Izdvajamo

Toplo vrijeme, pored kosidbe, sušenja i kupljenja trave, pogodno i za rastiranje trahane (tarhana). Već odavno trahana se može kupiti u marketima i neki su zadovoljni kvalitetom, a neki se žale da je ovakva ili onakva. Kod nas je najbolja domaća trahana i na naš tradicionalni način pravita. Oni koji ne prave trahanu, a žele da kupe, najbolje je da potraže kod naše raje u komšiluku.

Kod mene su hašlame već prošle ali zato kod Munibe su sad najboje.

Svratih kod Nihada Forića da vidim njegove višnje. Kaže da nije zadovoljan rodom ove godine. Višnje su jako slabo rodile i neće imati oko 1 tonu višnje. Kad kažemo da je očekivao rod do 10 tona onda je ovo jako slab rod.

Dobio sam jedan od spisakova donatora za bračni par Mraković. Nisu mi mogli reći mnogo o ovoj donaciji osim da je sve u Švedskim Krunama.

Kenjar Nijaz i Senada                    2000 ŠK
Kenjar Vasif i Dalila                    1000 ŠK
Kenjar Ilijaz i Azra                     1000 ŠK
Kenjar Suad i Meliha                      500 ŠK
Unkić Semira                              300 ŠK
Bejtović Sabina i Muharem                2000 ŠK
Arapović Ismet i Zemina                  1000 ŠK
Arapović Enez i Safeta                    500 ŠK
Arapović Ernad                            300 ŠK
Grošić Azira i Ermin                      500 ŠK
Grošić Alma i Analdin                     500 ŠK
Karahodžić Behija                         500 ŠK
Alibašić Aldin                            500 ŠK

Donacije za djecu Hodžić u zadnjih sedam dana.
Putem Hayat televizije i emisije "Ispuni mi želju" Bahrija je preuzeo 8000 KM, a donatori su Fondacija gledalaca "IMŽ" iz Atlante i Fond zajednice Bošnjaka Džordžije.
Još par donatora:
Senad Himzić    200 KM
Emka Husak      150 CH
Talić Bahrija   100 KM

Akcija koju vodi raja iz Udruženih džemata. Tekst sam preuzeo od Kevljani.eu

POŠTOVANE DŽEMATLIJE UJEDINJENIH  DŽEMATA ( KEVLJANI, HADŽIĆI, SREDNJI JAKUPOVIĆI )

Ukaza mi se prilika da vam se obratim iz humanih razloga. Naime naš džematlija Elvir Jakupović, zvani ( Ćoki) je ovih dana napokon ugledao svjetlo dana, napokon je na slobodi. Nakon sedmogodišnjeg zatvora naš Elvir se ponovo vratio svojoj kući u Srednjim Jakupovićima.

Vjerovatno o Elviru znate mnogo više nego ja, koji sam ga upoznao prije par godina. Međutim ono što bih ja posebno istakao ovom prilikom jeste jako i neustrašivo  srce ovog mladića kojeg uvjereni smo krase mnoge vriline.

Sama činjenica da je Elvir gotovo kao dijete sa šesnaest godina priključio se odbrani naše domovine BiH u najtežim trenutcima  dovoljno govori o tom insanu. Nikada draga braćo i poštovane džematlije ne smijemo zaboraviti naše borce, a među njima i našega Elvira.

Sigurno da nije bilo takvih odvažnih i snažnih osoba  koji su se suprostavili agresoru, vjerovatno ni nas a i naše domovine ne bi bilo.

Ovom prilikom vam se obračam poštovane džematlije da financijski pomognemo našem Elviru, odnosno da ga žargonski kazano poguramo, da započne ponovo svoj mladalački život.

Ne sumnjam u vašu humanost jer ste to  na hiljade puta pokazali, a nadam se da će te to i sada učiniti, barem na trenutak učiniti život sretnim jednome čovjeku.

Svi oni koji žele poduprijeti ovu hairli akciju mogu svoje novčane priloge uplačivati kod Suvada Kevca na ručun koji će biti odobren. A također uplate možete  vršiti i u Ujedinjenim džematima kod mutevelije Srednjih Jakupovića, Jakupović Enesa.

Molim Allaha dž.š., da Vas mnogostruko nagradi....

Imam Ujedinjenih džemata: hfz. Muharem ef. Šeperović

Jedan mali dodatak na gore navedeno je da je Elvir prilikom dolaska kuci zatekao racun za el.energiju (struju) od preko 5000 KM koji mora da plati .

Prošle nedelje, u organizaciji Islamske Zajednice Kozarac, održano je sportsko rekreativno druženje na Suhom Brodu. Ovdje, kod mesdžida na Suhom Brodu, su uređeni tereni za sport i rekreaciju. Ovo je bilo prvo druženje, a glavni imam Amir ef Mahić je uvjeren da će u buduće ovakvih druženja biti češće i masovnije.

Omladina se zabavljala i takmičila. Turnir u malom fudbalu, zatim stolni tenis, stolni fudbal, navlačenje konopca, između dvije vatre (igra koju sam skoro pa zaboravio)...

Posjetioci ovog druženja su počašćeni toplim sendvičima (hamburger), raznim sokovima...

Na kraju je odigrana utakmica imami protiv roditelja od djece polaznika mektebske nastave. Roditelji su pobjedili.

U utorak 09.06.2015. Inicijativni odbor MZ Kamičani, u proširenom sastavu, se sastao sa predstavnicima gradske uprave grada Prijedora. Na sastanku su bili Rade Aleksić šef odsjeka za mjesne zadenice grada Prijedora i Đoko Jež stručni saradnik i zamjenik šefa odsjeka.
Pokazali smo Aleksiću i Ježu sve što je do sad urađeno na i oko društvenog doma u Kamičanima.
Sade Alić je, predstavnike grada, obavjestio o željama, potrebama i zahtjevima za oživljavanje mjesne zajednice Kamičani.
Rade Aleksić je inpresioniran sa svim što je vidio i čuo.  Izrazio zadovoljstvo sa inicijativom građana da ožive savjet mjesne zajenice Kamičani i naglasio da je MZ Kamičani jedina u Gradu Prijedoru koja nema kompletan savjet mjesne zajednice. Zatim je par puta naglasio da je savjet mz jedino tjelo koje može da funkcioniše sa gradskom upravom. Isto tako naglašeno je da se ove godine savjet bira, još uvijek, po starom zakonu.
O svemu ovom slijedi širi izvještaj na zboru građana koji bi trebalo da se održi u narednom periodu.

Ove hefte sam sreo još raje iz Amerike ovaj put to su Šein (neznam kako se pravo piše) i Dijana, a došli su da posjete dida Hilmiju.

Zujeći okolo, zaustavih se na jednom gradilištu. Ovdje se radi kamena dvorišna ograda. Glavni izvođać je jedan od najboljih majstora za ove poslove, Jasmin Okić. Na moja pitanja i pod pitanja, Jasmin mi reče da je dovoljno da napravim jednu fotografiju i bit će mi sve jasno. Takođe vidljiv je kvalitet njegovog rada.

Ove hefte zujim kroz Trnopolje.  Ove prve dije fotke pokazuju kako je ovdje lijepo. Dok se vozim ovim dijelom Trnopolja, imam osjećaj da sam negdje u nekoj zapadnoj državi. Sve je čisto i uredno. Dvorišta uređena i puna cvijeće.

Jadina razlika između zapadnih država, njihovih cvijetnjaka i ovdje u Trnopolju je ta što ovdje cvijeće miriše.

Prijedor je i ove godine pokrenuo akciju “Uredi svoj vrt” kojom se promoviše čišći i ljepši grad i zagovara uređenje životnog i radnog postora u gradu i prigradskim naseljima. Neznam dali i Trnopolje spada u prigradsko naselje.

 

Za najljepša dvorišta, balkone, školska dvorišta predviđene su novčane nagrade, a za najuređeniji prostor oko stambene zgrade predviđena je robna nagrada namijenjena za uređenje dvorišta.

Svi zainteresovani građani, škole i zajednice etažnih vlasnika učešće mogu prijaviti na broj telefona 245-187 od 8. do 22. juna.

Šetajući kroz Trnopolje, primjećujem da je skoro pa svaka kuća uređena za takmičenje. Kad pitam domaćine hoće li se prijaviti na ovaj oglas ili takmičenje svi negiraju i kažu da uređuju dvorište i terase da bi im bilo ugodnije i ljepše, a ne da bi se takmičili. Naravno i da bi njihovo selo bilo ljepše.

Hodžić Rasma, svoje penzionerske dane provodi uređujući svoje dvorište.

Takođe, povratnici iz Austrije, Adil i Fikreta Udovčić uživaju  u ljepotama svog dvorišta, cijelog Trnopolja i Kozarca. Rad u dvorištu i bašti ih ispunjava i osjećaju veliko zadovoljstvo. Sa puno sreće naglašavaju da su povratnici iz Austrije

Fotografišem redom od škole u Trnopolje prema Kozarcu. Dok fotografišem osjećam se ugodno jer ovdje niko nije branio da fotografišem kuću, dvorište ili bilo šta, a to mi se dešava u ponekim sokacima. Ovdje su svi ponosni svojim selom i svim što čini ovo selo lijepim.

Kuća porodice Travljanin Mesuda. Ovdje sam bio prošle godine. Pravim par fotografija u nadi da ću pokazati ljepotu i raskoš ove kuće i dvorišta ili bolje rečeno parka. Pregledajući fotografije koje sam pravio, a napravio sam ih dosta, primjećujem da je nemoguće sa par fotografija pokazati ljepotu u ovom parku. Slušam od komšija da ovdje često puta svatovi zastaju i mladenci se fotografišu u parku.

Mesud, vlasnik kuće mi reče da je ove godine iznajmio ovaj prostor za dvije svadbe, a očekuje još svadbi u ovom divnom parku.

Par fotki i par detalja iz parka porodice Travljanin, nije puno. Drugom prilikom, nadam se, više fotografija.

Danas na četvrtku, dosta toplo i raja je poranila. Svi su požurili da obave kupovinu prije nego ugrije. Danas  kao i prošli četvrtak, najviše se razgovaralo o kosidbi trave, bašti šta je dospjelo,  umro Mursel i o njemu pozitivno. Poneko se raspituje o putovanju na Ajvatovicu u nedelju. Zapitkuju za prevoz i organizaciju.

Slijede fotografije koje sam danas pravio.

Nane Marošlić Vahida 74 godine, živi u domu za starije osobe u Kozaruši. Danas sa svojim najbližim izašla na četvrtak.

Momak u bijeloj majici se zove Alen Poljak i poslije rata prvi put je došao u svoj rodni kraj. Živi u Španiji. Danas mi priča da mu je lijepo ovdje u Kozarcu i da će u buduće češće dolaziti.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Ima ljudi koji se cijelog života kaju, ali se nikad ne popravljaju.

Jedna pjesma od našeg kozarčanina, Asmir Skank'dafaka Jakupović, a novi spot već sutra (petak) na you tube.

Teufik Kulašić podsjeća da je svaki drugi stanovnik prošao kroz prijedorske logore, te logor Manjaču. Blizu 2.500 Kozarčana ubijeno je, a njih još gotovo 600 nije pronađeno.