Izdvajamo

Danas je majka Fatima Grabić proslavila 80-ti rođendan. Već sedam dana njena kćerka Heidi (Tiđa) priprema rođendansko iznenađenje za svoju mamu. Kad sam čuo da priprema iznenađenje pitao sam da to zabilježimo i objavimo na Četvrtku. Nije se protivila čak je rekla da je to dobra ideja. Samo morao sam da šutim cijelu heftu, čuvam tajnu. Priprem za iznenađenje  bila je savršena, Heidi je sve pripremila i sve se odvijalo po planu.

Danas u 11.00 sati kad je majka Fatima ušla u restoran iznenađenje je bilo toliko da nije mogla da se suzdrži da ne zaplače. Kćera Heidi (Tiđa) je bila posebno sretna jer iznenađenje je uspjelo.  Dok sam gledao majku kako se smije i plače od sreće, neki trnci su prošli kroz moje tijelo, a u glavi neki poseban osjećaj, nemoguće opisati. Malo sam blokirao i nisam mogao sve da pratim mojim fotoaparatom.

Familija je došla da podjeli radost sa majkom Fatimom, njenom kćerkom i zetom. Suze na početku slavlja su zamjenjene smijehom, šalama, pjesmom...

Za mamu i familiju, Heidi, je pripremila svečani ručak.

KUD Kozara, najmlađi vježbaju.

U nedelju 15.02.2015. poslije ikindije namaza, u Džamiji Kalata, održana je redovna izvještajna skupština IZ Kozarac. Skupšini su prisustvali skoro svi delegati IZ Kozarac.
Gost na skupštini je bio Muftija bihaćki Hasan ef. Makić

Na skupštini je predloženo par akcija za tekuću godinu. Predloženo je da se omladini posveti više pažnje. Zadužen je Izvršni odbor da pokuša naći jednu prostoriju u Kozarcu, izvan džamije, u kojoj bi se mladi družili.
Glavni imam Amir ef Mahic je pohvalio naše džematlije i džemate izvan Bosne i Hercegovine. Naše džematlije plaćaju vazifu u džematima gdje žive u drugim državama, a istovremeno plaćaju i ovdje u svojim džematima, što je za svaku pohvalu. Isto tako pomažu i izgradnju vjerskih objekata. Da nije raje koji žive vani (dijaspora) IZ Kozarac nebi mogla ovako dobro da funkcioniše.

Takođe naglašava da raja koji žive vani kao i džemati, najviše pomažu u humanitarnim akcijama kao što su: Pomoć u odbrani Hirkića i Alukića, prošlogodišnje poplave, studentske stipendije...
Naglašeno je da džemati u Americi najviše pomažu. Zatim je, Amir ef, predložio da se  džematima u Americi posebno zahvali.
Odlučeno je da se urade zahvalnice, a Amir ef Mahic ovih dana će  boraviti u nekoliko džemata u Americi, Grand Rapid i Čikago.  Zadužen je da urući zahvalnice humanosti najaktivnijim džematima, Grand Rapid i Čikago..

Skupštini se obratio gost skupštine Muftija bihaćki Hasan ef. Makić. On je pohvalio rad Medžlisa i naglasio da je IZ Kozarac najbolja i najaktivnija IZ U RS. Takođe pohvalio je naše džematlije koji žive u drugim državama.
Skupština je jednoglasno, uz već pomenute sugestije i odluke,  usvojila izvještaj o radu IZ Kozarac i isto tako plan rada za tekuću godinu.

Siguran sam da ima puno mladih koji ovakvu sliku nikad nisu vidjeli, a i ako su vidjeli nisu znali šta je ovo. Kukuruzovna (kuruzovna se kaže kod nas kozarčana) uredno požnjevena i složita u kubure. Ovako nešto nisam vidio u Kozarcu već 25 godina. Ova fotka me vraća u djetinjstvo.

Ove hefte moje zujanje ide u MZ Kevljani, zaseok Jakupovići. Često puta odlazim u ovaj dio Kozarca, nekako posebno lijepo se osjećam sa rajom iz ovog kraja.

Prvo zaustavljanje sam napravio kod Huseina Hadžića i njegove kćerke Eldine. Bilo je sunčano vrijeme i Eldina je koristila lijepo vrijeme za radove u kući, a Husein je bio zauzet poslovima oko kuće.

Pored zauzetosti poslom Eldina i otac Husein su uporni i žele da uđem u kuću na kahvu. Uspio sam ih odgovoriti od kahve ali ne i od soka.
Huseinov sin Amir živi u Italiji i ima kćerku Adinu, suprugu nisam upoznao. Unuka Adina je prvi put došla kod dida u posjetu.

Sljedeće zaustavljanje je kod braće Kevac Senada i Ibrahima. Ovdje sam mogao da biram, da popijem kahvu sa njima, a ako odbijem  nemogu nastaviti dalje sa zujanjem kroz Kevljane..

Senad, Ibrahim, njihove žene i Žuti su sjeli vani da popijemo kahvu. Uz kahvu razgovor, malo kritike, a najviše šale. Uz šalu ide smijeh.

Sa Senadom odlazim da vidim njegovu plantažu malina. Senad ima Maline sorte Miker, najtraženija sorta. Ova sorta ima  plodove  sa najviše šećera i najbolji ukus.
Trenutno ima 3500 stabljika a do sljedeće godine planira 4500 stabljika.
Kod poljoprivrednih proizvođaća i kod voćara, najveći problem je tržište i cijena proizvoda. Senad priča da ima zagarantovano tržište i zadovoljan je sa tržišnim cijenama.
Ima dosta posla oko malina ali zadovoljan je. Planira još 1,5 duluma da zasadi jagode. Sa jagodama planira već u aprilu ili maju da počne sa sadnjom.

Svracam kod Juse Jakupovica, kratki razgovor fotografija i nastavljam dalje.

Stigao sam kod mojih rođaka Mustafe Jakupovica i Njegovog sina Mujage i unuka Amila. Ovdje sam se zadržao više nego obicno. Mujaga je bio zauzet poslovima u i oko štale.

Odlazim sa njim u štalu da vidim njegovo blago. U štali i njegova žena Semira pomaže mužu. U štali je 15 dosta kvalitetnih (rasnih) krava muzara.
Mujaga mi prica da živi od proizvodnje mlijeka. Kaže da ne kuka i ne žali se, zadovoljan je. Što je najvažnije sam svoj gazda.

Izlazim iz štale na drugu stranu. Tamo kukuruza kao u prici. Izuzetno uredni i vrijedni stocari. Ovdje je teško i fotografijom sve pokazati. Par fotografija nije dovoljno da bih sve pokazao o ovoj divnoj porodici.

Dok sam zujao kroz Hadžice i Kavljane, razgovarao sam sa više džematlija. Jedni su mi prigovarali, drugi pitali zašto i kad, jedan je bio dosta oštar i rekao da mogu sa njim da razgovaram pa i fotografišem kad prođe asfalt kroz Hadžiće i Kevljane.
Moje pravdanje mene i političara nije pomoglo. Svi me podsjećaju na prošlu godinu gdje sam negdje u ovo doba godine pisao da će Kevljani dobiti asfaltiran put do 1.Maja 2014. Svi znaju da nije do mene ali nekako im najlakše na mene. Oni koji obećavaju, ovdje dolaze samo kad je predizborna kampanja.
Do sad sam prenosio tuđa obećanja. Ovaj put neću prenositi obećanja već ću ja obećati, svim mještanima, asfalt od škole Kevljani pa do pruge. Moje obećanje nije da će asfalt proći za dva ili tri mjeseca. Ja obećavam asfalt do kraja 2016. godine. Siguran sam da ću u novembru 2016. godine ovdje na asfaltu fotografisati i razgovarati sa rajom iz ove MZ. Napravio sam i video kakav je put juče bio.

Ismet Džonlagić poznatiji kao Ipo i Amar Jauzović su došli na ideju da naprave sjelo u društvenom domu Kamičani. Par telefonskih poziva i dosta raje je reklo da je ideja dobra.

Onako spontano okupi se nas oko 30 pod izgovorom da gledamo utakmicu. Kotlić je bio spreman već u 18.30 sati. Ipo, Amar, Samir Menkovic, Ðore, svi Džonlagići su sve pripremili, jelo i piće, za ugodno druženje.

Mladi Krantic i Javor su bili zaduženi za muziku.
Većina je ostala do kasno u noći, a na kraju je dogovoreno novo druženje u srijedu 25.02.2015.

U subotu 13.02.2015. održan je seminar i druženje poljoprivrednih proizvođača Grada Prijedora.
Domacin i organizator je Švicarska kompanija "Syngenta" u suorganizaciji gradske uprave za privredu i poljoprivredu gradske uprave Prijedor.

Na ovom druženju pozvani su i poljoprivrednici regije Kozarac, što predstavlja priznanje i uvažavanje rada poljoprivrednih proizvodaca naše regije.
Sve ove aktivnosti ce se nastaviti i u narednom periodu kao znak edukacije i primjene novih tehnologija na podrucju regije Kozarac.

Danas na četvrtku, lijepo vrijeme ali ne i puno raje. Mnogi su ostali kod kuće, koriste lijepo vrijeme za rezidbu voća. Slijede fotografije koje sam danas pravio.

 

To je to za ovaj četvrtak a do sljedeceg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Oni koji na Božjem putu dijele svoj
imetak i ne žale za njim,
dobit će nagradu kod Gospodina.


 

Juče smo živjeli zajedno,

danas smo pouka jedno drugom

- Mustafa Širbić