Izdvajamo

Ove hefte, miris proljeća osjeća se u zraku, a sve oko nas je zatitralo, sve nekako željno novog života. Ovo većini omiljeno godišnje doba nije bez razloga nazvano doba promjena, novih izazova, okretanja novih stranica. 

U Evropi su praznici i mnoge naše komšije su došli svojim kućama da malo, sa svojim komšijama, predahnu od rada u firmi. Mnogi će da obave proljetne radove, urede dvorište. Ima raje koji su se vratili sa zimskog odmora u drugim državama, ma uglavnom sve kuće pune, svaki sokak pun raje, auta, a i radnika na njivama, u voćnjacima...

Akcija skupljanje plastične ambalaže(flaše),te odlaganje iste na predviđeno mjesto u školskom dvorištu traje neograničeno. Mnogi me pitaju gdje je mjesto za odlaganje plastike. Ko ne zna neka se javi na ulazu u školu i neko od radnika će preuzeti ambalažu i odložiti tamo gdje treba.
Ovo ponavljam već nekoliko puta, ipak da podsjetimo još jednom.
U našoj školi traje akcija „Budi čuvar planete“,koju je pokrenula ekološka i planinarska sekcija naše škole.
Cilj ove akcije je da smanjimo otpad,uljepšamo svoju okolinu,doprinesemo manjem zagađivanju prirode,razvijemo svijest o potrebi očuvanja prirode.

Džamija u Deri. Sutra je istorijski dan za džemat i džamiju Dera, klanjat će se prvi put Džuma namaz. Ova džamija je sagrađena u 19. vjeku, obnovljena je 1983. i poslije rata ponovo sagrađena 2003. godine,  ali nije se klanjao džuma namaz. Ove godine džemat je dobio dozvolu da se u njihovoj džamiji može klanjati džuma. Već cijelu heftu džematlije se pripremaju za prvi džuma namaz u njihovoj džamiji.

Uve hefte sam zujao kroz Kevljane ili preciznije kod familije Jakupović Mujage i Semire. Naravno obišao sam i njihov komšiluk.
Kad sam dolazio kod Mujage, tamo na njivi vidio sam traktor i znao sam da nema potrebe da ih tražim u kući ili oko kuće. Požurio sam na njivu kako bi ih uslikao dok rade. Mujagin otac Mustafa, Semira i Mujaga, bili su zauzeti bacanjem gnojiva, ali kao dobri domaćini oni su stali sa poslom da se pozdrave i upitaju za zdravlje.
Da podsjetim, ova porodica su moji rođaci.

Mustafa je nastavio sa bacanjem gnojiva a Mujaga i ja smo krenuli kući, Semira je prije nas požurila da otvori štalu.
O ovom paru koliko god pozitivno pisao nisam sve zapisao.
Posebno vrijedna porodica koja živi od poljoprivrede. Konstantno imaju oko 14 muznih krava i mjesečno proizvode do 5000 litara mlijeka.

Sve rade sami, Semira, Mujaga, Mustafa i dvoje djece, a treće djete i najstariji Asmir je otišao, trbuhom za kruhom, u Njemačku.
Oni su poznati da uvijek na vrijeme i u dovoljnom količinama pripreme hranu za zimu, pa i ako malo duže potraje oni se ne sekiraju.

Ovih dana Mujaga je završio plastenik koji je uz pomoć Mustafe i sina Amila napravio. Semira hvali svog muža i kaže da je on svestran i nema posla koji on ne može ili ne zna uraditi.
Trudio sam se da ih ne zadržavam puno, a Mujaga se smješka i kaže: Još par dana i počinju proljetni radovi, a onda me nema po cijeli dan.

Od Mujage svraćam kod njegovog komšije i rođaka Semira Jakupovića. Njega sam našao, također, na poslu. Smije se jer zna što sam svratio, a nema puno vremena za razgovor, ode dan treba pozavršavati poslove koje je danas planirao.
Kaže da živi od poljoprivrede, ima pet muznih krava i ne žali se. Trenutno mu pomaže njegov mali sin Muhamed, koji stalno hoda za njim.

Supruga Devla samo na tren izašla iz kuće i mora u kuću gdje je čeka novorođenče, sin Semin.

Sa Mujagom odlazim kod njegovog drugog komšije Jusufa Jakupovića, kojeg takođe nalazimo na poslu u plasteniku.
Dok slikam ovu raju, kroz glavu mi prođe misao, poslije onako duge zime došlo ljepše vrijeme i svi izašli da nešto urade, a ja zujim kao neki besposličar.

Pravim još par slika u ovom djelu Kevljana, koji se zove Donji Jakupovići.

.be">

Akcija prikupljanja sredstava za transplataciju burega, za Adnana Kenjara, traje do konačne transplatacije. Adnan mi šalje spisak donacija u zadnjih 7 dana
Sejad Paratušić 100 €
Elezović Ismeta 40 USD
Balić Seida 20 KM

Fudo Terzić sa svojim prijateljima koji trenutno borave u Holandiji organizovao je humanitarno veče “Crvena noć” za naše Brastvo. Kako sam informisan zabava je bila za pamćenje.

Ovih dana Fudo je došao u Kozarac i predao novac upravi kluba.
Sipovic Fikret 50,-
Fam Dautovic Rotterdam 50,-
Hrnic Eldin -Baki 100,-
Idriz Hujke 50,-
Camil Dergic 50,-
Zaim Omerovic 65,-
Edo Sahbaz 50,-
Husanovic Adem 50,-
Fudo Terzic 50,-
Edo Djonlagic 50 EUR-a.
Ovih 10 osoba za kartice “Club 100” za 2018 godinu
Admir Đonlagić mi javlja da je Fudo predao sve skupa 700,00 eura

Svaka cast na organizaciji, svim koji su bili dio ove ekipe a posebno Fudi Terziću
Bravo raja, vi ste pokazali kako se voli svoj klub NK Bratstvo,svoja lijepa čaršija. Jednom je Nadir rekao "Ako se FK Bratstvo ugasi, ugasit će se i Kozarac" FK Bratstvo je zaštitni znak Kozarca.
Da se ne zaboravi FK Bratstvo je osnovano l931.godina i dolazi u red najstariji fudbalskih klubova u Bosanskoj krajini.

Spisak donatora za asfaltiranje Blaževića sokak
Hrncic Azimir (Kljuc) €100
Blazevic Ismet €500
Hrustic Almir 1000 km
Blazevic Emir €500
Softic Elvir 100km
Duracak Sabina 100km
Muhic Emira 100km
Trnjanin Munib 200km
Imsirovic Alen(Bihac) €100
Blazevic Zejna i Jusuf 50 km
Dautovic Adnan 100 km
Blazevic Edis €500
Dautovic Mehmedalija €100
Mujkanovic Haris 100 km
Dzaferovic Rahima,Amir i Alma 500 km
Velic Abid €500
Custic Sabit 100 km
Kesic Suad i Aida 100 km
Kulasic Braco 100 km
Omerbasic Teufik 100 km

Proljeće je istjeralo radnike iz kuće, Radnici Saida Mujanovića su počeli sezonu građevinskih radova. Nisam morao daleko da idem da bi ih slikao, ove hefte rade kod moje kuće.

Suljo Sivac iz Sivaca, poznat po proizvodnji kupine. On ima plantažu od 10 duluma, najkvalitetnije i najkrupnije kupine, sorta Delikado kupina. Ove kupine su jako ukusne. Danas je na pijaci prodavao sadnice i koliko sam primjetio malo raje zna šta je ovo. Oni koji nisu vidjeli Sulju da prodaje sadnice kupine, mogu da ga nazovu na tel. 065 72 55 44 i dobit će sve informacije o kupini, sadnici i proizvodima od kupine.

Prije tri mjeseca smo pisali o akciji u džematu Hrnići, "Izgradnja nastrešnice (musalle)". Sve pohvale džematu i raji koji su do sad učestvovali u ovoj akciji.
49. Mujkanović Esad 100 KM
50. Hadži Jakupović Šerif i Mevlida 800 KM
51. Jakupović Edin 1000 KM
52. Jakupović Admir 200 KM
53. Jakupović Admir za rahmetli brata Sabahudina Jakupovića 100 KM
54. Jakupović Adis 300 KM
55. Jakupović Elvis 300 KM
56. Dergić Džemal ukupio i predao 115 EURA
57. Adžemović Izet i Izeta 100 KM
58. Balić Vasif i Asima 50 EURA
59. Loznica Ismet i Medina 50 EURA
60. Hrnić Dževad 100 KM
Sivac Vasif 30 EURA
Sivac Mensur 50 EURA
Nukić Dževad 100 KM
Nukić Šefik 100 KM
Dergić Hase 100 KM
Muhamed Nukić 100 KM
Sivac Bego 100KM
Mujkanović Hasib 50 KM
Mujkanović Elvis 50 EURA
Mujkanović Nedžad 50 EURA
Mujkanović Jusuf 50 EURA
Jakupović Adil i Fatima i sin Adis i kćerka Anita 200 KM Šerif Čaušević 100 KM
Hrnić Šefka i Hasib 50 EURA
Kodžaga Mujo i Sabina 50 EURA

Nihad Tadžić danas nije bio sa nama na četvrtku. Ovu heftu je u bolnici uspješno operisan i nadam se uskoro da će biti sa nama na četvrtku.

Danas na četvrtku baš puno raje. Lijepo vrijeme, a za ove praznike došlo puno raje. Danas svi dobro raspoloženi, radujemo se susretima sa rajom, a poslije mnogi su svratili u kozaračke restorane, kafiće, kao i prodavnice da se kupi fasunga.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Mnogi slavni i ugledni ljudi liče na jaja. Spolja čista i bijela ljuska, a unutra mućak.

.be">

 

Ako želiš da upoznaš sebe, pitaj druge.