fotografija na četvrtku ali manje greški.

Slijedi još spisak donacija koje su uplaćene za Adnana Kenjara, u Fond Solidarnosti Kozarac.

AKCIJA  ZA  KENJAR  ADNANA

Kilić  Fadil      50 KM
Žerić  Mevlida   50 EURA
Talić  Emsa     50 EURA
Mujkanović  Edin   50  KM
Kahrimanović  Denijal  100  CHF
Mehmedagić  Fikret  100 CHF
Hukić  Sead    100  KM
Glamočanin  Jasmin  50 KM
Jaskić  Ekrem  i  Sebina   50 KM
Čolić  Sefer  i  Mina 150 KM
Jakupović  Hava   50  KM
Jaskić  Ajša  50 KM
Ključanin  Enes  i  Rahima 50  KM
Forić  Ekrem  50 KM
Bešić  Emir  50 KM
Pidić  Ilijaz  50 KM
Denić  Nura    50  KM
Mandžukić  Elvir  i  Refija  50 KM
Fazlić  Mehmed   50  KM
Bešić  Muhamed   500  Nor.Krune
Kenjar   Besim i  Namka  1.000  Nor.Krune
Kenjar  Ilijaz  i Azra  200  KM
Kenjar  Nijaz  i  Senada  200  KM
Turkanović  Senad   500 Nor.Kruna
Turkanović  Ismet    500 Nor.Kruna
Čosić  Mirsad   500  Nor.Kruna
Karabašić   Suad   50   EURA
Karabašić  Jasmin  100  CHF
Karabašić  Hase   50 KM
Karabašić  Armin  50 KM
Čolić  Irfan  100  KM
Alić (Edhema) Nihad   50  EURA
Pidić  Enes   100  KM
Jakupović  Džemal i  Sabiha  100 KM
Huzeirović  Belkisa  100 KM
Huzeirović  Sadika   100 KM
Kenjar  Šaha   100  KM
Lotar  Asim   100 KM
Solo  Adeleta   100 KM
Huskić  Nisveta   50  EURA
Huskić  Ibrahim   50 EURA
Filović  Mustafa    100 KM
Blažević  Mehmed   100 CHF
Jaskić  Edin  200 CHF
Jakupović  Haris  100 KM
Blažević  Almir  200  KM
Džemat Mutnik  St.Grad  100  KM
Velić  Emil   50 KM
Šeperović  Muharem    50  KM
Delić Mujaga 20 USD

Kiša svaki dan ali ja nisam mirovao, zujao sam našim sokacima i pokušavao ponešto zabilježiti. Tako sam otišao u Mujkanoviće i prvo zaustavljanje kod Hatke Mujkanović. Ona nekako zbunjena i uzbuđena, kad priča glas joj podrhtava. Priča mi da živi sama od svojih 10 prsta i pomoći merhametli raje. Pokazuje mi iza kuće u štali kravu i priča kako je tu kravu kupio Dedo i Selima Ćoralić.

Zatim mi pokazuje malu štalu za kravu koju je takođe Dedo finansirao i pravio.
Hatka me moli da napišem kako se ona zahvaljuje Edhemu i Armini Muratčehajić za svu pomoć koju dobija od njih, zatim Ismetu Hušiću koji je takođe pomogao u izgradnji štale, a naravno nije zaboravila i drugu raju koja joj pomaže.

Naredno Zaustavljanje je kod Derviša Mujkanovića. On se boči sa kukuruzima. Kiša ne prestaje padati, a kukuruz dospio i mora se brati. Kiša ometa sve radove na poljoprivredi.

U štali mi pokazuje svoje blago. Priča mi Derviš kako drži krave muzare i tovi junce, ima ukupno 19 grla u štali.

Dervišovi sinovi Haris i Dijaz su zauzeti poslovima u garaži, popravljaju traktor.

Zatim produžavam kod Dervišovih roditelja Dedo 85 godina i mama Rebija 80 godina. Rekoše da su dosta dobrog zdravlja i da se sami služe. Derviš dolazi često i pomaže im kad zatreba. Kad treba nešto nabaviti Derviš je tu. On ih snabdjeva sa fasungom i sve što treba.

O Fatimi Mujkanović smo već više puta pisali. Kad sam svratio kod nje ona je bila zauzeta poslovima na putu, vodu je svraćala u grabu. Fatimina dva sina su ubijena u prošlom ratu. Još nisu pranađeni, a u Banja Luci su joj rekli da nema pravo na kakvu pomoć sve dok se tijela njenih sinova ne nađu. Žali se na Husu Pašalića i još jednom ponavlja kako je on izgubio njene papire i sad ona nema pravo na pomoć

Četvrtak sa dosta raje za ovo doba godine i ovako loše vrijeme. Dok pišem ovaj članak kiša ponovo pada. Danas smo najviše razgovarali o kišnim padavinama i pitamo se hoće li i ove godine poplava. Poljoprivrednici brinu za kukuruz, mnogi još nisu obrali. Mnogi već planiraju odlazak u inostranstvo kod familije u posjetu.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Zajedno uzevši, nacionalna mržnja je nešto čudno, uvjek ćete je naći jačom i nasilnijom tamo gdje je najniži stepen kulture.

Budi ti ta osoba zbog koje - kada je ljudi vide - kažu - na dunjaluku ima još dobra, nije sve umrlo!