Izdvajamo

Hefta sa puno dešavanja. Za mnoge su ta dešavanja neprimjetna ili nevažana ali ja sam neka zabilježio. U zadnje vrijeme Kozarac posjećuje puno raje iz drugih krajeva BiH, a isto tako iz država okruženja i cijelog svijeta. Raja koja želi da bolje upozna Kozarac treba da traži vodića. Moje mišljenje je da je  Amer Memić  najbolji turistički vodić za najljepši mali grad na svijetu, Kozarac.

Preko Fonda Solidarnosti bila je pokrenuta akcija za liječenje Mandžukić Edina, a na inicijativu džematskog imama, Said ef. Toromanovića i komšije Đonlagić Admira. U toku prikupljanja novčanih sredstava u kojima su ljudi pokazali izuzetnu solidarnost, nažalost bolest je toliko uzela maha, da je Edin u toku nekoliko dana, preselio na Ahiret.

Sva prikupljena sredstva su predata supruzi Edinovoj, Sadeti Mandžukić. Ovom prilikom se zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli ovu porodicu, moleći Allaha dž.š. da ih obilato nagradi. a našem Edinu, džennetske bašče podari.

SPISAK DONATORA ZA LIJEČENJE MANDŽUKIĆ EDINA

1.    ALIĆ NEDŽAD – 10 KM
2.    ARIFAGIĆ MUHAMED – 20 KM
3.    BAHONJIĆ HUSEIN / GULAŠ – 100 KM
4.    BALIĆ EMSUD – 50 KM
5.    BALIĆ IDRIZ – 50 KM
6.    BALIĆ RABIJA – 100 KM
7.    BEHLIĆ ISMET – 50 KM
8.    BEŠLAGIĆ ARIF I MENSIJA – 210 KM
9.    ČAUŠEVIĆ MESUD – 40 KM
10.    DEDIĆ SALKO – 10 KM
11.    ĐONLAGIĆ ADMIR – 100 KM
12.    FILOVIĆ AHMET – 100 KM
13.    GLAMOČANIN JASMIN – 50 KM
14.    HALVADŽIĆ ADMIR – 20 KM
15.    HODŽIĆ ( IBRO ) HASAN – 50 KM
16.    HODŽIĆ ( IBRO ) HUSEIN – 50 KM
17.    HODŽIĆ BAHRIJA – 100 KM
18.    HODŽIĆ INDIRA – 30 KM
19.    HUKIĆ MEJRA – 50 KM
20.    HUKIĆ MUSTAFA – 50 KM
21.    HUKIĆ SMAJO – 100 KM
22.    HUŠIDIĆ JUSUF – 50 KM
23.    KAHRIMANOVIĆ FATE / SEDIJA – 50 KM
24.    KARABAŠIĆ EDIN – 50 KM
25.    KRKIĆ SULEJMAN – 100 KM
26.    KULAŠIĆ JASMIN – 100 KM
27.    KUSURAN ZIJAD – 100 KM
28.    MANDŽUKIĆ REFIJA I ELVIR – 100 KM
29.    MEHMEDAGIĆ ENVER – 50 KM
30.    MENKOVIĆ ADMIR – 20KM
31.    MUJČIĆ AVDO – 50 KM
32.    MUJČIĆ ENES – 20 KM
33.    MUJČIĆ HASE I SIBA – 100 KM
34.    MUJKANOVIĆ IZET – 10 KM
35.    MUJKIĆ AVDIJA – 50 KM
36.    MUJKIĆ RASMA – 10 KM
37.    MUMINHODŽIĆ ISMET – 100 KM
38.    PJANIĆ ADEM – 50 KM
39.    ŠANTA ŠEFIK – 50 KM
40.    TALIĆ MEDIHA – 20 KM
41.    TOROMANOVIĆ SAID – 50 KM

Još jedna lijepa vijest od našeg triatlonca Denisa Hušića. Ovaj put i njegove kćerke Hanne koja je takođe učestvovala na triatlonu u Austriji.
Triatlon Neufeld 2015, AVSTRIJA
13.6 nastupala je Hanna u najmlađoj kategoriji 6-7 godina, gdje se plivalo 25m, vozila biciklo 750 m i trčala 250 m. To je bio njen prvi triatlon i uspjesno je završila.

14.6 nastupali Denis Hušić i Hamdija-Ado Trnjanin na olimpijskoj distanci, 1.5 km plivanja, 40 km bicikla i 10 km trcanja. Denis je iz plivanja  izaso oko 50 mjesta od 600 prijavljenih takmicara, međutim na 22 km na biciklu pukla mu je guma i tako je takmičenje na njegovo veliko razocaranje bilo za njega zavrseno, mada je bio u dobroj formi. Sljedeći put više sreće.
Ado je zavrsio utrku i zadovoljan je rezultatom. Sljedeća trka još bolje.

Kao svake godine za vrijeme ramazana, ja jednu noć, u hefti, idem u drugi džemat da klanjam Teravih namaz. Ove hefte sam bio u Ujedinjenim džematima Kevljani-Hadžići-Srednji Jakupovići. Prvih 10 dana, teravih namaz se klanja u mesdžidu Srednji Jakupovići. Kao i svaki put kad odem u ove džemate, džematlije me dočekaju sa širokim osmjehom i dobrodošlicom. Ovdje se raja iz drugih đemata dočekuje sa velikom dobrodošlicom, tako da se osjećaš kao da si njihov džematlija.

Primjetio sam da dolaze dosta prije namaza. Ispred mesdžida se pozdravljaju i malo porazgovaraju, a tako isto poslije Teravih namaza ostaju bar 15 minuta da se druže. Volim otići u ove džemate jer ovdje se osjećam kao kod svoje kuće, sve džematlije su nekako na poseban način gostoljubivi.

Ovu noć je i glavni imam IZ Kozarac Amir ef Mahić posjetio ovaj mekteb.

Jakupović Aiša 82 godine, pet godina skoro pa nepokretna. Ona je iz Srednjih Jakupovića i kod nje je njen unuk koji je invalid, čija mati je umrla prije par godina. Nema zdravstveno osiguranje, nikakva primanja. Kroz suze mi priča kako je zaboravljena od države i svih drugih institucija.
Pored svih ovi nedaća još joj došao račun za struju. Svi dobivamo račune za struju, ali kod Aiše je račun 7000 KM (sedamhiljada KM) i ona nije u mogućnosti da ovaj račun plati, a radnici iz elektre su isključili struju.

Nane Aiša već jedno vrijeme nema struje niti će je imati dok ne plati dugove.
Aiša se uzda i nada da će dobra raja pomoći ovoj starici da podmiri dugove i da na kraju dobije struju.
Svi oni koji žele pomoći da nane Aiša dobije struju mogu svoje novčane priloge uplačivati  u Ujedinjenim džematima kod mutevelije Srednjih Jakupovića, Jakupović Enesa.

Već duže vrijeme me pitaju za Saida Mujanovića. Našao sam ga u Trnopolju na gradilištu, kaže posla ima i nema vremena za duži razgovor. Žuri na sljedeće gradilište.

Ovo je još jedna kuća koju grade Said Mujanović i njegovi lavovi. Vlasnik ove kuće je Sanel Softić, sin od Envera Softića. Oni žive u Americi, Atlanta.

Dok sam razgovarao sa Saidom prilazi mi Adem Mujić i njegova žena Nura. Kratko razgovaramo i u jednom momentu, Nura mi se hvali da ima najbolje krompire u okolini. Ja odmah zabilježio mojim fotoaparatom.

Jedna fotka iz Kalate, onako slučajno srećem raju i fotografišem.

Kao što napisah, puno raje posjećuje Kozarac. Grupa mladih iz Amerika, Nieuw Jersey dolazi svake godine u BiH i sa djecom i mladima prave radionice. Ove godine su sa mladima iz cijele BiH posjetili Kozarac i pored aktivnosti koje su imali posjetili su Šehidsko mezarje. Mnogi nisu imali priliku da uđu u džamiju, pa su poželjeli da uđu. Zadovoljni što su imali priliku da vide džamiju iznutra.

Ovu fotografiju sam napravio za Mirsada Softića koji živi u Americi. Softići fotografisani od moje kuće.

Apel za pomoć.

Sanel Grabić, zadnjih 13 godina boluje šećer (dijabetičar) na inzulinu. Već duže vrijeme je redovni posjetilac kod raznih specijalista, neurologa, dermatologa, ortopeda, interniste...U zadnjih godinu dana stanje se konstantno pogoršava. Operisao stopalo ali nije mnogo pomoglo, na nogama su nove rane.Pored šećera boluje od epilepsije, vid mu se smanjuje i pucaju mu krvni sudovi u očima. Za oči potrebne su mu par injekcija, a svaka košta oko 500 KM. U zadnjih godinu dana sve je prodao da bi se liječio i sad nema skoro ništa, čeka dobru raju da mu pomognu.

Tokom zadnjeg pregleda verifikovana (otkrivena) je ciroza jetre. Vjerujem da mnogi znaju šta znači ciroza jetre (Ciroza jetre je kronična bolest jetre tokom koje se jetreno tkivo zamjenjuje vezivnim tkivom što za krajnju posljedicu ima prestanak funkcija jetre). Siguran sam da će i ovaj put, kao svaku put do sada, naša raja pomoći ovom čovjeku da se liječi. Koji žele pomoći, može pomoć uručiti Sanelu lično ili uplatiti na račun:

Grabic Sanel
5620078127151651
NLB RAZVOJNA BANKA

Za više može kontaktirati Sanela na tel:  065-212-140

Zujeći okolo zaustavljam se u Kenjarima kod kuće od Sulje Kenjara. Kratki razgovor i podsjećanje na prije ratni period i njegovih 30 godina rada u tvornici obuće u Kozarcu. Rado se sjeća tih vremena, ali vremena iz logora, o tome malo priča. Suljo sad  živi u Australiji, Pert. Hvali sa sa životom u Australiji i kaže da je Pert najljepši i najčistiji grad na svijetu. Složio sam se sa njim i vjerujem da je, možda, najčistiji grad ali ne i da je najljepši, jer za mene su Kozarac i Prijedor najljepši.
Suljo je poželio da putem Kozarac.eu pozdravi svoju ženu, 2 sina i 2 kćeri, te unučad i praunučad.

Moje zujanje ove hefte je završilo u Kararićima, a na sugestiju od Brace Kararića. Prošli četvrtak me kritikovao kako dugo već nisam prolazio kroz Karariće. Ovo je dokaz da prihvatam svaku kritiku.
Moje zujanje sam poćeo od Bracine kuće.

Zatim Bracinog brata Suada Kararića.

Dizdarević Enisa kosi dvorište i puno vremena posvećuje svom cvijetnjaku. Priča mi da održava i dvorišta od braće Suada i Brace Kararić.

Sljedeća kuća i vidim poznato lice, Zumra Kararić. Nije me odmah prepoznala, ali kad sam rekao ko sam zasipa me pitanjima kako familija, kako Jusuf Hurem i njegova djeca...

Na njivi vidim raju sa kojima sam se družio u mladosti. Himka i Edhem - Hedo Dizdarević. Sa njima bih dugo mogao razgovarati o vremenu iz mladosti, ali oni moraju da rade.

Oni u štali imaju 25 krava, od toga 20 muznih. Imaju 30 ovaca i sve to njih dvoje poslužuju. Puno posla ali oni sve to rade sa osmjehom.

Svratih kod Emire Marošlić, a ona mi se hvali sa svojim breskvama.

Sadik i Raska Ičić, povratnici iz Njemačke. Kažu da je ovdje za penzionere bolje nego bilo gdje vani.

Ovom prilikom obavještavamo džematlije džemata Mutnik – Stari Grad, da su radovi na šehidskoj ploči otpočeli. Radove izvodi firma ,,Kamen'' doo iz Bihaća, a njen završetak, ako Bog da, je planiran da bude do Ramazanskog Bajrama, tačnije do 15. 07., kako je i ugovorom definisano. Također, napominjemo da će se uskoro krenuti i sa postavljanjem ograde i kapija oko mezarluka, čije je postavljanje ugovorom definisano, također do 15. 07.

S obzirom da novčana sredstava za ove akcije nisu još do kraja obezbjeđena, pozivamo sve one koji nisu još dali svoj novčani prilog, da imaju u vidu da daju, kako bi na kraju mogli isplatiti sav potreban novac. Svima se još jednom zahvaljujemo na ovakvom velikom djelu, moleći Allaha dž.š. da vas iz svoje milosti nagradi, a našim šehidima i rahmetlijama džennetske bašte podari. I neka su vam svima hairli i berićetni Ramazasnki dani.

Jasmin ef Glamočanin

Još jedna grupa mladih u Kozarcu. Danas u posjeti su bili mladi iz Švedske, Alvesta. Oni su gosti gimnazije   Bosanska Krupa.  Omladina iz Alvase dolazi svake godine i svaki put kad dođu domačini iz Krupe ih odvedu na različite  lokacije. Ovaj put su izabrali Kozarac, za obilazak. Cilj posjete je upoznavanje kulture, istorije i najčešće su znatiželjni za dešavanja iz skorijeg vremena, 1992-95. Ovu grupu je dočekao Amer Memić i on je bio vodić.

Danas su posjetili Spomen Obilježje Kozarac, Šehidsko mezarje, Mehmedovu crkvu, naravno i šetnja kroz Kozaračku čaršiju...

Danas na četvrtku manje raje nego obično u ovo doba godine. Ramazan je i dosta raje ostaje kod kuće. Ovih dana srećem puno raje koji žive u Americi i radujem se svakom susretu. Ne prepoznajem svakog ali se obradujem kad mi se neko javi.

Danas je Krimi malo kasnio na četvrtak ali zato je Paljevina zauzeo njegovo mjesto.

Današnja tema razgovora je, posjeta džamijama i klanjanje Teravih namaza. Zaključak većine je da je svake godine manje raje na Teraviji. Zanimljivo,  mladih je jako malo, kao da se stide doći u Teraviju. Moja generacija se pravda socijalističkim uređenjem u državi i nismo išli na Teraviju. Pitam se šta će biti, današnjoj omladini, opravdanje što nisu išli na Teraviju.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo:  Ni jedna ideja ne može drugačije uhvatiti korjena u masi, nego u formi mržnje ili ljubavi. Nema li u toj ideji nešto što treba voljeti ili mrziti, nju masa nikad ne može prihvatiti. A mnogo jači korjen hvata mržnja nego ljubav.

 

 

Budi ti ta osoba zbog koje - kada je ljudi vide - kažu - na dunjaluku ima još dobra, nije sve umrlo!