Izdvajamo

Bajram je obilježio zadnjih 7 dana, puno druženja sa familijom i prijateljima. Osim bajramskih druženja i povratka naših hadžija nije bilo baš puno šta za zabilježiti. Ipak ja sam zujao i tražio nešto zanimljivo. Meni je zanimljivo i to, dokle se došlo sa internetom, vidim kako se mladi bračni parovi dopisuju iz sobe u sobu. Jedno sjedi u jednoj prostoriji i da se nebi dovikivali oni se dopisuju.

Svratio sam kod Adnana Kenjara dao mi je spisak donatora koji su zadnjih 7 dana njemu lično donijeli donaciju za transplataciju bubrega. Spisak donatora, koji su pomoć uplatili putem banke, ćemo objaviti dok dobijemo izvode sa računa. Danas su rekli da će spiskovi biti u toku dana i vjerujem da ćemo  te spiskove idući četvrtak moći objaviti

Slijedi spisak donatora u zadnjih 7 dana koji su pomoć dali Adnanu na ruke.

Ovaj spisak koji sam dobio od Halida Poljaka, a donacija je uplačena putem banke.

Na malom gradskom trgu u Prijedoru otvorena je privredno-turistička manifestacija "Dani meda 2015", koja je okupila više od 30 izlagača.
Izlagači su uglavnom pčelari regije Prijedor koji su i organizatori, a bilo je pčelara iz Doboja, Dervente, Šamca...
Ovo je 10. Sajam meda i pčelinjih proizvoda, smotra i prilika da građanima pokaže šta je pravi pčelinji med, takođe prilika građanima da stupe u kontakt sa pčelarima i da se snabdiju širokom paletom proizvoda od pčela.

Iduće hefte imat ćemo priliku da slušamo čuvenog BiH Vaiza Hafiza Husejna ef.Čajlakovića koji će nam ako bogda Insallah doći u Petak 9. Oktobra u Mutničku džamiju poslije Akšam namaza i on će nam održati jedno predavanje.
Husejn Čajlaković spada među najpoznatije i najomiljenije bosanske vaize, govornike. Putuje po džematima u BiH i dijaspori. Predavanja je držao u bosanskim džematima u Americi, Njemačkoj i Švicarskoj. Autor je velikog broja knjiga sa islamskom tematikom.

Udruženje žena Kamičani su organizovale bajramsko sijelo i sve što sam mogao zabilježiti je to da je bilo veselo.

Turnir u malom fudbalu u Kamičanima koji je bio najavljen, odgođen je zbog lošeg vremena ali loše vrijeme nije spriječilo jedan broj građana da se malo druže.

Moja familija iz Starog Majdana kod mene u posjeti.

Ove hefte sam sa mojim zujanjem završio u Brđanima, zaseok Tadžići. Već na putu za Tadžiće jedno kratko zaustavljanje u Softićima.

Kod Zlaje nikad dosadno, on pokušava da majstoriše.

Okrećem se prema kućama braće Mujić.

Kod Zilhe Bešića takođe, lijepo druženje sa komšijama. Sin Eno došao sa posla, komšije se sakupili na putu, a poslije će svi kod Have na kahvu.

Sin Eno radi stolariju, a Zilhina supruga Hava ima 7 junica i to joj dođe kao hoby. Nije neka zarada ali ona voli da ima neku zanimaciju.

Kod Nihada Tadžića jabuke nisu obrane, a ponovo izbeharale.

Svraćam kod Sulje Tadžića, njegova žena Ismeta i kćerka Meliha krenule u šetnju.

Iz kuće izlazi Suljina mama Draguna Tadžić 88 godina. Ova žena me iznenadila da sam zašutio kad sam je čuo kako lijepo i jasno priča. Kad je pitam kako je proživila ovih 88 godina, a ona mi se slatko nasmija i kaže: Bilo je svašta ali živjelo se, a što je najvažnije zdrava sam i ništa mi ne fali. Žena jako dobrog zdravlja, dobro se kreće, nije bila kod doktora od kako se vratila u svoje Tadžiće. Pokušavam naći nešto na što bi se ona požalila ali ona mi jasno odgovara da nema ništa na što bi se žalila sve je dobro i sa svim je zadovoljna.

Još par fotki iz Tadžića

Danas na četvrtku izneneđujuće puno raje. Rekoše mi da je u Švicarskoj počelo jesenje ferje i dosta raje je došlo na heftu ili dvije. Hadžije su se vratili svi zdravi i veseli.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

Sajo Paratušić, Ćuza kaže da još pamti njegov grah koji je on kuhao za radnike. Nikad poslije nije pojeo onako dobar grah kao onaj koji je Sajo pravio.

Hadžija Šero Jakupović se vratio sa hadža sretan i zadovoljan, a poželio se familije i raje iz Kozarca.

Dedo Karabašić ponovo crvena košulja i sve mislim da će neki prijevremeni izbori, a on mi reče da će biti referendum.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Za svaki zavićaj isto važi čim negdje odeš on te traži. I ma gdje da si on će znati na koji način da te vrati. Muhidin Šarić


 

Čitanje knjiga oplemenjuje razum, donosi mnoge pouke i vrijedne savjete i čovjeka osvjetljava mudrošću. Čovjek koji mnogo čita knjige lijepo i elokventno govori, zna usrećiti druge, utješiti ih, dati valjan savjet. Druženje s takvim čovjekom bolje je od svakog sijela, ono je slasno za svaki um i dušu. Mudrost koju on prenosi poput je bilja koje svoj plod daje uvijek.