Izdvajamo

Hefta sa dosta lijepog vremena, prilika da najzad završim sa rezidbom voća, kupljenjem grana i paljenjem istih. Udarnički radio i završio sve na vrijeme. Ovo ne znači da nisam zujao našim sokacima. Zujao sam sa jednog na drugi kraj Kozarca.

Zimi u mom voćnjaku moj komšija Ismet Ićo Hegić čuva svoje ovce. Dok ja radim u voćnjaku, obrezujem voće, kupim grane, palim...Ićo je tu i obično se raspričamo. Obično počinjemo razgovor o voću, ovcama, zatim šumariji gdje je on radio, doživljajima iz mladosti i na kraju ne možemo izbjeći priču o doživljajima u logoru. Svaki put, na kraju razgovora i kad se rastanemo, primjetim da nismo uspjeli izbjeći razgovor o patnjama u konc. logoru. Zatim se sjetim mojih komšija koji su preživjeli 2. svjetski rat, njihovih priča i kako su nam bili dosadni sa jednom te istom pričom. Kad Ićo ode kući ja razmišljam i pitam se, jesmo li mi našoj omladini dosadni sa našim pričama o doživljajima u logoru.

Ovo je vrijeme kalemljenja voća. Moj komšija Suad Softić došao iz Amerika baš da sredi voćnjak i da ukalemi koju voćku.

Ova hefta i zujanje me odvelo u Brđane. Prvo zaustavljanje da fotografišem žene koje su koristile popodnevni odmor da odu kod drugarice na kahvu.

Zatim svraćanje kod rodice Razije Mehmedagić i ne znajući da je njen sin Zilhad došao kući. Kaže sinoć je došao kući i odmah se bacio na posao, da očisti kuću, opere tepihe, posteljinu...

Još jedno zaustavljanje kod moje komšinice Anite Bešić i njene dvije krasne djevojčice.

Zatim se svraćam kod Sejada i Suade Majdanac, a u vrijeme dok je njihova kćeka Sara hranila jagnje.

Suvada Kahrić zauzeta spremanjem ručka ali za jednu fotografiju i pozdrav raji, nađe se vremena.

Zaustavljam se kod Adema i njegove sestre Mehmede Blažević. On je došao iz Danske da uradi proljetne radove na imanju.

Na žalost i ovo su Brđani. Ovo sam morao fotografisati.

U nedelju su počeli radovi na izgradnji kuće za djecu familije Hodžić.  Bio sam u nedelju, a i juče da bih zabilježio dokle se došlo sa radovima i ko je izvođać radova. Radove na ovom objektu  izvodi Said Mujanović, a to je garant da će radovi biti urađeni u dogovorenom roku i takođe kvalitetno odrađeni. Juče je betoniran fundament i već danas ili sutra bi trebalo da se slijeva prva ploča.

Nastavak spisaka donatora za kuću porodici Hodžić:

Braća Mujić       200 km
Tadžic  Hajro     100 e
Rakovic   Adem    200 fr
Zulic Bahrija     100 fr
Zulic Aida        100 fr
Zulic Elma        100 fr
Mujagic Eno        50 km
Slovenija  Hima    20 e
Mujcic Siba-Hase  200 km
Bešic husein Vrba 100 km
Kahrimanovic Mirsad-Prca  50 km
Arifagic Hamed elektricar ce razvesti struju- humanitarno
Kahrimanovic  Denijal     100 fr
Mujkanovic Eniz            50 km
Ibrahimagic Vasva         100 km
Pervanic Atif              50 km
Helic Mirsad              100 km
Nedim-Dilman uposlenici VSTV A BiH   372 km
Hodžic Besim              200 e
Foric Maše                100 fr
Foric Sanel                50 fr
Muheljic Emsud            500 SEK
Kusuran Zijad             100 km
Kusuran Damir             100 km
Krkic Senad               100 km

Jakupovic Sabahudin     500 SEK

Jakupovic Hazim   100 km

Iz Brđana produžavam na drugi kraj Kozarca, u Hadžiće. Ovdje sam bio kod mog jarana Zijada Hadžića. Fotografisao sam džamiju, dvorište te mezerluke i sve to sam juče objavio na ovoj stranici.

Par fotografija iz ovog sokaka i vjerovanje da ću nekog obradovati ovim fotografijama.

Garibović Zijad, popodnevni odmor, sjeća se da sam ga prošle godine fotografisao i ispitivao.

Vahida krenula nekud ali rado je zastala da napravim fotografiju,  naravno i da se pozdravi sa komšijom.

 

Dok je Lega na terenu, njegova supruga se trudi da uljepša i onako lijepo dvorište.

Jutros, prije odlaska na četvrtak, svratim u OŠ Kozarac da vidim kako teku pripreme za dan škole. Učenici užurbano završavaju bojenje u dvorištu.

Danas su učenici OŠ Kozarac počeli obilježavanje dana škole, uličnim trkama, malim fudbalom, trčanje u vrećama... Sutra u 13.00 sati je predviđen prigodan program za dane škole. O ovom događaju vjerujem da ću sutra opširnije pisati.

Konačno proljeće i pravi proljetni dan. Razgovori se vode o voću jeli orezano, prskano crvenim uljem, okrećito. Zatim, planinari o predstojećem vikendu i manifestaciji Pozdrav proljeću. Poljoprivrednici obično diskutuju o kukuruznim sjemenima, domaćice o cvijeću i sjemenima za baštu.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

Planinari danas imaju pripremni sastanak za manifestaciju "Pozdrav proljeću". Već sutra se očekuje dolazak prvi planinarskih društava, a koj će spavati u Planinarskom domu Debeli Brijeg. Planinari mi rekoše da sutra 20.03. dolaze planinari iz Srbije i Bugojna. U subotu 21.03. 2015 očekuju se planinari, pored planinara iz Šabca i Bugojna, iz Sarajeva, Bihaća, Cazina, Sanskog Mosta... U 16.00 sati, predviđen je zajednički ručak, a zatim planinarsko druženje uz muziku uživo.

To je to za ovaj cetvrtak a do sljedeceg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremovic

Još samo ovo: Bolje polahko raditi nego brzo sjediti.

 

29. februara i 1. marta 1992. godine je održan referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, na koji je izašlo oko 64% građana RBiH s pravom glasa i njih 99% je glasalo ZA nezavisnu i suverenu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda.