Izdvajamo

Ovih dana više osoba su me pitali za mogućnost prijave, za glasanje u odsustvu, gdje se mogu nabaviti formulari, kako ispuniti, kako poslati, šta treba od dokumenata... Nisam znao odgovoriti, jer stvarno nemam nikakve informacije po tom pitanju. Niko me nije obavjestio, a iskreno nisam nikog ni pitao, jer ne znam koga da pitam. Vjerujem da postoji neko obavještenje ili neka osoba koja može pomoći sa tim formularima za glasanje u odsustvu, ali ja ne znam. Do koga je nebi da pogađam ili prozivam, a nebi da kažem ni ono naše: snalazite se sami. Danas kad su me upitali za isto upitao sam jednu osobu za koju znam da je u stranci i odgovor je bio da treba ići u opštinu ili u sjedište stranke u Prijedor. E sad pogađajte šta je uradio onaj što je pitao, ništa. Nema vremena da ide u Prijedor, a pomoć ne može dobiti u Kozarcu.

Bliži se dan kada će se svečano otvoriti džamija u Hadžićima. Sve pripreme teku kako je planirano. Članovi organizacionog odbora oduševljeni odazivom raje u akciji prikupljanja sredstava za asfaltiranje parkinga i organizacije otvora džamije. Mašine za asfaltiranje parkinga su tu i sutra ili u subotu biće završeno asfaltiranje.

Jedna obavjest za raju koji razmišljaju o otvaranju džamije:

OBAVIJEST
Ovom prilikom pozivamo sve one koji bi eventualno bili zaintresirani da otvore dzamiju u dzematu Hadzici na dan otvora koji je planiran za 28.juli 2018. god., da se jave dzematskom odboru najkasnije do 27.jula 2018. god.
Dzamiju ce otvoriti onaj ko ponudi najvecu donaciju ( hediju).

Pervanic Muharem i Mejra (Bjela ) 300 Km
Hadzic Hadzi Hasana Husein 50 €
Ademi Fuad i Fikra 100$
Hadzic Sulje Šero i Nermina 500KM
Jakupovic Huse Sakib i Senka 200 KM
Garibović Emir i Jasminka 300 KM

Dragi moji prijatelji, rodbino, komšije i svi ljudi koji se čovjekom mogu zvati ...
U ponedeljak, 16.07., smo u Kozarcu u kafeu " Galerija " održali promociju moje prve knjige ali, nadam se ne i zadnje ...Presretan sam ... prezadovoljan sam i ne mogu riječima da opišem moje duševno stanje pa neka vam ove fotografije približe sinošnju atmosveru jer ... slika kaže više od hiljadu riječi ...
Zahvaljujem se promotorima
književniku i profesoru Muhidinu Šariću
novinaru i humanitarcu Senudinu Safiću
mladoj promotorici Nuri Jakupović.

Hvala mom prijatelju i časnom i čestitom čovjeku, Mustafi Smajloviću, bez čijeg umijeća i uredživačkih sposobnosti bi, sve ovo, bilo samo mrtvo slovo u nekakvom tefteru.

Zahvaljujem se Senadinu Neni Jakupoviću,
Sulejmanu Memenu Mujkanoviću
Fadilu Dizdareviću
koji su materijalno pomogli da moja knjiga ugleda svjetlost dana.

Hvala mom prijatelju, umjetniku, mom Kozarčaninu, Elviru Softiću koji je uradio sliku a ja je iskoristio za naslovnu stranicu knjige.

Hvala mojoj Sabihi, bez čije pomoći, sve ovo bi ostalo samo kao ideja u mojoj glavi.

Posebno hvala mome rođaku
Midhetu Midhi Jakupoviću
koji je pripremio i organizovao ovu promociju na vrhunskom nivou.

Hvala mojim Kozarčanima koji uveličaše, ovaj, za mene, jedinstveni i presretni događaj i pristigoše na promociju, iz svih krajeva dunajluka.

Hvala svim dobrim ljudima koji me prate i koji podržavaju moj rad jer bez vas, ja sam, ne bih mogao, NIŠTA a sa vama, mi svi možemo ,SVE !!!

Vaš Osman Menković

U sklopu manifestacije "Dani Kozarca" 23.jul - lzložba poljoprivrednih proizvoda i mehanizacije - igralište OS.Kozarac". Na izložbi će se prikupljati novčana sredstava, a sve što se prikupi namjenjeno je za Amira Deumića i njegovo liječenje. Da podsjetim, Amir je obolio, bubrezi su prestali da rade i on je sad na dijalizi.

Sutra je Šehidska dženaza, protokol već poznat, broj šehida kojima će se klanjati dženaza je tri. Hajmo doći na dženazu kao i predhodnih godina u što većem broju. Nadam se da će nas biti više nego prošle godine. Idemo izdvojiti dva sata godišnjeg odmora za šehide.

Sadija Alić, živi u Sani i rijetko je viđam. Od kako je poznajem on je maja (kuharica) priprema hranu na mevludima, u starija vremena i svadbe. Živi sama. nema djece, a hvali se da su njena braća i sestre te njihova djeca kao i unučad, su njena djeca. Svi je vole, poštuju, slušaju i jako puno pomažu. Sa Sadijom svi vole sjediti i slušati njene šale, doskočice, doživljaje...

Zadnjih sedam dana sve što sam bilježio, već sam objavio. Par slika koje sam pravio, onako slučajni susreti sa našom rajom i par slike večernjih izlazaka u čaršiju.

Danas četvrtak, jako puno raje. Omladina iz KUD-a Kozara, se pripremaju za Smotru folklornog stvaralaštva u subotu 21.07. Danas su sakupljali dobrovoljne priloge za finansiranje ove smotre, jer očekuje se oko 1000 gostiju, 25 društava.

Ova slika, bez komentara. Morao sam uslikati.

Na četvrtku jako puno raje i zato slijedi jako puno slika. Ipak nisam uspio sve da zabilježim. Dešavanja između dva četvrtka su već poznata. Prošla hedta ostat će zapamćena po skupu svih Softića. Organizacija, štimung, raspoloženje, druženje...ma sve super prošlo. Pohvale Softićima.

Susret sa drugaricom nakon godinu dana i par minuta razgovora znači mi puno. Jera raja iz mladosti se ne zaboravlja.

Slijede slike koja sam danas pravio na četvrtku.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Formiranje svog karaktera trebalo bi da bude glavni cilj svakog čovjeka.

"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.